3 db kis, tojásdad alakú vagy 6 hosszú, keskeny padlizsán
Só
1,5 dl + 2 evőkanál olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma felaprítva
4 nagy gerezd fokhagyma felaprítva
1 evőkanál szárított oregánó
1,5 csésze meghámozott, kockára vágott paradicsom
1 dkg felaprított friss zöldpetrezselyem
1,5 dl víz
Hosszában vágjuk félbe a padlizsánt. Éles késsel gondosan kaparjuk ki a húsát és a belét úgy, hogy 6 mm vastag burok maradjon belőle. A belét vágjuk kockára, és tegyük félre. A burkot sózzuk be, és szűrőben hagyjuk állni 1 órán át, húsos részével lefelé fordítva, majd öblítsük le, és törölgessük szárazra.
Melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra (gázsütő 4. fokozat). Nagy serpenyőben melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat. Tegyük bele a hagymát, és pároljuk üvegesre (kb. 10 perc), és szedjük egy tálba. Ugyanebben a serpenyőben forrósítsunk fel 6 evőkanál (szűk 1 dl) olívaolajat, és pároljuk benne puhára a kockára vágott padlizsánt (kb. 5 perc). Keverjük hozzá a fokhagymát, az oregánót meg a paradicsomot, és takarékon főzzük kb. 3 percig. Forgassuk össze a hagymával kevert petrezselyemmel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és tegyük félre.
Nagy serpenyőben forrósítsuk fel a maradék olajat, és néhány percig süssük benne a padlizsánburkot, hogy megpuhuljon – közben egyszer-kétszer fordítsuk meg. Rakjuk egymás mellé olajozott tűzálló tálba, és töltsük bele a félretett masszát. Töltsünk rá vizet, fedjük le, és süssük kb. 45 perc alatt nagyon puhára.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK