KÖZÉRZET

5 egészségbomba, amire nem is gondoltál volna

Szerző:
Szabó Anna
Nemrégiben megismerhettetek öt egészségre jótékony fűszert, de a listának még korántsem volt vége. A természet adta jóságok végtelen hosszú sorából most újabbakat ismerhettek meg. Fűszereket elő, egészségre fel!

 

Kurkuma

A kurkumától kapja sárga színét a currypor. Az indiai konyha étvágy- és emésztésjavító fűszerként alkalmazza: indiai sáfránynak is nevezik. Újabban nagy a tudományos érdeklődés iránta, mivel fény derült rák ellenes hatására. Ezt a kurkumin nevű vegyületnek köszönheti, amely egyrészt gátolja a rosszindulatú sejtburjánzáshoz vezető gyulladásos állapotokat, másrészt – a káposztafélékben (brokkoli, karfiol stb.) található vegyületekhez hasonlóan – még azelőtt hatástalanítja a karcinogén anyagokat, mielőtt azok kárt tehetnének a sejtek DNS-állományában. Emellett a már károsodott DNS regenerálódását is elősegíti. Kísérleti laboreredmények szerint a kurkuma a vastagbélrák, valamint a melanoma ellen is védelmet nyújthat.

A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a kurkuma számos gyulladásos állapotot enyhíthet, például mérsékelheti a pikkelysömör tüneteit. Bizonyos állatkísérletekben pedig a kurkumafogyasztás hatására csökkent az Alzheimer-kórra jellemző fehérjecsomók képződése az agyban.

Mustár

A mustár a keresztesvirágúak népes családjának tagja, ahová csupa erősen rákellenes hatású növény tartozik. A mustármag a kutatások szerint olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolhatják a rákos sejtek burjánzását.

A mustár csípősségénél fogva hurutoldó, ezért használták régen a mellkasra helyezett tapaszokhoz. Akárcsak a csili és a csípős fűszerpaprika, külsőleg alkalmazva képes az idegsejtekből „kivonni” a fájdalomingerületet az agyhoz közvetítő ún. P-anyagot. A Raynaud-szindrómában szenvedőknél javítja az újjak vérellátását – e betegségben a keringési elégtelenség miatt az ujjak merevvé válnak.

A mustárról úgy hírlik, hogy étvágyjavító, mivel serkenti a nyál és az emésztőnedvek termelődését. A lábfürdőhöz adott kevéske mustárpor hatékony lehet a lábgomba ellen. Ne egyél azonban túl sok mustármagot vagy egy kiskanálnyival több mustárport – az előbbi erősen hashajtó, az utóbbi viszont hánytató hatású.

 

Szegfűszeg

Ez az indiai konyha által nagyon kedvelt illatos fűszer egy eugenol nevű gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz. Emellett, mint antioxidáns szintén előkelő helyen szerepel az egyik tanulmányban. A fűszert gyulladásgátló és antioxidáns hatása együttesen számtalan élettani előnnyel ruházza fel: például fokozza a szívbetegség és a rák elleni védettséget, valamint lassítja az ízületi gyulladás okozta porc- és csontkárosodást. Úgy tűnik, hogy vegyületei – a fahéjban lévőkhöz hasonlóan – az inzulinfunkciót is javítják.

Fáj a fogad? Vegyél a szádba néhány egész szegfűszeget, hagyd, hogy kissé felpuhuljanak, majd óvatosan rágcsáld őket, hogy az illóolaj-tartalmuk kioldódjon. Utána a nyelveddel told őket a fájós fogadhoz, és tartsd rajta fél órán át. A szegfűszegolaj egyrészt zsibbasztó, másrészt baktériumölő hatású. Kémcsőben a szegfűszeg kivonata olyan mikrobákat is elpusztított, amelyekre az antibiotikumok nem hatottak.

 

Szerecsendió

A szegfűszeghez hasonlóan a szerecsendió is tartalmazza az eugenol nevű szívbarát vegyületet. A történészek úgy vélik, hogy a Fűszer-szigetek eme exportcikke iránt egykor azért volt olyan óriási a kereslet, mert nagy adagban fogyasztva hallucinációt idéz elő. Az eufóriát a szerecsendió hatóanyaga, a miriszticin váltja ki, amely azonban nagy mennyiségben fogyasztva igen kellemetlen mellékhatásokat okoz, akár még mérgezés is bekövetkezhet. De ezenkívül bizonyítottan antibakteriális hatású, például nagyon hatékonyan veszi fel a harcot a fogszuvasodást okozó mikroorganizmusokkal szemben.

Zsálya

A zsálya közismerten javítja az emlékezőképességet, de laboratóriumi vizsgálatokból az is kiderült, hogy gátolhat bizonyos agyi folyamatokat, amelyek Alzheimer-kórhoz vezetnek. Egy kísérletben olajának főzete pozitívan befolyásolta a kedélyállapotot: a résztvevők nyugodtabbá, elégedettebbé, ugyanakkor éberebbé váltak tőle. Egy angliai tanulmány szerint egészséges fiatal felnőttek könnyebben meg tudtak jegyezni szavakat, miután zsályaolaj-kapszulát vettek be.

Mint annyi más fűszer- és gyógynövény, gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Fertőtlenítő hatása miatt a belőle főzött teát toroköblítőként alkalmazzák a fogínygyulladás, a mandulagyulladás, továbbá a kellemetlen szájszag kezelésére. Nagy valószínűséggel még az olyan súlyos betegségek ellen is bevethető, mint a rák. Egyik fitovegyülete a tujon, amely az abszint alkotórészeként ismert, és amelyről – tévesen – azt állítják, hogy hallucinációkat idéz elő. Mindazonáltal nem árt a mértékletesség: a tujon ugyanis nagy mennyiségben fogyasztva görcsöket okozhat.

Forrás: Terítéken az egészség, Reader's Digest


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL