ANGYALISKOLA

Egyszer ők is bűnbe estek - A bukott angyalok

Szerző:
Szabó Anna
A vitatott apokrif irat, Énoch könyve nem csak a Hét Mennyországot, de az angyalok lázadását és bukását is feltárja előttünk. Kukkantsunk be hát a Mennyek Országának szőnyege alá, mit ír Énoch a lázadókról és arról, ki volt eredetileg Sátán!

Énoch könyvét hagyományosan öt részre tagolják, és egyes részei a Kr. e. III. századtól a Kr. u. I. századig terjedő időintervallumban keletkeztek, valószínűleg Palesztinában. Az eredeti verzió arámi nyelven íródott, de görög nyelvű töredékek is akadnak benne. A könyv alaptémája az égi lények, vagyis az angyalok lázadása és annak a következményeként a bűn megjelenése a Földön, majd az elkövetők ítélete. Továbbá Énoch földi és égi utazásairól olvashatunk érdekes, lenyűgöző és színes beszámolókat és a közelgő végítéletről, amibe ő, mint kiválasztott bepillantást nyerhetett. A leírások segítségével igyekszik reményt önteni a megtört, az elesettek, a szenvedők, a hívők szívébe.

A Virrasztók

A bukott angyalokat eredetileg Virrasztóknak nevezték illetve Grigoriknak, akik sosem alszanak, hanem folyamatosan figyelik és ellenőrzik az teremtett világot. Isten jobb keze nem más volt, mint a kerub Satanael vagy más néven Shemyaza/Semihaza. Aki túl sokat nézte a Földet és felmerült benne egy kérdés. Nem értette, hogy nekik miért csak Istent kell szeretniük, miért nem lehet mást is és miért nem lehet nekik családjuk. Ekkor bizonyára felvilágosították a munkakörüli a leírásáról, miszerint az angyalok csak Istent szerethetik és dicsőíthetik, mert másként nem tudnák az igét hirdetni és a földieknek segíteni. Vagyis megszűnne az objektivitás és átvenné az uralmat a szubjektív érzések. Bizonyára a válasz nem nyerhette el a tetszését, ezért ő és még pár vele egy követ fújó cimborája, egészen pontosan kétszázan leszálltak a Hermon-hegy csúcsára és itt esküt tettek, hogy vállalják az átkukat, ami ezután következik. A fővezér természetesen Shemyaza volt. A többi vezér: Urákiba, Ramiél, Kokábiél, Ramtél, Dániel, Tamiél, Ezékiel, Baraqiél, Aszáél/Azázél/Azazel, Armarosz, Batriél, Ananél, Zaqiél, Samsziél, Szartaél, Turiél, Jomiél és Aráziel.

Mit kaptunk a bukottaktól?

Tehát a Semihaza vezette lázadás eredménye az égi és a földi szféra tiltott szexuális keveredése, amely ellentétes volt az Isten által teremtett világ rendjével. Feleséget vettek maguknak és velük háltak. E bűnös vágy és frigy gyermekei azok a háromezer könyök magas gigászok/óriások/Nephelimek, akik később a teremtett világ, majd egymás ellen fordulva, pusztulásba taszították a Földet. Mivel a gigászok felélték a földiek munkájának gyümölcseit, majd miután nem volt más ennivaló, az embereket kezdték az felfalni. A földiek mindennek nem voltak részesei csupán kiszolgáltatott áldozatok. Bár volt egy olyan erőtlen variáció is a későbbiek folyamán, miszerint igen, az angyalok leszálltak a Földre pozitív szándékkal, és ők váltak a csábító asszonyok áldozatává! De ez valószínűleg egy ugyanolyan hímsoviniszta gondolat, minthogy egyedül Éva tehet az almás esetről és a Paradicsomból történt kiűzésről.

Az angyalok különféle dolgokra tanították az embereket. Feltárták előttük a gyökerek és fák vágásának módját. Azázél/Azazel a kardok, kések, pajzsok és mellvértek készítésére oktatta őket és még a használatukat is demonstrálta. Emiatt ismerték meg az emberek a háborút. Továbbá megmutatta a karperecek, ékszerek készítését, a szemhéjak festését és díszítését, a drágaköveket, mindenféle színes festék használatát, hogy a nők megtanulják a csábítás művészetét.

Maga Shemyaza tanította meg a mágia és a varázslás művészetét, Armárosz a varázslatok elhárítását, Baraqiel az asztrológiát, Kokábiel a csodajeleket, Tamiél a csillagok megfigyelését, Aszrádél a Hold járását.

A jó angyalok beindulnak

Isten elküldte Szárielt Noéhoz, a jól ismert bárka sztorival, hogy özönvíz lesz. A cél természetesen a Nephelimek elpusztítása volt.

Aztán elővette Isten három hűséges arkangyalát. Rafaelnek jutott a megtiszteltetés, hogy Azázélt kötözze meg, majd vesse Dudáél pusztájába az Isteni Katlanba és fedje sötétséggel, ne láthassa a fényt, az Ítélt Napján meg majd a tűzbe vetik. Utána gyógyítsa meg a földet, és adja hírül a föld megújulását.

Gábrielhez is szólt, aki azt kapta, pusztítsa el a Virrasztókat és a fiaikat, de előtte még uszítsa őket egymásnak.

Michaelnek adta Shemyaza bebörtönzését, de csak miután végig nézte, hogy az asszonyai és fiai hogyan ölik meg egymást. Végül a végítélet napján megégetik a többi lázadóval együtt. Michaelnek is osztályrészül jutott, hogy pusztítsa el a Virrasztók gyerekeit, tüntesse el a földről az erőszakot, és minden gonosz cselekedetet. Jelenjen meg újra az igazság és az igazságosság. Innentől kezdve Shemyaza, vagyis Satanael elveszítette az angyalok nevére jellemző el-t és Sátán lett belőle.

Énok első küldetése

Isten hívatta őt, hogy adja a Virrasztó vezérek tudtára, hogy nem lesz számukra bűnbocsánat, sem béke és végig kell nézniük szeretteik halálát és örökké irgalomért kell könyörögniük. Miután átadta az üzenetet, a Virrasztók kérték meg arra, hogy nyújtson be egy kérvényt Istenhez, hogy bocsánatot nyerjenek. Ők maguk már nem tudnak szólni hozzá és az égre sem merik emelni a tekintetüket, mert annyira szégyellik magukat. Énok egyesével feljegyezte mindenki könyörgését, és mindazt, amit kívánnak, de főleg bűnbocsánatot és elnézést. Felolvasta kérvényüket Istennek, aki egy látomásban közölte válaszát. Vagyis Énoch, mikor visszatért, azt felelte a Virrasztóknak, hogy sosem teljesül a kérésük, nem lelhetnek békességet, és soha többé nem mehetnek az égbe, hanem a Földön lesznek megkötözve. Nincs bocsánat.

Ezek szerint, ha minden igaz, a bebörtönzött vezérek ma is várják az Ítélet Napját. De, hogy Sátán hogyan szabadult ki, miért lett a Pokol ura, és aki (engedéllyel) a rossz dolgokért, a gonoszságért felelős a világban, ahhoz, hogy a jó és a rossz egyensúlya meglegyen, arról nem szól Énoch könyve...

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL