FÉSZEK

Pihenőzónák aprónépre tervezve

Szerző:
Szabó Anna
A kisgyerekkortól a kamaszkorig a gyerekszoba egy nyugodt kis zug, ahol aludni és álmodozni lehet. Tartsd tiszteletben a gyerekek magánszféráját és nyugalom iránti igényét.


Ne feledd, hogy ez nekik az egyetlen szoba, amit teljesen a magukénak érezhetnek, és telepakolhatnak kedvenc holmijaikkal. A kisebbeknek szükségük van egy figyelmes, segítő szemre, a tizenéveseknek viszont adj nagyobb szabadságot. Hadd kísérletezzenek és hibázzanak – nekik kell majd ott aludniuk, nem neked!

Ha a családi életteret jól kitaláltad, és a tárolókat egyenletesen osztottad el a lakásban, az a gyerekszobának is előnyére válik. Ahelyett, hogy a rendetlenséggel küzdenél, meglesz az a lehetőséged, hogy kialakíthass egy személyre szabott helyiséget, ahol a gyerekek nyugodtan játszhatnak vagy szórakozhatnak barátaikkal. A kicsik manapság elfoglaltabbak, mint valaha, ezért esténként segítened kell, hogy lenyugodhassanak. A fiatalabbaknál ez azt jelenti, hogy száműznöd kell a tévét és a számítógépet a szobájukból. A tizenéveseknél (akik jobban ragaszkodnak hozzájuk) próbálj meg nyugis környezetet teremteni. Akármilyen idősek is a gyerekek, ne feledd, hogy a legfontosabb szempont a nyugodt alvás biztosítása.

 

 

Kis gyerek, sok cuccal

Ha több gyerek is van, igazságosan oszd el a hálószobát, hiszen a méret igenis számít. A kisbabák otthonosan érzik magukat egy gardróbszobában is, és általában a tizenévesek is többre értékelik a magányt a négyzetmétereknél. A kettő közötti életkorban azonban szeretik, ha van elég hely a szobában, ha játsszanak a földön. Gondold át a szoba helyét is. A kisgyerekeknek megnyugtatóbb, ha a felnőttek hálószobája mellett alhatnak (és nekünk se kell olyan messzire menni az éjszaka közepén). Ezzel szemben a nagyobb gyerekek határozottan jobban szeretik, ha van köztük és a szülők között egy folyosó vagy akár egy egész emelet. A zeneszerető tiniknek a legjobb megoldás egy padlásszoba lehet.

Dekoráció előtt tervezd meg a tárolókat, mivel egy gyerek se tud nyugodtan aludni, ha mindenütt rendetlenség van. A rugalmasság érdekében kombináld egymással a különböző lehetőségeket. Ideálisnak a beépített szekrények sok állítható polccal, de a könyveknek és dísztárgyaknak legyenek szabad polcok is. Az erős akasztók és vállfák elengedhetetlenek, hogy az elfoglalt gyerekek gyorsan fel tudják akasztani a ruhájukat, ha a szekrényig nincs idejük eljutni. A tizenéveseknek jobban tetszhet a krómozott, üzleti stílusú állvány vagy egy farmeranyaggal bevont doboz a hagyományos fiókos szekrény helyett. A gyerekeknek minden életkorban szükségük van alacsonyan levő, könnyen elérhető tárolókra. A görgős műanyag rekeszek és a fém szemeteskukák is megfelelőek, ha a cipőket és játékokat gyorsan el kell takarítani az útból.

 

Elfoglalt tizenévesek

Ne pánikolj, ha a gyerekek elérik a tinédzserkort. Annyi a dolgod, hogy (bizonyos határok között) átruházd rájuk a dekoráció felelősségét. Vedd rá őket, hogy készítsenek költségvetést terveikről – akinek van hozzá érzéke, le is rajzolhatja, mit szeretne. Próbálj meg nyitott maradni a színválasztás tekintetében. A fiúk kétségkívül le akarják cserélni a korábbi élénk színeiket, sötétebbre, míg a lányok inkább a rózsaszínt és a feketét részesítik majd előnyben, de bármit is válasszanak, engedjünk nekik, mert a kamaszoknak szükségük van a kísérletezgetésre, hogy kialakuljon saját ízlésviláguk. Vidd el őket vidám kiegészítőket, bársonyfüggönyt, vicces lámpaernyőket vásárolni – lehet, hogy csak egy kis bátorításra van szükségük, hogy büszkék legyenek a szobájukra, és rendben is tartsák.

A poszterekkel teleragasztott falra is van megoldás. Egyezzetek meg abban, hogy csak egy falat díszíthetnek úgy, ahogy ők akarják, a többi pedig sima és dísztelen marad. Másik megoldás, hogy egy óriási fém falitáblát állítasz be egy csomó mágnessel, amin ügyesen el lehet rendezni a posztereket. A beépített tetőtérben a lehető legjobb megoldás csupaszon hagyni a beton- vagy téglafalakat.

Az átlagos kamasz nem csak alszik a szobájában, de itt is szórakozik. Ha kevés a hely, egy kanapé nappali heverőként is funkcionálhat, ha ráhúzol egy cserélhető huzatot, és kiegészíted pár díszpárnával. Ha van tér, kialakíthatsz egy helyet, ahol műbőr puffokon, habszivacs matracokon vagy futonokon lehet üldögélni. A farmerborítás nem csak tartós, de jól lehet rajta heverészi, és pizsamapartikhoz is ideális. Még egy pár extra kiegészítő, egy dohányzóasztal vagy görgős tévészekrény, és le se jönnek többet a földszintre.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL