FOGYÓKÚRA

Fogyókúra a nyári melegben

Szerző:
Szabó Anna
Szinte minden fogyókúrázó tudja, hogy nyáron van a legkönnyebb dolga a táplálkozást illetően. Azt azonban kevesen tartják észben, hogy a gyümölcsök a folyadékpótlásban is sokat segítenek.

 

Számtalan fontos szerepe közül a nyári hónapokban a víz egyik „legfontosabb” feladata a hőháztartásunk szabályozása. Szervezetünk a bőrünkön keresztül folyamatosan vizet választ ki, ennek párolgása hűti a testünket. Ijesztő, de igaz, hogy naponta több liter vizet veszítünk el, amit folyamatosan pótolnunk kell.


Soha ne várj, amíg megszomjazol!


Ahhoz, hogy a vérkeringés, a méregtelenítés és a hő leadás zökkenőmentesen menjen végbe, a folyamatosan elveszített vizet bizony folyamatosan pótolni kell. Ezzel tudjuk megelőzni a rekkenő hőségben gyakrabban előforduló kiszáradás miatt fellépő gyengeséget, rosszullétet vagy ájulást. A nyár, mint azt számtalanszor olvashattuk, ideális a fogyókúrázók számára, hiszen a tikkasztó hőségben akár 10-15 százalékkal kevesebb energiát kíván szervezetünk, annak ellenére, hogy testünk hűtésére bizony többlet energiára van szükség. De még ne kezdjünk örülni, a mennyiség csökkenése nem mehet a minőség rovására! A testünkből nem csak víz, de rengeteg létfontosságú ásványi anyag is távozik, ami pusztán csapvízzel nem, vagy csak kismértékben pótolható. Így érdemes olyan palackozott vizeket keresni, melyek literében 600-1000 mg körüli az oldott ásványi sók mennyisége. Ugyanis a verejtékezés átlagosan 0,15-0,20 %-os sótartalom veszteséget jelent. Fontos, hogy nem csak a nátriumtartalmat kell pótolni, hanem a káliumot, és magnéziumot valamint a kalciumot is. Tegyük félre a megszokást és csökkentsük a só, koffein, finomított kristálycukor és szükség szerint az alkoholfogyasztást. Ezek ugyanis csak rövidtávon oltják a szomjat, ám hamarosan fokozzák a szomjúság érzetünket és elősegítik a szövetekben pangó víz felhalmozódását.

Szomjúság ellen görögdinnye


A legjobb szomjoltó, amit csak magunkhoz vehetünk, a legjobb minőségű és összetételű víz, a görögdinnye! Jól behűtve magában, esetleg gyümölcssaláta alapként is remek választás. A jól behűtött gyümölcsök ezen kívül lehetnek turmixok, koktélok vagy hideg gyümölcslevesek hozzávalói is.


Egy pikáns fűszeralap fahéjból, gyömbérből, szegfűborsból és citromhéjból kiváló ízesítője lehet egy hideg joghurtos gyümölcslevesnek, melyet napközben lelkiismeret furdalás nélkül beépíthetünk a legtöbb diétába szezonális gyümölcsökből.


Sokat tanulhatunk a déli népek túlélő praktikáiból is


Ezek egyik szülötte az ayran, egy hagyományos török joghurtital, mely otthon is egyszerűen elkészíthető. Remekül pótolja a nap folyamán elveszetett ásványi sókat. Egy botmixer kelyhébe tegyünk 2-3 dl joghurtot, csipetnyi sót, és 2 dl ásványvizet. Mixeljük össze és kész is.

A joghurt sokakban inkább az édes ízzel passzol. Nekik az indiai lasszi lehet üdítő újdonság! Úgy fél liter joghurthoz 2 dl ásványvizet, 1-2 marék gyümölcsöt, és egy fél lime levét számoljuk, turmixszoljuk össze és máris fogyasztható ez a büntetlen hűsítő finomság.


A nyár slágere – limonádé


A télen megfázás ellen magunkhoz vett citrusfélék remek ízesítőül szolgálnak a nyár slágerei, a limonádék ízesítőiként, de ne ragadjunk le a cukros citromos víznél. Használjunk további ízesítőként zöldfűszereket, például menta vagy citromfű levelet. Ezek - alaposan szétpasszírozva - nemcsak ásványi anyagokat, aromákat, de klorofillt is adnak italunkhoz, amivel átlendítenek akár a déli rekkenő hőségen is. Édesítésre a sztevia levelét, mézet vagy barna cukrot használjunk. A jégkocka mellett a limonádénkat feldobhatjuk egy marék hideg bogyós gyümölccsel is, ami nem csak szebbé teszi, de ízében egy következő szintre emeli a nyár megunhatatlan slágerét!

A sokszínűség jegyében, ha már a fűszereknél tartottunk, hűtsünk be paradicsomlevet is, hiszen néhány levélke zeller és bazsalikom hozzáadásával kellemes meglepetéssel szolgálhatunk ízlelő bimbóinknak napközben. De előre elkészíthetünk és behűthetünk belőle egy klasszikus hideg paradicsomlevest betűtésztával, vagy a spanyolok gazpacho-ját, aminek hozzávalói: 1 liter paradicsomlé, 1 közepes uborka, 1 kis fej hagyma, 1 paprika, amit felaprítunk, majd 1 citrom levével, 1 ek. borecettel, 1 ek. olivaolajjal, sóval, borssal fűszerezünk, jégbe hűtjükk majd hideg paradicsomlével simára turmixszoljuk.

És egy keletről érkező hűsítő csemegével zárjuk a kánikulai tippsorozatot. A kovászos uborka rajongói készíthetnek egy kalóriában szegény, de minden más földi jóban gazdag hideg levest: taratort. Fél liter joghurtot, 3 kovászos uborkát és annak 2 dl levét, 2-3 zöldhagymával, néhány gerezd fokhagymával, kevéske sóval és borssal a hűtőben érleljük össze, és már ehetjük is.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL