60dkg liszt
30dkg háj
2 evőkanál tejföl
6dkg zsír
1 kávéskanál cukor
2 dkg élesztő
1 kávéskanál só
1 tojás
Az élesztőt 1dl langyos vízben 1 kávéskanál cukorral megkelesztjük. A lisztet a tojássárgájával, zsírral, tejföllel, sóval és a megkelt élesztővel kidolgozzuk, ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá. Negyedóráig pihentetjük, ezalatt elkészítjük a hájad: megdaráljuk, habosra keverjük, majd három részre osztjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, és a háj egy részét rákenjük. Felcsavarjuk, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, és három részbe hajtva, hideg helyen 20 percig pihentetjük. Majd ismét kinyújtjuk, rákenjük a másik rész hájat, ugyanúgy összecsavarjuk, és pihentetjük. A harmadik nyújtás után felkenjük a maradék hájat, ismét felcsavarjuk, és a pihentetés után ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiporciózzuk, a tetejét bevagdossuk, tojássárgájával megkenjük, majd forró sütőben pirosra sütjük.
Tipp: |
A tojássárgájval vigyázva kenjük meg a tetejét, nehogy az oldalára folyjon, mert az akadályozza a tészta növekedését. |
OLVASS TOVÁBB!
Tényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTROA rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Miért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
GASZTROVeszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK