Kutyád és a szobatisztaság


De a visszatartási képesség kor függvénye is: a kölyökkutyák vizelet- és széklet-visszatartó képessége nem éri el azt a szintet, mint a felnőtt kutyáké. A felnőtt kutya akár egy napnál hosszabb ideig is képes visszatartani a dolgát – bár nem egészséges, ha ilyen sokáig nem ürít. A kölyköknél ez csak néhány óra, és a korral növekszik ez a képesség.

Bizonyos tényezők befolyásolják az állapotát, ugyanúgy, ahogy nálunk, embereknél is. Például ha nyugton fekszik, akkor jóval tovább viselhető szint alatt marad az inger, de ha felkel, az gyorsítja a szükséget. További tényező a szorongás. Hány gyermek küzd ilyen problémával! A szigorú tanár óráján nem lehet kimenni az illemhelyre, hát épp nála csurgat be a kisiskolás, pedig máskor fél napot is kibír. Ha már rövid távollét miatt is takaríthatunk a kölyökkutya után, akkor az azt is jelentheti, hogy nagyon erős nyomás van rajta. De nemcsak a szorongás, hanem bármilyen más izgalmi állapot is előidézheti a becsurgatást. (A székelést ritkábban.)

 

Így neveld szobatisztára!

A lakásba érkező kiskutyánál hamar szembesülhetsz a szobatisztaság problémájával, hacsak nem vált már a tenyésztőnél szobatisztává, de még akkor is gondot okozhat, ha sokáig nem kerül ki az udvarra. Az első lépésként üljetek le közösen, ha nem élsz egyedül, és gondoljátok át az új életritmusotokat. Ha hamar szeretnél eljutni a szobatisztasághoz, minél sűrűbben ki kell vinned a kölyköt, mivel az első időszakban még nehéz visszatartania a szükségét. Minden kint elvégzett szükséget nagy örömmel és dicsérettel nyugtázz.

Ellenben, ha a lakásban végzi el a dolgát, akkor rosszalló, szemrehányó hangsúllyal morgolódva, a lehető leggyorsabban takarítsd fel a „termést”, és fertőtlenítőszaggal gondoskodj arról, hogy ne maradjon nyoma, legközelebb ne adjon neki újabb biztatást a még lent maradt szagfoszlány.
A séták sűrűségét fokozatosan lehet csökkenteni: félesztendősen már a 10 órás visszatartás sem túlzott elvárás.

Az ideális eset az lenne, hogy fokozatosan szoktatod hozzá a kölyköt az óránkénti sétától a 10 óránkénti sétához – de erre sajnos nem sokszor van lehetősége a gazdáknak. Így hát kénytelen vagy a lehetőségeidhez képest legjobb megoldásokat választani, például ebédidőben haza szaladni a kutyádhoz stb. A kutyavécé használata kitolhatja a tényleges szobatisztaság kialakulását, ráadásul nem olyan egyértelmű egy kutya számára, hogy mit is szeretnél tőle. Mindensetre, ha ezen megoldás mellett döntenél, idővel már ne hagyd a kutya előtt állandóan, hanem előbb rövidebb, majd hosszabb időre tedd ki az udvarra a lakás elé stb., ahova ki kell kéredzkednie.

 

Hogyan büntesd, ha egyedül otthon bepiszkít?

„Hogyan büntessem meg?” Az embernek erős hajlandósága van arra, hogy a büntetést alkalmazza még ott is, ahol annak semmi helye. Csak akkor szabad büntetni, ha az elkerülhetetlen – akkor viszont kellő eltökéltséggel! Jelen esetben azonban a büntetés semmire sem vezetne. A kölyökkutyák vizelet- és széklet-visszatartó képessége nem éri el azt a szintet, mint a felnőtt kutyáké.

Ne büntesd! A büntetéssel épp ellenkező hatást érsz el. Célszerű a másik oldalról közelíteni: ritmust kell beállítanod a kutyád életébe, rendszerbe kell foglalnod a sétáltatásokat. Ha kellő sűrűséget tudsz beállítani, akkor hamar meglesz a szobatisztaság. A séta közbeni ürítést lelkesen dicsérned kell, míg az otthoni bepiszkításra elég csak enyhe rosszallásodat kifejezni, és elküldeni magadtól az ebet, miközben fertőtlenítővel eltakarítod a nyomokat. 

 

Ha otthon végzi el a dolgát séta után

Ennek a problémának két teljesen különböző oka lehet. Az első: számunkra az ürítés szempontjából a lakás tabu. Vajon ezt a kutya is érti? Ha nem, akkor előfordulhatnak ilyen gondok. Ha a tenyésztőnél az alomban rendszeresen piszok volt, és ezt mint „normális állapotot” szokta meg a kölyök, vagy ha a családhoz érkezést követően nem tudta az alomnak, territóriumnak tekinteni a lakást, akkor reagálhat így.

A másik: lehet, hogy a kutya nagyon bizonytalan, érzékeny a környezeti ingerekkel szemben. Ekkor előfordulhat, hogy csak biztonságos helyen mer üríteni, az pedig jelen esetben nem más, mint a lakás.

Ha a kutya érzékeny, fél, és ez okozza a problémát, akkor nagyon türelmesnek kell lennünk. Vigyük magunkkal hosszabb időre, amikor kénytelen az idegen helyen elvégezni a dolgát, és ekkor nagyon dicsérjük meg. Néhány ilyen alkalom után gyökeres változás várható.

 

 Forrás:

Korom Gábor: NEKED UGATOK!
Kutyasuli Könyvek

 

 

Korom Gábor, a Népszigeti Kutyasuli vezetője. A szerző hosszú utat járt be: egykori sportkutyásként csapatai fényes trófeákat gyűjtöttek, de egyszer nagyot fordult vele a világ. Onnantól kezdve munkatársaival az ember és a kutya kapcsolatát kutatják, azokat a módszereket, amelyek a mindennapokban is könnyen alkalmazhatók, s általuk harmonikussá tehetjük a viszonyunkat a kutyánkkal. A szerző egy új oktatói generáció kinevelésén fáradozik, e könyve azonban nekünk szól: azoknak a gazdáknak, akik többet várunk magunktól az etető, simogató, sétáltató személyzet szerepénél. Akik szeretnénk megérteni, hogy a kutya mit miért csinál, hogy egyszer s mindenkorra felhagyjunk a parki kutyakergetéssel, a lakás romjainak eltakarításával.

Még több információt erről
a könyvről és a kutyák tartásáról
idekattintva találsz! >>

 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL