SZÓRAKOZÁS

Összetört Végvári Tamás kajakja, aki éppen Európát hajózza körbe

Szerző:
Szabó Anna
Négyezer kilométert evezett le egymaga az Európa körbekajakozásán dolgozó Végvári Tamás, aki már Athénnál tart. Elhivatottsága nem, csak hajója csorbult egy kicsit az elképesztő kalandok során. Az elmúlt években laktak benne tyúkok, törték meg kikötőben és volt kamion mögé ragasztószalagozva is – megérett tehát a cserére.

 

Végvári Tamás utazása még 2012-ben indult Budakalászról. Eddig a Dunán, a Fekete-tengeren, Isztambulon át, a Márvány-, és az Égei-tenger partvidékén több mint 4.000 kilométert lapátolt Athénig, hogy elérje elképesztő célját: Európa körbekajakozását.

"A görög főváros elérése óriási dolog. Egyfelől ez az egyik legdélebbi pont, valóban mérföldkő, másrészt innen nyílik meg az út a nyugat és Gibraltár felé. Arról már nem is beszélek, hogy még a térképen végignézni is sok az eddig megtett négyezer kilométert, nemhogy leevezni. Számomra valahogy sosem az éppen kitűzött cél elérése a fontos, hanem az odáig vezető út. Az út a cél, csentem el a taoista bölcsességet. Szóval, amikor a mostani etap végére értem a fáradtság mellett az odáig átélt élmények zsongtak bennem leginkább. Sziklák, barlangok, viharok, hullámok, hajnali fények" - mondta Végvári Tamás.

A kajakkal Európát átszelő Tamás a megterhelő teljesítmény ellenére nem gondolkodik feladáson, sőt egyre nagyobb lendülettel evez a 25.000 kilométeres cél felé. Azt mondja, az átélt kalandok, a fantasztikus tájak, a természet ereje, és az emberek segítőkészsége adja neki a legnagyobb hajtóerőt a tengeren. Egyetlen dolgot sajnál csak, hogy hű társát hamarosan újra kell majd cserélnie.

"Hűséges kajakom remekül szolgált a magányos küzdelem, a kemény feltételek ellenére is, de most már igencsak javításra szorul. Megtört, megkopott, több helyen ereszt is. A vele történtek igaz tükrét adják az út viszontagságainak, az átélt élményeknek. Isztambulban összetörték a kikötőben, a török határnál tyúkok laktak benne télen, kamion mögé ragasztószalagozva húztuk át a görög határon, elkopott a fara a magányos vízre szállásoknál a hullámtörésben" - árulta el Tamás, aki most Magyarországon készül a következő etapra. Tervei szerint szeptember végén északnak fordulva folytatja útját a Korintosz, és aztán tovább Albánia felé.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL