REJTÉLY-MISZTIKA

Babonaság - Kacagás vagy borzongás?

Szerző:
Szabó Anna
Számtalan ember gondolja magáról, hogy ha valaki, hát ő nem az a babonaságban hívő fajta. Sőt mi több, nem csak, hogy igen távoli viszonyt ápol mindenféle őrült szokással, de egyenesen bolondnak is néz mindenkit, aki csak egy kicsit is hisz a természetfölöttivel megindokolt ok-okozati viszonyokban. A babonaság valóban az őrültség biztos jele lenne?

 

A babonának tartott hiedelmek átszövik életünk minden egyes területét, ha tudunk róla, ha nem. Kezdjük mindjárt egy egyszerű példával. Mindenki ismeri, hogy milyen érzés bal lábbal felkelni. Kevesen tudják azonban, hogy ez a rendkívül népszerű szólás, szintén egy hiedelemből ered, mely szerint, ha jobb lábunk helyett ballal kelünk ki ágyunkból, akkor bizony maga a gonosz kísér majd minket a nap folyamán. Valljuk be, hogy ha nem is szó szerint, de képletesen mindenképpen egyet tudunk érteni ezzel egy-egy rosszabb nap után.

A közös élet küszöbe

Vagy itt van mindjárt a következő példa! Mikor az újdonsült férj lovagiasan felkapja feleségét, majd együtt lépnek át a küszöbön, ez sem csupán etikett. A tibetiek szerint például tilos a küszöbre taposni, hiszen a benne élő szellem nem szívleli, ha a fejére lépnek. Az európai hiedelemvilágban szintén élt ez a felfogás, így lehetséges, hogy ez az alapja a feleség küszöb feletti átvitelének. Mindazonáltal Plutarkhosz 1. századbeli feljegyzése nyomán úgy tudjuk, hogy a babona szerint, az ifjú pár azon tagja lett a közös ház ura, aki először lépett át a küszöbön. Ebből a szempontból tehát világossá válik, hogy a férj nemes gesztusa a két fél közötti egyenlőséget is szimbolizálhatja.

Pók - szerencse

Reméljük, hogy friss házasaink együttes erővel védik majd a házukba költőző pókokat, ugyanis jelenlétük azt jelenti, hogy hatalmas szerencse áll a házhoz. Eme babona eredete nem tisztázott, de ha már meg kell magyarázni, sokan hivatkoznak arra, hogy egy pók hatalmas hálót szőtt Jézus köré, ezzel védve meg őt a hidegtől és a fagytól. Létezik egy másik változat is, mi szerint Jézus és Mária, menekülve Heródes katonái elől, egy barlangban találtak menedéket. A katonák már majdnem megtalálták őket, amikor egy pók hálót szőtt a barlang bejárata elé, így rejtve el őket üldözőik szeme elől. Mindkét történet tanulsága ugyan az: védjük a pókokat, különben búcsút mondhatunk a szerencsénknek!

Mi a helyzet a tükrökkel, és az órákkal?

Tudjuk, hogy balszerencsét hoz, ha a menyasszony megnézi magát ruhájában az esküvő előtt. Ismerjük azt a babonát is, mi szerint egy kisebb tükör eltörése 7 évnyi szerencsétlenséget von maga után, amennyiben belenéztünk eltört darabjaiba, és nem hajítottuk azokat folyóvízbe. Feltehetjük tehát a kérdést: miért olyan fontos egy tükör, hogy ennyi babonaság kötődjön hozzá? Itt sem tudjuk a pontos választ, de valószínűsíthető, hogy mindez csupán azért alakult ki, mert a tükör a régi időkben igencsak drága dolog volt.

Amennyiben sikerült megúsznunk a házunkban lévő tükrök összetörését, még mindig nagy veszélyt rejt magában kedvenc falióránk! Ugyanis, ha óránk leesik vagy megáll, a babona értelmében ez nem mást jelent, mint valamelyik családtagunk halálának megjövendölését, akár percre pontosan. A zenélő óra pedig még egy híres személy halálát is képes megjósolni! Állítólag ez történt akkor is, mikor Marie Antoinette-et kivégezték, ugyanis a babona azt mondja, hogy ha a zenélő óra nem a megfelelő órát üti, akkor egy híres ember meghal. Na de, akkor mi a helyzet a digitális órákkal? Lehet, hogy ebben az esetben rátaláltunk a tökéletes megoldásra. Egy biztos, sokkal békésebb megoldás ez annál, mint amit a „kutyaharapás szőrével” hivatott jelenteni eredetileg.

A veszettség még napjainkban is gyakori betegség az állatok körében, hát még régen! Akkoriban, ha egy embert megharapott egy veszett kutya, a gazda beleegyezésével vízbe fojtották. Megesett, hogy kivágták a szívét vagy máját, amit a fertőzött ember megevett, remélve, hogy hatástalaníthatja a veszettséget. Ráadásul egyes esetekben még a kutya szőrét is elfogyasztotta! Habár a kutya az ember legjobb barátja, sokkal kegyetlenebbül tudtak bánni vele, mint a macskával.

Fekete macska nem macska?

A macskákhoz kapcsolódó babonák a legközismertebbek mind közül. Még a racionalitás mellett elkötelezett embernek is jutnak eszébe furcsa gondolatok, mikor elhalad előtte egy fekete macska. Úgy tudjuk, hogy a fekete macska a balszerencse egyik jelképe, de rengeteg pozitív babona is köthető hozzá. A macska tüsszentése azt jelenti, hogy a jövőben gazdagság vár ránk. Amennyiben vörös macskáról álmodnánk pénzügyis és üzleti sikerre számíthatunk, és így tovább. A japán maneki neko (integető macska) szerencsehozó talizmánként funkcionál.

Az emberek mindig is megpróbáltak magyarázatot találni mindarra, amire a kor tudománya nem tudott mit felelni. A babonaság nem őrültség volt tehát, hanem létszükséglet, amivel csupán védekezni próbáltak az ismeretlennel szemben. Persze a körülmények azóta megváltoztak, de a babonaság eltörölhetetlen nyomott hagyott, hiszen ahogy Goethe mondja: „A babona az élet költészete.

 

Szeretnél elsőként értesülni a legújabb angyal- és csillagüzenetekről, számmisztikai elemzésekről, ezoterikus írásokról, önismereti tesztekről, jóslatokról, misztikus előrejelzésekről? Iratkozz fel a hírlevélre itt >>

 

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL