SZÉPSÉG

Hajszál híján

Szerző:
Szabó Anna
Egy bizonyos kor felett még a nők körében is teljesen normális dolog, a hajhullás. De valóban vannak kivételek, amiknek jobb elébe menni.


Szinte minden második nő hajhullásra panaszkodik, de általában nem komoly a probléma. Ameddig napi hetven-száz hajszál marad a fésűben, nem érdemes aggódni. A hajhullásnak számos oka lehet: anyagcserezavar, fertőzés, terhesség, operáció, sőt stressz is. A kiváltó ok megszűnésével, a hajszálak ismét normálisan fejlődnek.

A színtől függően kilencven-száznegyvenezer szál haj nő a fejen. Mindegyik egy táskaformájú csövecskében helyezkedik el, és kettő-hat éven keresztül fejlődik. A folyamatot háromhetes nyugalmi időszak követi, majd a szál elindul felfelé, és két-három hónapig készülődik a kihullásra. Ami akkor következik be, ha az alatta lévő szál kilöki.

Az alábbi kérdések, és válaszok segítségével megállapíthatod, orvoshoz kell-e fordulnod a hajhullás miatt.

- Az elmúlt időszakban rengeteg gonddal, nehézséggel küszködtél, másképpen táplálkoztál?

Ha igen, a jelentős hajhullás teljesen normális. A stressz zavarja a szervezet működését, ily módon hat a haj növekedésére is. A helytelen táplálkozás cinkhiányhoz vezethet (főleg, ha fogamzásgátló tablettát szedsz) - és ez a nyomelem felelős a hajszálak újraképződéséért.
Tanácsunk: próbálj meg nyugodtabb körülményeket teremteni, és fogyassz cinkben gazdag ételeket (hús, zabpehely, búzakorpa).

- Nemrég daueroltattad, festetted a hajad?

A dauerolás és a festés során olyan kémiai anyagokat juttatunk hajra, amelyek károsítják a hajszálakat, ezért töredeznek. Ami persze nem nevezhető igazi hajhullásnak.
Tanácsunk: használj kímélő sampont, sok hajpakolást, és kerüld a nagyteljesítményű hajszárítót. Évente legfeljebb kétszer daueroltass, és festéskor csak a hajtőre kend a festéket, a végeit hagyd ki. Ha nagyon károsítja a hajadat a festék, helyette inkább színezd hajadat.

- Rendszerint sápadt vagy, gyakran vannak problémáid a száj-, illetve az orrnyálkahártyáddal?

Fordulj háziorvosodhoz! A hasonló panaszok - hajhullással és törékeny körmökkel - vashiányra utalnak (a kötőszövetek és a hajgyökerek nem kapnak elegendő oxigént).

- Gyakran van szorulásod, esetleg minden ok nélkül meghíztál?

Lehetséges, hogy nem megfelelő a pajzsmirigyműködésed. A pajzsmirigyhormonok hiánya miatt a szervezet működése lelassul, így a haj is kevésbé növekszik. Fordulj orvoshoz! Egyszerű laborvizsgálattal kideríthető, helyesen működik a pajzsmirigyed.


- Abbahagytad a fogamzásgátló tabletta szedését, vagy nemrég szültél?

Ebben az esetben a hajhullás hormonális következmény. Mivel a szervezet ösztrogénszintje hirtelen csökkent, a hajszálak hormonhiányban szenvednek, és ezért kihullnak. Mihelyt a szervezet hozzászokik az alacsonyabb ösztrogénszinthez, a haj ismét növekedni fog.

- Voltál az elmúlt két hónapban műtéted vagy lázzal járó fertőzéses betegséged?

Ha igen, ne aggódj: a hajhullás természetes. A magas láz és a véralvadásgátló szerek (trombózis ellen adják) a hajnövekedés bizonyos fázisát gátolják. Kis idő múlva a sérült hajszálak kihullnak, és újak fejlődnek.

- Rendszeresen szedsz valamilyen gyógyszert, vagy A-vitamintartalmú készítményt?

Kérdezd meg háziorvosodat! Némelyik gyógyszer mellékhatása is lehet a hajhullás. Ha A-vitaminos készítményt szedsz, a hajhullás túladagolást jelent.

- Csomókban hullik a hajad?

Lehetséges, hogy fejbőröd gombás fertőzést kapott. Jelei: pirosodás, korpa, esetleg kis hólyagok. Pontos diagnózist csak orvos tud felállítani.

Ha egyik magyarázat sem passzol, ha a házi készítmények nem segítenek, okvetlenül fordulj bőrgyógyászhoz. Amennyiben a hajszálak a kor előre haladtával lettek vékonyabbak - az a normális öregedés jele.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL