SZÓRAKOZÁS

Gubás Gabi: Arra nevelem gyermekeimet, hogy szeressék a könyveket

Szerző:
Szabó Anna
Mindenki olvas. Mert olvasni jó. Mert olvasni életfilozófiát jelent. Mert az olvasás lehetőséget biztosít arra, hogy egy ember több életet éljen meg az élete során. Ezt a filozófiát vallja Gubás Gabi színésznő is, a Libri Aranykönyv szavazásának egyik jól ismert arca.


Gubás Gabiéknál nem hiányozhat az esti mese, még akkor sem, ha azt már kisfia, Attila mondja el izgatottan nemrég született kistestvérének, Annának.

Alig indult útjára a Libri Aranykönyv szavazás, máris több mint 200 000 szavazat érkezett számos hazai és külföldi könyvre, melyek közül május közepén derül majd ki, hogy melyek lettek a legnépszerűbb olvasmányok. Legyen bár valaki a történelmi könyvek, a kaland mesék, a gasztronómia kalandozások, vagy a romantikus regények szerelmese, mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt, hiszen április elejéig bárki javasolhat könyvet a kedvencek listájára minden megkötés nélkül. Az Aranykönyv szavazásra idén is ismert arcok buzdítanak, Ördög Nóra, Vekerdy Tamás és Erőss Zsolt mellett Gubás Gabi is fontosnak tartja, hogy a hagyományok tovább éljenek és valóban, mindenki olvasson. Ha csak egy keveset is.

Gubás Gabi számos kampánynak volt már ismert arca, és rendkívül fontos számára, hogy csak olyan termékek és rendezvények mellett tegye le a voksát, melyekkel tökéletesen tud azonosulni és hittel tud beszélni róluk bármikor. Az Aranykönyv 2011 arcaként a színésznőt is elragadták saját élményei, mikor arról mesélt, milyen fontos az olvasás és mekkora szerepet játszik ez családja mindennapi életében. „Az, hogy tudjuk használni és merjük használni a fantáziánkat nagyon fontos dolog. Mi lehet annál jobb, mint mikor elolvasol egy könyvet és szinte időutazásban veszel részt? Én ezért is lettem színésznő. Hogy több életet élhessek meg egyszerre.”

Gubás Gabi szerint hihetetlen élmény az, mikor egy könyv olvasása közben az olvasó saját fantáziájára van utalva és a történet ennek keretei között játszódik. „Egy regény olvasásakor egyszerre vagy díszlettervező, jelmeztervező, főszereplő és mellékszereplő. Nincs más dolgod, csak levenni a könyvet a polcról és elvarázsolódni.” És ez az olvasás lényege. Kiszakadni egy kicsit a megszokott robotból, hátra hagyni minden olyan dolgot, mely foglalkoztat minket a hétköznapokban és egy olyan világba kerülni, ahol a sárkány az úr, vagy éppen a királylány várja lovagját, természetesen hófehér lovon. Elvarázsolódni azonban nem csak a mesekönyvektől lehet, hanem bármilyen más olvasmánytól is, legyen az éppen egy anatómiai könyv, Gubás Gabi fia esetében például. „A fiam egyik kedvenc mesekönyve az Emberi test, mely egyébként az édesapja könyve, ami igazából egy anatómiai könyv, úgyhogy mostanában az édesapját kéri meg, hogy meséljen neki abból, hogy ver a szív, hol a vese, mi a hipotalamusz. Úgyhogy ő ezeket már tudja, akarja is tudni, így valamikor bizony erről szól a mese.”

Nem csak a modern regények és mesék lehetnek népszerűek az idei Aranykönyv szavazáson, hiszen a hagyományokban bővelkedő és nagyszüleink idejében népszerű történetek is helyet kaphatnak a könyvek között. Gubás Gabi gyermekeinél az egyik legnépszerűbb mesekönyv például Pósa bácsi meséi, azok közül is a régi nyelvezetű Kisgömböc története hódít. A meseolvasás a gyermekek fantáziáját is megmozgatja és ennek köszönhetően saját maguk is szívesen találnak ki színes történeteket.
Az Aranykönyv szavazáson április 2-ig lehet szavazni, könyvet ajánlani, utána pedig a legjobb 50-be bekerült könyvek közül lehet választani, egészen április 23-ig. Az utolsó szavazó fordulóban pedig már a TOP 10-be bekerült listára voksolhatunk, tehát már csak néhány nap marad, hogy kialakuljon a végső győztesek listája. A díjátadó gálaestre május 17-én kerül sor az Uránia Filmszínházban.

Mindenki olvas. Bizonyítsuk be!

 

A SZAVAZÁS MENETE – RÉSZLETESEN
A szavazás végig a www.aranykonyvszavazas.hu weboldalon keresztül zajlik.
Április 2-ig mindenki javasolhatja könyvet a kedvencek listájára. A legtöbb szavazatot kapott 50 könyv jut tovább.
Április 3. és április 23. között lehet beszavazni a könyveket a TOP 10-be.
Április 24. és május 6. között dől el, hogy kik nyerik meg az Aranykönyv 2010 Díjakat.
Május 17-én az Aranykönyv 2011 Gálán derül ki a győztes könyvek, szerzők, kiadók névsora.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL