2018. július 17. - Endre, Elek
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. július 17. - Endre, Elek
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Átmenet a pelenka és a szobatisztaság között

V.K.

Ugye, nem is olyan könnyű ez az időszak, mint hitted? Igaz ugyan, hogy nem kell már a pelenkás zsákot magaddal cipelni, a kiadás is kevesebb lett, vagyis minden egyszerűbbnek tűnik. Míg el nem jön a pillanat, amikor a bevásárlás kellős közepén kakit kiált a gyermeked.

 

Mikor kezdjétek?


A szobatisztává érés a legritkább esetekben megy zökkenőmentesen, egyik napról a másikra. Habár biztosan vannak példák erre is, a jellemző inkább az, hogy néhány hét, vagy akár hónap, és jó pár kisebb-nagyobb baleset szükségeltetik ahhoz, hogy kimondhasd: a gyerek szobatiszta lett. A szobatisztaságra nevelés kezdetét nem lehet egységesen meghatározni, hiszen nagyban függ a gyermek egyéni sajátosságaitól. Semmiképp sem ajánlatos a bilire trenírozás, még kevésbé a vasszigorral kényszerítés. A kicsinek el kell ugyanis érnie azt a kort, amikor a záróizmait már uralni tudja, és biztonsággal érzi, ha közeleg a szükség ideje. Ezért tehát értelmetlen már 8-10 hónapos korban rendszeresen bilire ültetni őt. Ha lesz is siker, az valószínűleg a véletlennek tudható be. Egyéves kor után már beszerezhetitek a bilit, WC-szűkítőt, hogy ismerkedjen vele a gyermek, próbálgassa, tanulja, mire való. Ekkor már azt is látni fogod, van-e értelme komolyan foglalkozni a dologgal, vagy bőven ráértek még. Amit tehetsz az ügy érdekében, az maximum annyi, hogy naponta, azonos időszakokban bilire ülteted a gyermeked, és várod, lesz-e produktum. Túlságosan biztatni, kérni, netalán utasítani, hogy végezze el a dolgát, nem szabad, mert ez görcsössé teheti, hosszú évekre megnehezítve számára a WC-zést.


Az első sikerek


Az első sikeres bilizést általában az egész család nagy ovációval fogadja, ami egyrészt érthető is, másrészt pozitív hatással lehet a gyermekre. A kicsik (és a nagyok) ugyanis szeretik érezni, hogy jól csináltak valami fontosat. Azért, hogy a siker még teljesebb legyen, őszintén dicsérd meg (De ne kapjon ajándékot azért, ami természetes!), és vigyétek el együtt a bilit kiüríteni, a WC-t lehúzni. Ugyanakkor még ne legyenek elvárásaid a szobatisztasággal kapcsolatban! Lehet, hogy a gyermeked egy-két hétig is kéredzkedik, szobatisztának tűnik, aztán mintha visszafelé fejlődne: újra bepisil, vagy pelenkát kér. Ettől ne ijedj meg, időre van szüksége a változások feldolgozásához. A kisgyermek életében a legapróbb nehézség is a szobatisztaság zavarában nyilvánulhat meg. Attól, hogy a kicsi pisil, amikor a bilire ülteted, még nem tekinthető szobatisztának. Szobatisztaságról akkor beszélhetünk, ha minden alkalommal időben szól, amikor WC-znie kell.
Vannak gyerekek, akik megmagyarázhatatlan módon irtóznak a bilitől. Az ő esetükben érdemes kipróbálni a WC-szűkítőket, amelyek többféle változatban kaphatóak. Meglehet, hogy kényelmesebb lenne számukra, és vonzóvá tenné a gondolat, hogy ugyanúgy WC-zhet, mint a nagyok.

Az éjszakai szobatisztasághoz a legtöbb esetben szükség van még néhány hétre (sőt, olykor hónapra), különösen azoknál a gyerekeknél, akik lefekvés előtt, vagy éjjel szívesen isznak folyadékot.


Az a fránya nagydolog

Míg a bilibe, WC-be történő pisiléssel általában nincs semmi gond, addig a nagydolog a legtöbb kisgyermeknél problémásabb. Még azok a gyerekek is nehezen élhetik meg a bilibe, WC-be kakálást, akiknek pelenkás korukban ezzel nem volt semmi gondjuk. Ilyenkor elkezdődhet a harc, a széklet visszatartása, amely hasi görcsöket, szorulást, s ezáltal valóban nehézkes székletürítést eredményezhet. Az okokra minden családban egyénileg kell rájönni, de a legjellemzőbb, hogy a gyermek saját testrészének tekinti a székletet, melytől nem akar, nem mer elválni. Hasonló problémát okozhat akár egy-két hascsikarás, vagy keményebb, fájdalmas széklet is, melyek után a kicsi nem mer újra kakálni, inkább visszatartja napokig. Ez semmiképpen sem jó dolog, természetes, hogy sok szülőben komoly aggodalmat vált ki, hogy nincs naponta, kétnaponta széklet a gyermeknél. Mégis azt kell mondjuk, hogy – amennyiben a gyermek megfelelően táplálkozik, és nincs szervi betegsége – meg kell próbálni szemet hunyni a dolog fölött. Minél többet foglalkozunk ugyanis a székelési gondokkal, annál inkább misztikus, problémás területként fog feltűnni a gyermek szemében, amely csak további bonyodalmakat okoz majd. Legyünk nyugodtak, ami bement, az előbb-utóbb ki is fog jönni, a feladatunk csupán annyi, hogy elegendő rosttal, zöldséggel, gyümölccsel tápláljuk gyermekünket, s ehhez megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt is biztosítsunk számára. Megeshet, hogy a visszatartott széklet már napi nehézségeket, pl. alvászavart, tartós nyűgösséget, étvágytalanságot is okoz. Ilyenkor jó szolgálatot tehetnek a természetes összetevőkből készült hashajtók, arra azonban gondosan ügyeljünk, hogy ezeknek ne legyen puffasztó, görcsképző mellékhatása. Alternatív megoldásként, a kakálás idejére átmenetileg visszakerülhet a pelenka is, mert lehet, hogy ez biztonságérzetet ad a gyermeknek.


Úton, útfélen


A pelenkás babával az ember bármikor, bárhová elindul, hiszen valahol csak talál egy helyet, ahol szükség esetén tisztába teheti. Ez a szabadság megszűnni látszik a szobatisztasággal. Hazánkban manapság vajmi kevés lehetőség van vásárlás, utazás, ügyintézés közben mellékhelyiséget találni, s valljuk be, a legtöbb ilyen helyre nem is szívesen vinnénk be kisgyermekünket. Míg egy-egy járdaszélen történő pisilést valószínűleg mindenki megbocsát egy kisgyermeknek, addig a nagydologgal ez már bonyolultabb lehet, nem is szólva arról, ha egy WC nélküli helyen, pl. egy postahivatalban szólítja hirtelen a szükség a gyermeket. Ezekre a problémákra kétféle megoldás létezik. Az egyik (és ez a fontosabb), hogy indulás előtt minden alkalommal próbáljon meg WC-zni a gyermek. Akkor is, ha nem messzire mentek, akkor is, ha nem érzi, hogy kell. Így nagyobb eséllyel fogja kibírni, míg hazaértek. A másik megoldás a papírbili lehet, amelyet szükség esetén bárhol felállíthatsz (persze mindenki érdekében diszkréten félrevonulva), majd használat után eldobhatsz.

Az ősz, az óvodakezdés egy kicsit mindig sürgetővé teszi a szobatisztaságot az érintettek számára. A lassan jár, tovább érsz mondás azonban itt is igaz, vagyis semmit sem szabad sürgetni. Előbb-utóbb minden egészséges gyermek szobatiszta lesz.


 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

10 szépség trükk, hogy 10 évvel fiatalabbnak tűnj - Érdemes bevetni!

10 szépség trükk, hogy 10 évvel fiatalabbnak tűnj - Érdemes bevetni!

Biztosan veled is gyakran előfordul, hogy fiatalabbnak érzed magad, mint ahogyan kinézel. Az időt ugyan nem lehet megállítani, de létezik néhány olyan módszer, amivel a külső és a belső éned között harmónia uralkodhat. Most mutatunk 10 olyan trükköt, amivel jó pár évvel fiatalabbnak tűnhetsz!

Tovább »
11 egészségkárosító dolog, melyet mindennap teszel, anélkül, hogy felismernéd

11 egészségkárosító dolog, melyet mindennap teszel, anélkül, hogy felismernéd

A szokások megváltoztatása nemcsak lehetséges, hanem néha szükséges is, hiszen néhány szokásunkat már régóta gyakoroljuk. De mi is lehete a baj a fényvédő, vagy a füstölő használatával? A legújabb tanulmányok szerint némely hétköznapi szokás igencsak káros hatással van az egészségre. Megmutatjuk, melyek ezek.

Tovább »
Elfogadsz egy igazán bölcs tanácsot? - Akkor segít a Bolondok Bölcsessége jóskártya

Elfogadsz egy igazán bölcs tanácsot? - Akkor segít a Bolondok Bölcsessége jóskártya

Szükséged lenne egy kis útmutatásra vagy jelre? Jó volna, ha valaki megmondaná, mit tegyél? Akkor fogadj el egy igazán bölcs tanácsot, egy olyat, amit csak egy bolond adhat! A Bolond valójában egy olyan archetípus, aki mindannyiunkban ott él. Egy szabad, független, őszinte lélek, aki mer hibázni, mert tudja, hogy abból tanulhat. Vajon mit tanácsolhat neked ez a bolond lélek?

Tovább »

Kalkulátor

Álombiblia

Az álmoknak mindig üzenete van számunkra, ezért fontos, hogy meg is fejtsük, vajon mit jelent, mit akar tőlünk?

Még több kalkulátor »

Szakértők

Seress Attila

Keresztény jövőlátás (jóslás)

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Seress Attila

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép