KÖZÉRZET

Búcsú a fáradtságtól: tippek a több alvásért

Szerző:
Szabó Anna
A sok nyugtalan éjszaka a hangulatod elrontásánál sokkal többet árthat. Következő összeállításunkból megtudhatod, hogyan teszi tönkre a kialvatlanság az egészségedet, valamint azt is hogyan győzd le a problémát!


Sosincs elég időd semmire? Kénytelen vagy az alvásidődből ellopni egy-két órát? Egyre többen vagyunk ebben a helyzetben, ráadásul tesszük mindezt úgy, hogy a napi stresszbetevőnk emelkedésével az alvásigényünk is nő.

Magyarországon ötszázezer fölött van azok száma, akik alvászavarral küzdenek. Lehet, hogy Te is közéjük tartozol? Mielőtt igennel válaszolnál a kérdésre, és rohannál altató tablettákért, jó, ha tudod, hogy ma már több módszer és természetes szer van – mindenféle mellékhatás nélkül – a mély és pihentető alvásért.

De ezek fényében az sem elhanyagolható tény, hogy dupla annyi az alvászavarral küszködők között a nő, mint a férfi. A sok álmatlan éjszaka a zsémbes hangulatnál sokkal több következményt von maga után: testi és szellemi egészségedet teheti tönkre.

 

Szebb lesz a világ, és Te is, ha kialszod magad…

A fenti cím majdnem igaz, mindenesetre az biztos, hogy a világot egy jobb helynek fogod látni, kisimultabb és valószínűleg vékonyabb leszel, ha kipihented magad. Felére csökken a cukorbetegség kialakulásának esélye, mivel ha nem alszol eleget, gyengül a glukóz szabályozásának minősége. Ráadásul az alváshiány hizlaló állapot. A gherlin nevű, étvágyért felelős hormonból ugyanis fáradtság esetén több termelődik, ám egy kiadós alvás után a szintje csökken. Ezzel szemben a leptiné a nő, ami elnyomja az étvágyat és fokozza az energiafelhasználást. (A legújabb kutatások szerint azok hajlamosak túl sokat, és főként akkor is enni, ha nem éhesek, akiknek a leptin-szintjük alacsony.)

Egyszerűen jobban tudsz összpontosítani, ezért gyorsabban végzed el napi feladataidat, olyan mintha megtáltosodnál, hisz sokkal több dolgot vagy képes rövid idő alatt elvégezni. Tehát amikor keveset alszol – mondjuk 8 helyett 4 órát – egyszerűen belassulsz, és többet hibázol.

Az alvás boldoggá tesz, legalábbis a boldogsághormonok termelésére kifejezetten jó hatással van. Évről évre számtalan tanulmány és alvás-laboratóriumi kutatás bizonyítja, hogy a depresszió, az ingerlékenység és a kialvatlanság között határozottan ok-okozati kapcsolat van. A legnagyobb figyelmet talán egy 2005-ben végzett vizsgálat kapta, mely során kimutatták, hogy a rosszul alvó gyerekek között felnőtt korban 10-szer gyakrabban alakul ki depresszió.

Az immunrendszered is belendül: amikor beteg vagy, segít leküzdeni, „kiheverni” a fertőzést. Azonban, ha nem olyankor hiányoznak azok az erőforrások, melyek az egészségedért folytatott harchoz a szervezetednek szüksége van. Továbbá megerősíti a szívedet, ha legalább 6-7 órát alszol (átlagban) éjjelente.

 


Miért vagy fáradt? Tesztünkből
megtudhatod! >>

A jó alvás titkai

Most, hogy már tudod, milyen hosszú távú kulcsfontosságú előnyei vannak, ha megfelelő (mennyiséget és minőségben) alszol, talán könnyebben sajátítod el következő tippjeinket.  

1. Ismerd fel!

Jöhet front, kiboríthatnak a kollégák, nem tudtál rendesen enni… Bizonyára tudod, hogy rengeteg dologtól fáradtnak érezheted magad. De egy egyszerű módszerrel könnyen kiderítheted, van-e alváshiányod. Keress olyan alkalmat, amikor csend vesz körül, de még a nappali időszakban, majd kezdj el olvasni. Ha úgy érzed, nyomban leragad a szemed, és erőlködnöd kell, hogy ne aludj el, akkor biztos alváshiányod van. 

2. Éjféltől hatig

Biztos a Te életedben is vannak zűrös időszakok, amikor képtelen vagy rendszert vinni az életedbe. És belép a huszonkettes csapdája életedbe: hisz minél nagyobb a stressz körülötted, annál nehezebb időt szorítanod a pihenésre, közben meg egyre fáradtabb leszel. Ilyenkor, ha lehetséges, igyekezz legkésőbb éjfélkor ágyba kerülni és legalább reggel hatig aludni. Ugyanis az emberi szervezet pihenőideje, hosszú évezredek alatt, erre az időszakra esett, ekkor végzi a létfontosságú belső, regeneráló munkát. 

3. Álmatlanul vitaminhiány miatt

Sok esetben hiába van meg az akarat és a lehetőség az alvásra, mégis csak nyitott szemmel bámulod a sötétségben a plafont? Ezt okozhatja tápanyaghiány, elsősorban kalcium, magnézium és B6-vitaminra gyanakodj. Azonban ne kezdd el ezeket nagy mennyiségben magadhoz venni, először kérj laborvizsgálatot háziorvosodtól. 

4. Szertartásosan egy pohár meleg itallal

Ha valamiben hatékony a megszokás, azaz alvás. Alakíts ki rendszerességet: legalább próbálj meg mindig ugyanabban az időpontban lefeküdni, előtte fél-egy órán át ugyanazokat a teendőket elvégezni. Például végy forró fürdőt pár csepp levendulaolajjal, majd kortyolgass el egy pohár gyógynövényes teát – fehér árvacsalánból, citromfűből, kamillából, orbáncfűből – vagy meleg mézes tejet.  

5. Túlgondolás ellen

Előfordult már veled, hogy közvetlenül lefekvés után, miközben körülölelt a csend és a sötétség, hirtelen rádtörtek elfeledett problémák, és nem bírtál lecsillapodni, csak úgy forogtak a kerekek? Ne ijedj meg, a gondolattolulás jelenségével – főleg a nők között – nagyon sokan küzdenek. Ha rendszeresen küzdesz ezzel elalvás előtt, akkor vezesd be a jegyzetelés szertartását. Tarts mindig készenlétben egy kis füzetet – ha nem egyedül alszol, vonulj félre – majd írd le, mi bánt. Így egyrészt kiírod magadból a bánatot, másrészt megnyugtathat a tudat, hogy másnapra nem felejted el, és ráérsz majd akkor foglalkozni vele.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL