GASZTRO

Articsókaszív paradicsommal és mazsolával

Szerző:
Szabó Anna
A Földközi-tenger vidékén az ehhez hasonló édes-savanyú articsóka közkedvelt fogásnak számít.

 

Hozzávalók:

6 nagy (kb. 10 cm átmérőjű) articsóka
½ citrom
2 evőkanál friss citromlé
5 evőkanál olívaolaj
2,5 dl víz, leveskockából készített leves vagy száraz fehérbor
40dkg meghámozott, kockára vágott vagy lecsepegtetett és felaprított konzervparadicsom
10 dkg mazsola 10 percig annyi meleg vízbe áztatva, amennyi ellepi
2 evőkanál méz
Só és frissen őrölt bors

 

Elkészítése:

Vágjuk le az articsóka szárát és tetejét, szedjük szét, és a külső levelek nagyját dobjuk el, majd a maradékot éles késsel távolítsuk el. A lágy articsókát vájjuk ki éles kiskanállal, majd dörzsöljük be a fél citrommal a felületét, és helyezzük citromlével kevert hideg vizes tálba, míg az összessel el nem készülünk. Közvetlenül főzés előtt csepegtessük le, és itassuk le róla a vizet.

Töltsük az olívaolajat nagy serpenyőbe, és tegyük közepes lángra. Tegyük bele az articsókaszíveket, forgassuk át benne alaposan, és öntsük fel a vízzel, az alaplével vagy a borral. Fedjük le a serpenyt, és pároljuk benne az articsókát puhán ropogósra (kb. 15 perc), miközben a foyladék nagy részét magába szívja. Adjuk hozzá a paradicsomot, a lecsepegtetett mazsolát meg a mézet, kavarjuk össze alaposan, és fedő nélkül, takarékon főzzük, míg késsel megszúrva puhának érezzük, és a lé besűrűsödött (kb. újabb 10 perc). Sózzuk, borsozzuk, és szükség szerint adjunk még hozzá mézet vagy citromlét. Rakjuk tálcára, és kanalazzuk rá a visszamaradt párolólevet.

Vissza a többi recepthez >>


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL