UTAZÁS

Lélegzetelállító sziklaszirtekre épült városok

Szerző:
Szabó Anna
Igen vakmerő ötlet meredek sziklák peremére építkezni, melyek alatt mélységes kanyonok, tátongó szakadékok húzódnak. A sziklák szélén sorakozó épületnek már a látványa is szédítő.

 

Ronda, Spanyolország


Andalúzia leglátogatottabb célpontja Ronda, egy száz méter mély kanyon fölé épült kisváros. A település egy hegyvidékes területen, 750 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy ez a lélegzetelállító fekvésű város Spanyolország egyik legérdekesebb, lenyűgözően szép települése. Különlegessége, hogy egy száz méter mély szurdok választja el a régi városrészt az újtól, ezért épült annyi ház egészen a sziklaszirt közvetlen szélére. A szakadék valósággal kettévágja a várost. Ha valaki szeretne átjutni az egyik városrészből a másikba, akkor ezt a szédítő mélység felett átívelő hidakon megteheti. A 120 méter magas, boltíves Puento Nuevo híd méltóságteljes diadalívként köti össze a kettéhasított várost.

Manarola, Olaszország


A hatalmas szürke szikla tetejére épült városról az első feljegyzések 1261-ből származnak. Valószínűleg a már római korban is létező Volastra lakói alapították. Volastra Manarola felett, a dombtetőn helyezkedik el, a római korban az utazók itt cseréltek lovat. Az apró település lakói olajfát, szőlőt és gesztenyefát ültettek a környező teraszokon, a XII. században pedig a lakosság egy része leköltözött a tengerhez és megalapította Manarolát. A falu a római házi isteneknek emelt kis templomról kapta a nevét. A sziklák között megbújó színes házak jellegzetes mediterrán hangulatot árasztanak.

Castellfolit de la Roca, Spanyolország


Castellfolit de la Roca az egyik legkisebb katalán település, mégis világszerte ismert. Döbbenetes látványt nyújt ugyanis az a közel egy kilométeres hosszú, vadregényes, kacskaringós házsor, mely egy 50 méter magas bazaltszikla tetején húzódik. Az egymásba épült házikók kígyózva követik a szikla ívét. A várost a Fluvia és Toronell folyók határolják, a településnek otthont adó bazalt szikla a folyók között magasodik.

Bonifacio, Korzika


A Mediterrán-tenger felett egy 70 méteres sziklaszirten található ez a félelmetes látványt nyújtó francia kisváros. Bonifacio a sziget egyik legszebb fekvésű települése. A másfél kilométer hosszú öböl és a nyílt tenger között húzódó keskeny félszigetre még egy törékenynek tűnő citadellát is építettek, hogy megvédjék a kikötőt az állandó támadásoktól. Az elmúlt évszázadokban ez a hely tengerész paradicsom volt, mára már csak egy kis kikötőváros, melynek öbleiben luxus jachtok állnak a világ minden tájáról.

Santorini, Görögország


A mesés Santorini az Égei-tenger legvarázslatosabb szigete. Szantorini egy irdatlan erejű vulkanikus robbanás maradványa, amely megsemmisítette a korabeli településeket az eredetileg egyetlen szigeten, és amely a jelenlegi geológiai kaldera kialakulásához vezetett. Az óriási, 12-szer 7 km-es, nagyjából téglalap alakú központi lagúnát három oldalról 300 m magas, meredek sziklaszirtek veszik körül. A sziget legszebb városa, Fira közvetlenül a kaldera szélére épült. Vadromantikus hangulatát különleges elhelyezkedésén túl, a jellegzetes égei stílusban épült, hófehérre meszelt kék kupolás házak, és girbe-gurba utcácskák adják.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL