KÖZÉRZET

Tippek macskajajra

Szerző:
Szabó Anna
Könnyű ilyenkor Bridget Jonesként alkohol mámorosan asztalon táncolva végezni. Jószerével ugyan kevesen jutnak el eddig a pontig, de egy biztos: mindenhol kellő mennyiségű alkohol csúszik le.


És visszatérve a közkedvelt szinglihősnőre, szerinte karácsony másnapján minden normális ember bilibe logó fejjel józanodik. De mi halandók, a filmvászonról visszatérve a valóságba, ezt biztosan nem tehetjük meg. Mert bár a céges bulik után, ha szerencséd van, nem kell rögtön másnap reggel zakatoló fejjel munkába indulnod, de másfajta családi kötelezettségeknek biztosan eleget kell tenned neked is.

Ha már megtörtént a baj, nincs mit tenni, ki kell kúrálni magunkat. És még mielőtt drasztikus lépésekre szánnád magad, jó ha tudod, hogy a „kutyaharapást szőrével” közkeletű téveszméjével ellentétben az alkoholfogyasztás nem segít a másnaposságon, sőt kifejezetten ront rajta.

Először is pótolnod kell a folyadék és ásványi anyag veszteséget. Most különösen hallgass a szervezetedre, vagyis másnaposan ne vonj meg magadtól semmit, amit megkívánsz: legyen az épp extra sós csipsz, vagy citromos limonádé. Továbbá javasoljuk még a magas C-vitamin, multivitamin bevitelt.

 

Tudtad miért fáj annyira?

A másnaposság, vagy még kedveltebb nevén macskajaj egyfajta anyagcsere betegség. Mely ráadásul fiatalkorban a leggyakoribb. A tüneteket pedig nem is az alkohol maga, hanem az annak lebontása közben keletkező aldehidek okozzák. Ezek károsítják az idegrendszer és a májat.

A méregtelenítésről és a bélrendszer rendbehozataláról se feledkezz meg: ízlés szerint javasoljuk, hogy fogyassz szódabikarbónás ásványvizet, házi paradicsomlét, frissen facsart narancslét.

 

És, ha már az ivásnál tartunk, egyél sok brokkolit, karfiolt. Mi még ugyan nem próbáltuk, de az amerikai esküsznek a csodareceptjükre, a prépolipra. Ez egész egyszerűen egy nyers tojássárgája Worchester-szósszal és borssal összekeverve. Ha van elég bátorságod hozzá ezt is kipróbálhatod!

 

Bármennyire is nem fűlik a fogad hozzá, próbálj meg sportolni kicsit. No nem kéri senki sem tőled, hogy most kezdj el alapozni a maratoni futásra. Azonban köztudott tény, hogy alkoholos befolyásoltság után a másnaposság kezelésére jó módszer valamilyen sport végzése, közvetlenül a másnaposság idején. Jótékony hatását úgy fejti ki, hogy az emberi szív gyorsabban ver, ezáltal nagyobb mennyiségű oxigént képes szállítani, ezáltal felgyorsítva a méregtelenítés folyamatát. Sétálj egyet a friss levegőn, de ha a legközelebbi parkot képtelen vagy megcélozni, akkor a ház körbejárása is megteszi.

 

Egy 1999-es tudományos felmérés és kísérlet eredményeként, a New York Timesban megjelentetett tudósítás szerint, a másnaposság tünetei gyorsan megszüntethető, ha a beteg növelt mennyiségű oxigént kap. A kísérletben két csoportban vizsgálták az embereket, egyik csoport 80% Oxigén-20% Nitrogén összetételű „levegőt” kapott, a másik csoport a normális 30% Oxigén- 70% Nitrogén elegyet. Az első csoportból 17%-a a betegeknek volt még rosszul a kezelés után, a kisebb oxigént tartalmazó elegyet kapó csoportból 30%. Orvosok, nővérek és búvárok jelentései szerint az oxigén adagolása a megfelelő mennyiségben a legjobb megoldás a másnaposság kezelésére


8 parancsolat a „jajgató macskák” ellen

1. Sose igyál éhgyomorra! Az ételek valamint a tej lassítják az alkohol felszívódását.
2. Ne keverd az italokat!
3. Igyál lassan! Vagyis inkább kortyolgass (az illemtan szerint a töményeket is szabad), mint egyhúzásra tedd magadévá az alkoholos nedűt.
4. De ne igyál túl lassan mondjuk szívószállal alkoholt, mert az is megárt.
5. Mindig fogyassz el legalább annyi vizet, mint alkoholt!
6. Néha nézz körül a környezetedben: ha kismanók ugrálnak ki a beszélgetőtársad háta mögül – és nem jelmezbálban vagy –, ha beszélgetőtársad nem létező ikertestvérei is megjelentek a színen, akkor ne igyál többet.
7. Ne igyál koffeintartalmú italokat, mert azok elvonják a vizet!
8. Alkoholozás után, de még lefekvés előtt igyál meg egy nagy pohár tiszta vizet, és egy magas C-vitamin tartalmú táplálék-kiegészítőt. De a kettőt kiválthatod C-vitamin tartalmú gyümölcslevekkel is.




Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL