A burokhoz:
25 dkg mogyoró megpirítva, lehéjazva
9 dkg cukor
Fél kávéskanál őrölt fahéj
4-5 evőkanál vaj felolvasztva
A töltelékhez:
75dkg krémsajt szobahőmérsékleten
28 dkg méz
6 tojás szétválasztva, szobahőmérsékleten
1 evőkanál reszelt citromhéj
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 kávéskanál vaníliaaroma
3 evőkanál felaprított,kandírozott narancshéj ízlés szernt
6 dkg cukor
A díszítéshez:
Felaprított, pirított, lehéjazott mogyoró, friss eper ízlés szerint.
A burokhoz robotgéppel aprítsuk a mogyorót a cukorral meg a fahéjjal egész finomra, de nem pépesre. Adjunk hozzá annyi vajat, amennyi összetartja. Nyomkodjuk ezt a masszát egy 23 cm átmérőjű, szétszedhető tortaforma aljára, és részben az oldalára, majd tegyük félre.
A töltelékhez melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra (gázsütő 4. fokozat). Rakjuk a krémsajtot meg a tejszínt egy tálba, és habverővel vagy robotgéppel dolgozzuk simára. Tegyük bele a mézet, és keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, a citrom- és narancshéjat, a vaníliát és a kandírozott narancshéjat.
Nagy tálban verjünk habot a tojásfehérjéből. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, míg a hab majdnem egészen keménnyé válik. Egyharmadát forgassuk a krémsajtba, majd a többit is adjuk hozzá. Töltsük az előkészített formába, és a középső rácson addig süssük, míg a széle kezd megszilárdulni (kb. 45-50 perc). Ellenőrzésként gyengéden ütögessük meg a formát. Kapcsoljuk ki a sütőt, és résnyire nyitott ajtó mellett 2 órát pihentessük a sütőben.
Vegyük le a forma oldalát, és csúsztassuk a tortát a tálra. Szórjuk meg a felaprított mogyoróval, és ízlés szerint rakjuk körbe eperrel.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK