A savak nagyban hozzájárulnak az energiatermeléshez, és ha megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetben, akkor nem is okoznak gondot. Azt, hogy egy adott közeg savas, lúgos vagy semleges, a savak és bázisok egymáshoz viszonyított aránya határozza meg. Ezt nevezzük sav-bázis egyensúlynak. Ha azonban a nem megfelelő mennyiségű bázikus anyagok bevitele miatt túl sok sav keletkezik, az a különböző szervek, sőt, akár egyes szervrendszerek működésére is kihathat.
A savak olyan anyagcseretermékek, amelyek a szénhidrát lebontása, a zsírégetés és a fehérje-anyagcsere során keletkeznek. Ha megeszel egy nagy adag felvágottat, tojással és sajttal, az például savtöbblethez vezethet. Az italok egy része, például a kóla, foszforsavat tartalmaznak, így minden egyes korttyal hozzájárulsz ahhoz, hogy leterheld a szervezetedet. Az elsavasodásban azonban nemcsak a táplálkozás játszik közre. Például az alváshiány, a negatív stressz, a harag, a félelem, a nikotin, a mozgáshiány, de akár a teljesítménysport is könnyedén előidézheti.
A szervezet hosszú ideje fennálló leterheltsége bizony számos betegség kiváltója lehet – leggyakoribbak a köszvény és a csontritkulás. Fontos vészjel lehet az állandó levertség, a krónikus fáradtság, a cellulitis, a különböző emésztési zavarok vagy éppen a túlsúly.
Az élelmiszereket 3 csoportba osztjuk: savas, bázikus és semleges. Nézzük, mely csoportba, mely élelmiszerek tartoznak.
Savas hatásúak
- A legfontosabb savképzők a húsok, a felvágottak, a hal, a tojás és a túró.
- Az alkohol, a kávé és a foszforsavat tartalmazó italok (pl. limonádé, kóla) szintén elősegítik a savképződést.
- A cukor kedvezőtlenül befolyásolja a bélrendszer működését, ugyanis megemésztése során pótlólagos savak termelődnek.
- A fehér lisztből készült termékek szintén savat termelnek.
Bázikus hatásúak
- A zöldségek nagy része bázikus hatású, különösen kedvező a burgonya, a sárgarépa, a spenót, a hagyma és a fejes saláta fogyasztása. Ám itt is vannak kivételek: a zöldborsó, a lencse, a bab is savképző!
- A gyümölcsök szintén bázikusak. A gyümölcssavak nem borítják fel a sav-bázis egyensúlyt, mert gyorsan leépülnek.
- Gyógyteák, szénsavmentes ásványvíz, friss zöldség- és gyümölcslevek, hajdina szójaital.
Semleges hatásúak
- A teljes kiőrlési lisztből készült termékek a savak mellett bázikus ásványi anyagokat is bőséggel tartalmaznak, így semlegesnek számítanak.
- Az olajok (például az olíva- vagy mandulaolaj) szintén közömbösítő hatásúak, zsírsavtartalmuk nem emeli meg a szervezet savszintjét.
- Az aszalt gyümölcsök csodálatos bázikus források. 100 gramm mazsola például 150 gramm savképző hús hatását semlegesíti.
- 200 gramm burgonya 100 gramm sovány marhahúst képes közömbösíteni. Egy nagy adag hús vagy hal elfogyasztásakor azonban a burgonya mellé érdemes salátát is fogyasztani, hogy tökéletes legyen a kiegyenlítődés.
- Ha naponta fogyasztasz fehér kenyeret, akkor étrendedbe ajánlott sok salátát és párolt zöldséget is beiktatni.
- 100 gramm tészta mellé 300 gramm zöldséget kell elfogyasztani, hogy semlegesítsd a savas hatást.
Körülbelül négyszer annyi bázikus élelmiszert illik fogyasztani, mint amennyi savképzőt. Így a szervezetnek elegendő mennyiségű bázikus anyag áll majd rendelkezésére ahhoz, hogy a káros savakat semlegesíteni tudja. Ehhez társulnak még a semleges élelmiszerek, amelyek nem veszélyeztetik a szervezet sav-bázis egyensúlyát. A helyes étkezés mellett természetesen javasolt a napi 7-8 óra pihentető alvás, munka közben akár óránként néhány perc relaxálás, és a hetente 3 alkalommal történő 30 percnyi mozgás.
OLVASS TOVÁBB!
Omega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
KÖZÉRZETFogszabályozás ár – ennyibe kerül a fogszabályozás manapság
Bár sokszor úgy érezzük, hogy a tökéletes mosoly ára szinte minden pénzt megér, itt az ideje, hogy beszéljünk a költségekről....
Mi a különbség a szemvizsgálat és a látásvizsgálat között?
A köznyelvben gyakran egymás szinonimájaként használjuk, ám a szemvizsgálat és a látásvizsgálat nem ugyanaz. Szemünk egészsége érd...
KÖZÉRZETNyomkodjuk-e a pattanásokat? A La Roche-Posay inkább a hámlasztásban hisz!
A pattanások nyomkodása valós probléma, főleg akkor, ha a tükör előtt állva nem tudsz ellenállni a kísértésnek....
KÖZÉRZETNyári nyomás, őszi nyugi: a pihenés is lehet kimerítő?
Sok ember számára a nyár a boldogság és a kikapcsolódás időszaka. Napsütés, nyaralás, élmények – mindez egyesek számára örömte...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK