A töltelékhez:
1kg spenót megmosva, megtisztítva, vagy 8-9 csésze spenót, cékla zöldje, sóska és mangold vegyesen, vagy 2 csomag (2*30dkg) fagyasztott spenót felolvasztva
¼ csésze (6dkg) vaj vagy 5 evőkanál olívaolaj
2 csokor újhagyma felaprítva
2 evőkanál finomliszt
Só és bors
¼ kávéskanál reszelt szerecsendió ízlés szerint
1/8 kávéskanál cayenne-i bors vagy csípős pirospaprika
3dkg pirított mandula (vagy fenyőmag)
10dkg mazsola 10 percig meleg vízbe áztatva
2dkg felaprított friss kapor
4 kemény tojás
3 dkg pirított zsemlemorzsa olívaolaj megkenéséhez
Melegítsük elő a sütőt 190 ºC-ra (gázsütő 5. fokozat). Nyújtsuk ki a tésztát a burok alsó feléhez, és béleljünk ki vele egy 23cm átmérőjű formát. Nyújtsuk ki a tészta másik felét, és tegyük félre.
Tegyük a vizes spenótot vagy a zöld féléket egy nagy serpenyőbe, és közepes lángon kavargassuk, míg megfonnyad (kb. 3 perc). Csepegtessük le alaposan, vágjuk durvára, és facsarjuk ki, amennyire csak lehet.
Kis serpenyőben forrósítsuk fel a vajat vagy olajat, és pároljuk benne puhára az újhagymát (kb. 3 perc). Keverjük hozzá a lisztet, és pirítsuk 2-3 percig. Tegyük ezt a pépet a felaprított zöldfélékhez, és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, valamint cayenne-i borssal. Forgassuk bele a mandulát, a leszűrt mazsolát, a petrezselymet és a kaprot, majd szeleteljük fel a kemény tojást.
Szórjuk a zsemlemorzsát a tésztával bélelt forma aljára, és kenjük rá a zöld masszát. Rakjuk a tetejére a karikára vágott tojást, kenjük meg vízzel az alsó tészta peremét, és helyezzük rá a tetejét. A felesleges tésztát vágjuk le, és a széleket nyomkodjuk össze. A lepény közepébe vágjunk lyukat, ahol a gőz távozhat, és a leeső tésztadarabkákból készítsünk rá díszítőelemeket. Kenjük meg a lepény tetejét olívaolajjal, és a középső rácson süssük aranyszínűre (kb. 40 perc). Vegyük ki a sütőből, és szeletelés előtt 10 percig pihentessük.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK