KÖZÉRZET

Természetes frissesség minden reggel

Szerző:
Szabó Anna
Alvásra, pihenésre nem mindig van elegendő idő, vagy ha igen, akkor is előfordulhat, hogy egy átforgolódott éjszaka után bágyadtan ébredsz. Márpedig ha szeretnél a munkahelyeden frissen, fitten helytállni, akkor szükséged lehet néhány trükkre, amit ilyenkor bevethetsz, és itt nem a literszámra megivott kávéra vagy energiaitalra gondolok.

 

Egy kis közérzetjavítás

Máris jobban fogod érezni magad, hogy ha miután felkeltél, azonnal világosságot csinálsz a szobában. Ha teheted, menj ki az erkélyre, az udvarba, sétáltasd meg a kutyát, a friss levegő és a fény segít, hogy mihamarabb magadhoz térj. Mozogj egy keveset közben: a szervezet vér- és oxigénellátását a térdhajlítások remekül felgyorsítják.

Amennyiben időd engedi, menj el futni vagy kocogni egy pár kört, garantáltan felébredsz, tüdőd is megtelik oxigénnel, nem beszélve arról a mozgás stresszoldó hatásáról, amely reggelente sokszor nem árt.

Egy hideg-meleg vizes fürdő is csodákra képes, felpezsdül tőle a keringésed. Kezdd olyan meleg vízzel, amilyet csak el tudsz viselni, rövid hideg zuhany következzen, majd ismételd meg. A tusolást hideg vízzel fejezd be.

Ha kedveled az illóolajokat, a citrusfélék (citrom, narancs, limett, grapefruit, bergamott) rendkívül kedvező hatásúak aromalámpába téve őket. Erősíti a koncentrálóképességet a rozmaring, a menta, az izsóp és a muskotályzsálya olaja is.

Folytasd a felfrissülést a konyhában!

Sokan vannak, akiknél a reggeli időszámítás az első kávé elfogyasztásával indul. Ha te is ebbe a körbe tartozol, még hatékonyabbá teheted az ébredést, ha őrölt szerecsendióval vagy fahéjjal dúsítod a feketédet. Egyrészt mert ez az ital vizet von el a szervezetből, másrészt a folyadék szabályozza a keringést, igyál meg mellé minél több vizet. Tanulás, agymunka közben ennek még fontosabb a szerepe, ugyanis folyadékhiány esetén az agya teljesítménye csökken.

A kávénál jóval egészségesebb zöld tea is álmosságűző, nem terheli meg úgy a szívet és a vérkeringést, frissen tartja a szellemet, és hatása is jóval tovább tart. Arcodat is üdévé varázsolhatod vele, használd minden nap, mint egy könnyű lemosót.

Ha inkább gyógynövénytea párti vagy, akkor csipkebogyó- vagy hársfateát iszogass, energiával tölt fel mindkettő.

Vagy készíthetsz magadnak ízig-vérig természetes energiaitalt, melyet az indiánok a „Hatalmas nap italának” neveznek. Mivel általában hétköznap sűrű a reggel és rohanni kell, előző este is összeállíthatod, ráadásul hűtve még finomabb. Főzz 25 dkg aszalt sárgabarackot 7 dl vízben fél órán át. Adj hozzá 5 evőkanál mézet, turmixold össze, majd hűtsd le.

Hasonlóan üdít a hinduk itala, a lassi is, melyhez 2,5 dl joghurt kell és 2 dl víz. Miután összekeverted, bolondítsd meg kevés bazsalikommal és chilivel, majd fogyaszd el valamilyen aszalt vagy idénygyümölcs társaságában. Ez utóbbiak is arra szolgálnak, hogy gyorsan eltűnjön arcodról a bágyadtság.

A reggelit szintén fel lehet turbózni olyan élelmiszerekkel, zöldségekkel, amelyek javítják a koncentrálóképességet, az emlékezetet, ilyenek a sárgarépa, a paradicsom, a cukkini és a zeller. Ez utóbbi az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatásáról is ismert. A hagyma javítja az agy oxigénellátását, hígítja a vért, elűzi a testi fáradtságot. Rittyents össze gyorsan a fentiekből egy nagyszerű salátát, melyet még természetesen bármilyen más zöldséggel is dúsíthatsz.

A citrusfélék – mindegy, hogy magában, facsarva vagy turmixként fogyasztod – szintén kiváló agyfényesítők. Limonádét is kortyolgathatsz napközben, hogy fenntartsd a frissességed.

Amennyiben állandósul a helyzet és minden reggel kimerülten ébredsz, annak komolyabb okai is lehetnek, mint például az alacsony vércukorszint vagy a vashiány. Az előbbi esetén beválhat, ha müzlit reggelizel, és a főétkezések közt is elcsemegézel egy müzli szeletet vagy gyümölcsöt. A hangsúly mindenesetre a rendszeres étkezésen van.
A vashiány enyhíthető például máj, hal, szójatermékek, köles fogyasztásával és csalántea kortyolgatásával. Ne feledkezzünk meg mindeközben a megfelelő C-vitamin bevitelről sem, amely segíti a vas felszívódását, sőt állítólag a mérsékelt alkoholfogyasztásnak is van ilyen jótékony hatása.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL