Tejszínes zöldborsófőzelék
Hozzávalók:
- 500 g frissen fejtett vagy mirelit zöldborsó
- 80 g vaj
- 50 g liszt
- 2 dl tejszín
- húsleves (kockából)
Tipp: A hétvégéről megmaradt húsleves is kiváló a főzelék elkészítéséhez.
- 1 csomag finomra aprított petrezselyemzöld
- só
- cukor
- őrölt fehér bors
Elkészítés: A felengedett mirelit vagy friss borsót vajban pároljuk. Akkor lesz jó, amikor a bőre enyhén megráncosodik. Meghintjük az aprított petrezselyemmel, majd liszttel néhány perc alatt áthevítjük. Tejszínnel, húslevessel felengedjük, és jól kiforraljuk. Az ízesítésnél ügyeljünk arra, hogy üde ízű főzeléket kapjunk. Mártás sűrűségű legyen, azaz nem túl híg vagy nem túl sűrű.
Tipp: A főzelék mellé fogyaszthatunk bundás zsemlét (kiflit, kenyeret), sovány húsból készült pörköltet, tükörtojást.
Töltött sertésdagadó és zsű (pecsenyeszaft)
Hozzávalók:
- 800 g sertésdagadó
- 2 db zsemle
- tej
- 2 db tojás
- 30 g vöröshagyma
- 1 dl olaj
- 1 csomag petrezselyemzöld
- 100 g sonka vagy füstölt marhanyelv
- 2 db főtt kemény tojás
- só
- őrölt fekete bors
- zöldségágy a sütéshez
Elkészítés: A dagadót a két húsréteg között filéző késsel, vagy bármilyen hegyes és éles késsel felszúrjuk. A hús felesleges lógó részeit levágjuk, majd a ledaráljuk a húsdarabkákat. A zsemléket hideg tejbe beáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk, és szintén ledaráljuk. A finomra vágott vöröshagymát vajban üvegesre dinszteljük, az aprított petrezselymet , hozzáadjuk, együtt áthevítjük.
A ledarált zsemlét, darált húst, pirított hagymát, petrezselyemzöldet, felvert tojást és a fűszereket jól összekeverjük. Az apróra vágott főtt kemény tojást, sonkát vagy marhanyelvet hozzáadjuk.
A felszúrt dagadót ne túl keményre töltsük. A nyílását hústűvel szúrjuk át.
Zöldségágy: A tepsibe karikára szeletelt sárgarépát, gyökeret, hagymát, zöldpaprikát teszünk.
A zöldségágy alá kevés vizet öntünk, erre rakjuk a besózott dagadót. 180 fokos sütőben kb. 1 órán keresztül alufóliával letakarva puhára pároljuk, majd a fóliát leszedve, piros - ropogósra sütjük.
A zsű (pecsenyeszaft)
Hozzávalók:
- 30 g paradicsompüré
- 20 g liszt
- húsleves vagy víz
Elkészítése: A dagadó alatt párolódott zöldségágyra paradicsompürét teszünk és rozsdabarnára pirítjuk, majd liszttel meghintjük, átpirítjuk. Húslevessel vagy vízzel felengedjük, kiforraljuk, majd leszűrjük.
Fontos, hogy a paradicsompürét mindenképp pirítsuk le a szafthoz, és ügyeljünk arra is, hogy a megadott lisztmennyiségnél se kerüljön több a püréhez, mert így pecsenyeszaft helyett paradicsomszószt kapunk.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK