REJTÉLY-MISZTIKA

Az ősforrás titka

Szerző:
Szabó Anna
A Biblia titkait évszázadok óta kutatják a rejtélyek megszállottjai. Sokan vélik úgy, hogy olvasva a sorok között, feltárulhat az emberiség jövője. Néhány éve R. E. Friedman jelentette be, hogy az eredeti szövegbe ágyazódva egy új elbeszélést fedezett fel, melyet annak idején felszabdaltak és más történetekkel szőttek egybe a Biblia szerkesztői.

 

Friedman professzor már korábban is vitákat kavart az Isten rejtett arca és a Ki írta a Bibliát? című könyveivel, holott igazán nem nevezhető botrányhősnek. Amikor ugyanis nem ősi iratok felett görnyedezik, akkor hebraisztikát és összehasonlító irodalomtudományt tanít Oxfordban, Cambridge-ben vagy San Diegoban. Új felfedezése ismét szenzációsnak tűnik, noha méltatói jóval kevesebben vannak, mint azok, akik figyelembe sem veszik a professzor állításait. A közelmúltban ugyanis több elmélet született (például Harold Bloom tollából) a Biblia ősforrásáról, az úgynevezett J-forrásról, ám Friedman szerint a J-forrás nem egy mű, hanem egy másik mű eleje: egy hosszú, remekül összekapcsolt, nagy művészi erejű prózai alkotás kezdete…

Friedman ugyanis azt mondja, hogy megtalálta a világ első regényét, amit feltehetőleg betiltottak saját korában, de amit lelkes rajongói kódolt szövegként elrejtettek a Bibliában, amikor összeállították annak szövegét. Méghozzá azért rejtették el, hogy az utókor is megismerhesse a művet, és mivel úgy gondolhatták, hogy a Bibliát az idők végezetéig olvasni fogják az emberek, ebbe kódolták a regény szövegét…


Első hallásra nem túl meggyőző elmélet, de Friedman megismertet az elrejtett mű felfedezésének izgalmas történetével. Felvonultatja bizonyítékait és bemutatja, hogy az egyedi nyelvezet (amely mintegy kilóg a Biblia többi szövegéből) vezette nyomra, ahogyan újra és újra felbukkan összefüggést teremtő módon a Biblia egyes részeiben. A professzor szerint egy egyedülálló író hangja szűrődik át egyre inkább a sorok közül, mely hang sokkal nagyobb mértékben meghatározza a Bibliát, mint korábban bárki gyanította volna. Nem egy kezdetleges, primitív elbeszélést ismerhetünk meg, hanem egy izgalmas, bonyolult történetet, egy szerelemmel, árulással, háborúval és bűnhődéssel teli regényt. A történet az édenkert megteremtésének és megromlásának jól ismert epizódjával kezdődik, majd egy család tizenkét nemzedéke sorsának követésével történelmi áttekintést nyújt. A családból nép lesz, a nép uralkodódinasztiát választ magának, és rábukkan a békéhez vezető útra. Az elbeszélés szerzője sodró lendületű művet írt a családi viszályokról, a szörnyű árulásokról, és végül Dávid fia, Salamon alatt egy nagy királyság megszületéséről.

Ez a mű kincs – nyilatkozta Friedman. – A Biblia szíve, s a prózairodalom kezdete. Egyetlen szerző írta, közel háromezer évvel ezelőtt. Korábbi versekről tudunk, ám ez a legrégebbi prózai irodalom: egy hosszú, csodálatos, izgalmas történet. S ami a legmeghökkentőbb: annak ellenére, hogy ez a legkorábbi ismert hosszú prózai alkotás, közel sem kezdetleges, primitív írás. Rendelkezik mindazokkal az erényekkel, amiket a világirodalom legnagyszerűbb alkotásaiban fellelhetünk. Mestermű. Ha régészként fedeznénk fel egy ilyen minőségű és terjedelmű művet, akkor ámulat és izgalom töltene el minket. Ám ennél sokkal bámulatosabb dolog történt. Ez a mestermű évezredeken át itt hevert a szemünk előtt, beleszőve a világ legismertebb könyvének szövetébe. És nemcsak a Biblia egy része volt, hanem a szíve, a magja. Most lehetőségünk nyílik arra, hogy elolvassuk ezt a történetet, amit közel háromezer éve senki más nem olvasott. A szöveg ezredforduló körüli felfedezése számomra szinte csodának tűnik: a múlt ajándékának.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL