GASZTRO

Fő az egészség! - Kölessel, paradicsommal, sajttal töltött cukkini

Szerző:
Szabó Anna
A cukkinit töltsük meg köles, paradicsom, sajt, hagyma és fűszerek keverékével, majd párolás után süssük meg. Ez az étel nemcsak egészséges, de mennyei ízvilága biztos, hogy a hetedik mennyországba repít majd.

 

Hozzávalók


- 2 db zsenge cukkini
- 2 db paradicsom
- 3-4 db újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- friss bazsalikom (ízlés szerint)
- 10 dkg gouda sajt
- 1 dl köles
- 3 dl víz
- 2 ek olívaolaj
- só
- őrölt színes bors
- szerecsendió


Elkészítés

A cukkinit vágjuk félbe, a belsejét kanállal szedjük ki, hogy csónakokat kapjunk. A belsejét sózzuk be és hagyjuk állni, míg elkészül a töltelék.

A hagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk apróra, a kivájt cukkinit, a paradicsomot és 5 dkg sajtot vágjunk kisebb kockákra. A kölest tegyük bele egy edénybe, öntsük fel vízzel, ízlés szerint sózzuk, majd főzzük puhára.

Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt újhagymát és kezdjük el párolni. Amikor már kellően megpárolódott, először adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd néhány pillanat után a kockára vágott cukkinit is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kevés szerecsendióval, majd időnként megkeverve pároljuk pár percig. Végül adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és az apróra vágott bazsalikomot, óvatosan keverjük össze, majd vegyük le a tűzről. Az elkészült raguhoz keverjük hozzá az előzőleg puhára főzött kölest, és az apró kockákra felvágott sajtot.

Az előzőleg besózott cukkini csónakokból öntsük ki az összegyűlt vizet, majd egy papírtörlővel, töröljük szárazra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, helyezzük egymás mellé a cukkini csónakokat, és öntsünk alá kb. 1 dl vizet. Végül töltsük meg mindegyiket a töltelékkel, és spricceljük meg egy kevés olívaolajjal, majd fóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 30 percig. Ezután vegyük le a fóliát, szórjuk meg reszelt sajttal, és addig süssük, míg a sajt ráolvad a tetejére, és szép színt kap.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL