UTAZÁS

Ahol a dermesztő hideg az úr

Szerző:
Szabó Anna
Meleg rekordok dőlnek meg sorra szerte a világon. Nyaranta már nem elég besötétíteni a szobákat, egyre többször nyúlunk a klíma távirányítója után. Ám vannak helyek a világon, ahol az év nagy részében a hideg, akarom mondani a csontig ható dermesztő hideg az úr!

 

Oroszország – Szibéria


Kevesen képesek Szibéria zord időjárását tartósan elviselni. Az Oroszországi Verhojanszknak mindössze kb. 1400 lakosa van. Az itt élőket nem hordja a tenyerén az anyatermészet, az év nagy részében zord tél uralkodik, és csak néhány rövid hónapon keresztül hoz némi felüdülést egy enyhe nyár. Az itt élők a háborítatlan természet szépségét kapták kárpótlásul a kemény életért cserébe. Verhojanszk legészakabbra fekvő részei alig néhány kilométerre fekszenek az Északi-sarktól, elkényelmesedett városi lévén azt mondanám a világ végétől. A történelem során a verhojanszki és sok más szibériai bánya volt hadi és politikai foglyok életének utolsó állomása.


De nem is csodálkozhatunk, ha a hideg helyek toplistáját továbbra is Oroszország követeli magáénak. Itt találták meg a Föld úgynevezett északi hidegpólusát, ahol már -71,2 Celsius fokot is mértek. És akinek ez sem elég elborzasztó adat, itt jegyezték fel az abszolút hőingás legelképesztőbb rekordját is, amikor egy meleg nyári napon +35,0 fokos hőséget mértek. Abban az évben a mért leghidegebb és legmelegebb értékek között 113 Celsius fok volt a különbség! Így képzelhető el, hogy a szibériai Omjak a Föld hivatalosan a leghidegebb állandóan lakott települése, népessége mindössze mintegy 900 fő. Ugyan a közelben található egy természetes meleg vízforrás is, mégis sokat mondó a város neve, mely a jakutok nyelvén „fagyott vizet” jelent, és valóban az év jelentős részében talaja állandóan fagyott. Ugyan Szibériában még nem kevés város büszkélkedhet ilyen fogvacogtató rekordokkal, a világ még jó néhány pontjára érdemes ellátogatni a hó, és a jég szerelmeseinek.


Fraser, Colorado


Ugyan legtöbben most tengerparti nyaralásról álmodozunk, enyhülést a Coloradói Sziklás hegység mintegy 2600 méter magasan fekvő kisvárosában, Fraserben lehet kapni. Fraserre rákeresve az interneten szállodák sokaságával találjuk szembe magukat, mégis ezt a síparadicsomot tartósan alig kilencszázan lakják! Köszönhető ez annak, hogy az év nagy részében az átlag hőmérséklet fagypont körül alakul. Nem ritka, ha a hőmérő higanyszála akár nyár elején is nulla fok alá csökken, így lehetséges, hogy Fraser és az Egyesült Államok és Kanada határán fekvő International Falls éveken át versengett a "nemzet jégszekrénye" címért az USA-ban. International Falls városában nem csak a hó mennyisége elképesztő, de az a tény is, hogy évente mintegy 60 éjszakán át mérnek kemény mínuszokat. A két város véresen komolyan veszi a versenyt az "Icebox of the Nation" címért, volt már, hogy alkut kötöttek, de volt, hogy egymás elől orozták el a rangot. Én tisztelettel adózom mindkét város lakóinak, akik képesek ilyen zord körülmények között élni.


Hell, az embert próbáló hidegek színhelye


Ha magunk mögött hagyjuk a hidegháború két főszereplőjét, Oroszországot és az Egyesült Államokat, nézzünk szét kontinensünkön, hol mérik Európában a leghidegebbeket? Minden jel arra mutat, hogy a leghidegebb városokat, településeket Norvégiában érdemes keresnünk. Klímájának köszönhetően a leghidegebbeket az igen beszédes nevű városka, Hell tudhatja magáénak.
Az év nagy részében, decembertől márciusig Hellben igencsak embert próbáló hidegek uralkodnak. Ugyan a helyiek szívesen látják a turistákat, mégis a városban a legtöbb kép a vasútállomáson készül, ahol az ideérkezők előszeretettel fotóztatják magukat.


Szintén Norvégia területén található Európa legészakibb pontja, a Kinnarodden vagyis a Nordkinn-fok, más néven a norvég szárazföld. Ugyan hidegrekordokban alaposan ránk vertek a „nagyok”, úgy gondolom, egy egyszerű turista, aki a tél szépségeit szeretné élvezni, egy Oslói úttal is megörvendeztetheti magát. Ugyan mínuszokban a leghidegebb napokon is alig mínusz húsz fok környékén áll meg a mutató higanyszála, de cserébe néhány hónap múlva egyenletes és tartós hóra és melegszívű fogadtatásra számíthatnak azok, akik ide látogatnak.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL