FOGYÓKÚRA

Ne halogasd a fogyókúrát - kezdj bele most!

Szerző:
Szabó Anna
Ha fogyókúráról van szó, mindig találunk valamiféle kifogást, csak azért, hogy ne kelljen belekezdeni. Majd hétfőtől, majd a következő hónapban, majd tavasszal, és még sorolhatnánk. Te hányszor fogadtad már meg: "holnap tényleg elkezdem"?

Az első lépések

Az első lépés a legnehezebb. Magadnak ismerd be, miért is halogatsz. Mert valahol mélyen biztosan van egy konkrét ok. A változástól való félelem. Mert nem csak a fogyózást halogatjuk ilyen csúful: a munkahelyváltást, a régi de nem jó barátoktól való megszabadulást is. És ha egyszer döntesz: jöhet a fogyókúra, nem állja semmi útját a változásnak. És nem tudod, mi jöhet. Ne félj tőle! 


Írd le

A leírás mindig segít. Segít, mikor tennivaló listát készítesz, és olyan jó kihúzni az elvégzett dolgokat – hiába marad ezer másik még a lapon, jó, mikor összeírod, mit is ettél aznap, és büszke lehetsz magadra, - ha másért nem, hát azért, mert becsületesen megvallottad a tejszínt is a kávédban – segíteni fog az is, ha listát készítesz, a fogyózás érdekében mit kell tenned, és mikor. Ettől valahogy elérhetőbbnek tűnik a cél. 


Adj időt

Mint minden más rossz szokásról, a halogatásról is nehéz leszokni. Állítólag legalább egy hónap kell bármilyen rossz szokás eltüntetéséhez – és kemény akarat. Ez nem azt jelenti, hogy egy hónapig ne is tegyél semmit, ez nem egy újabb alibi. Csak ne ess kétségbe, ha holnap reggel nem úgy ébredsz, hogy zuhogó esőben is vágysz a parkba futni. Ahhoz biztosan kell az egy hónap. 


Jutalmazd magad

Tudományos módszer: tűz ki konkrét célt, és ha eléred, jutalmazd meg magad. Ez motivál, jó érzést okoz, előre visz. Kapd meg magadtól azt a klassz felsőt, ha, mondjuk minden másnap tényleg lementél kocogni egy hónapon át, jutalmazd meg magad egy jó masszázzsal az első leadott három kiló után. 


Pici lépésekben

A nagy változásokat ne akard egyszerre. Pici lépéseket tegyél. Ha csak tíz percet kocogtál ma, az tíz perccel több a semminél. Ha eddig minden nap ittál üdítőt, sokkal könnyebb előbb a hasábkrumplit kihagyni a menüből. 


Tartsd magad az időpontokhoz

A takarítással is így volt: addig halogattam, amíg a porcicák rám támadtak. Most kötelezően naptár szerint haladok: mindennek megvan az ideje. A fogyózásnál is működik ez: készíts tervet, mikor mit fogsz tenni, mit eszel a héten. 


Nem is olyan rémes

A hivatalos ok a halogatásra rendszerint az, hogy rémesnek képzeljük a tennivalókat. Pedig rendszerint nem is azok. De ha nem próbálod ki, meg sem tudod. A diéta, ha jól végiggondolod, és a kedvenceidet választod bele, vagy teljesen új dolgokat próbálsz ki, nem is olyan vészes, a testmozgás meg csak elsőre fáj. 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL