LELKIPATIKA

Én másképp csinálnám... - Te is gyakran hallod ezt?

Szerző:
Szabó Anna
Ha jobban belegondolsz, nap mint nap akad olyan élethelyzet, amiben valaki mindig, mindent jobban tud. Arról nem beszélve, hogy idegesítően kioktatja a többieket: „Majd én megmutatom, hogyan kell”, vagy „Ez azért nem jó így, mert…”, esetleg „Én ezt nem így csinálnám!”

 

Mindenki ismer ilyen okoskodó és fontoskodó embert. Lehet akár az anyós, aki mindent másképpen csinál – és természetesen sokkal jobban főz, mos és vasal, mint a menye. Vagy egy munkatárs, aki passzív agresszív stílusban keresztülviszi a saját akaratát tűzön-vízen át. És ami a legrosszabb, lehet ilyen a saját partnerünk, aki a mi kárunkra akar előtérbe kerülni. Egy dolog közös bennük: okoskodásukkal nem mást, mint a bizonytalanságukat szeretnék elkendőzni.


Az okok a gyerekkorban lapulnak


Akit a szülei még a széltől is óvják, később hajlamos lesz arra, hogy ő maga is gyámkodjon. Attól való félelmében, hogy valamit rosszul csinál, inkább az okoskodásba menekül, és már az óvodában állandóan kijavítja a többieket. Az iskolában úgy jelentkezik, hogy szinte kiesik a padból, és közbekiabálással próbálja felhívni magára a tanár figyelmét. 

Az ilyen mindent jobban tudók ellen sajnos nehéz védekezni, mert saját igazukat gyakran jó tanácsokba burkolva igyekeznek másokra erőltetni. Ekkor hangzik el a szájukból, hogy „Én ezt másképp csinálnám!”, vagy „Lenne egy ötletem erre!”. És ha jobban belegondolunk, az ilyen készséges embert ugyan ki ne hallgatná meg…


Soha többé ne avatkozz a dolgaimba!


Ám nem mindenkinek sikerül szó nélkül hagyni a szívből jövő jó tanácsokat. Ilyenkor segíthet, ha félreérthetetlenül az illető tudtára adjuk, hogy nem szeretjük, ha mások beleavatkoznak az ügyeinkbe. Esetleg próbáljuk meg ironikusan elmagyarázni neki, hogy bármennyire furcsa, de az adott problémával egyedül is képesek vagyunk megbirkózni.

Ha a tolakodó okoskodó történetesen a párunk, akkor mindenképpen meg kell értetnünk vele, hogy mennyire zavar bennünket ez a magatartás. És ezt minél hamarabb kell megtennünk, lehetőleg már az első okoskodásnál. Kérdezzük meg tőle, hogy miért nem képes elfogadni mások véleményét, és bátran szálljunk vele vitába. Ez egy kapcsolatban természetes, hiszen sok esetben nem csak a jó és a rossz között kell választani. Meg kell találnunk az arany középutat, melyen kölcsönösen toleránsak leszünk egymással. Ez a kapcsolat legfőbb arany szabálya.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL