ÁLLATI CUKISÁGOK

Kiskedvenced és a helyes étrend

Szerző:
Szabó Anna
A kutyáknak a természetes táplálék a legegészségesebb. Bár a mai tudomány néhány képviselője – nem ritkán bizonyos lobbik hatásának engedve – a mesterséges eledelek mellett teszi le a voksát, semmi nem érhet fel az eredeti táplálék minőségével.

 

Sok kérdés merül fel a kutyák etetésével kapcsolatban, főként a természetes étrend kapcsán. Meg kell-e főzni a húst? Ehet-e csontot? Mit egyen és milyen arányban? Mennyit ehet?

Ez e kérdésekre adott válaszok szigorúan Korom Gábor: Neked ugatok! című könyvéből származnak, és a szerző saját, szubjektív véleményét tartalmazzák. Oktatóként, illetve az oktatókat képző szakemberként mondja el véleményét – de a táplálkozás nem a szakterülete, de oktatói szempontból a kutya etetésének is nagy jelentősége van.

A kölyök számára könnyen emészthető és minőségi beltartalmú ételt ajánlatos biztosítani. Az anyjától való elválasztás után – 8-12 hetes korában – a kutya már fogyaszthat szilárd táplálékot: ez a nyers hústól a gabonapelyhekig bármi lehet. Arra kell odafigyelnünk, hogy ne tápláljuk egyoldalúan a kölyköt! Ennek kivédésére a legjobb az otthoni maradék beiktatása az étrendbe. A répától a kenyérhéjig mindent megkaphat az eb, sőt kapjon is meg. Ha nem áll fenn allergia, vagy más károsan befolyásoló probléma, akkor a lehető legjobbat tesszük a mindent etetéssel. Ajánlott a hús fogyasztása, de a tápokat csak kiegészítésként fogyassza: összeállított beltartalmuk valóban sok mindent tartalmaz. Ám a természetes táplálás is viselhető, nem feltétlenül kell sokkal nagyobb terheket vállalni vele.

Felnőtt kutyák esetén minimum heti egy éhező napot tarts! Több érv is alátámasztja a koplalást: tisztul a szervezet; a hasznosítás képessége javul; nő a gazda elismertsége; javul az étvágy, tehát az eb nem fog válogatni stb. A táplálék összeállításánál óvjuk a kutyát az elhízástól!

Mindenképpen kapjon rágnivalót: csontot vagy bármit, ami erősíti a rágóizmokat, segíti a fogíny vérkeringését, betakarítja a lepedéket a fogakról, megelőzi a fogkőképződést.

A gazdák általános aggodalma, hogy ha vegyesen, mindenfélével etetik, akkor a kutya nem kapja meg azt, ami kell a szervezetének. Ez a félelem alaptalan: a kutya szervezete kinyeri a táplálékból azt, amire szüksége van.

 

Ha nem eszik rendesen és válogatós

Ha egy kutya nem eszik rendesen, annak alapvetően három oka lehet: betegség, túletetés, bánat (a gazda vagy más kutyák után). A kutyának mindig éhesnek kell lennie, soha nem maradhat előtte étel! Így tudhatjuk meg azt, hogy ha a kutya nem eszik, akkor ott valami nincs rendben!

Optimális esetben a kutyának szinte bármit meg kellene ennie, amit a gazda elétesz. Ha az eb nem beteg és nem a szomszéd vizslalány tüzelése csavarta el a fejét, akkor az a dolga, hogy megegye azt, amit elétesznek. Ha nem fűlik a foga a neki szánt ételhez, akkor el kell venni előle: a legközelebbi étkezésnél próbálkozhatsz újra – ez addig menjen így, amíg nem eszik azt, amit kap.

Az, hogy egy étel nem ízlik a kutyának, árulkodó lehet, érdemes rá odafigyelni, de nem szabad egy jelzésnél nagyobb jelentőséget tanúsítani a jelenségnek.

Az etetésnél alkalmazandó szabályok:
• Soha ne lakjon jól a kutya! Egy kicsit mindig maradjon éhes, tehát a napi porciót így kell megbecsülni. 
• Soha ne maradjon a kutya előtt étel! Ha csak egy pillanatra is felemeli a fejét az edényből, vagy otthagyja a tálat, akkor el kell venni tőle, és a legközelebbi étkezéskor kerülhet elő újra. 
• Az ételt – mint vezérek – otthagyjuk, meghagyjuk a kutyának! Nem ültetjük, nem gyakorlatoztatjuk, hanem úgy teszünk, mintha az a mi életünk lenne, és „jóllakva” ott hagyjuk neki. Ha az engedélyezésünk előtt próbálkozna, akkor zavarjuk el a prédától!

E szabályok betartásától pozitív változást remélhetsz a kapcsolatotokban, de a kutya étvágyában, egészségi állapotában is!

 

Ha elhízott a kutyusod

Korunk jelensége az elhízás, és ez az ebekre is igaz. Mint az embereknél, náluk is okozhatja a kevés mozgás, a túl sok táplálék, a túl erős beltartalmú táplálék, illetve a szervi problémák.

A lefogyasztásához növelni kell a mozgás, illetve csökkenteni a táplálék mennyiségét. Célszerű felhígítani az ételt pehelymixekkel vagy egyéb táplálék-kiegészítőkkel. Az elhízott kutya kezelésére ki kell kérni az állatorvos tanácsát is, célszerű kideríteni az elhízás valódi okát.

A kutyának, mielőtt az ember mellé került, keményen meg kellett dolgoznia a mindennapi betevő falatért. Gyakran egy hétnél hosszabb ideig sem jutott táplálékhoz.

Az emberek számára nagyon fontosak a ritmusok, például a rendszeres időben történő étkezés. Számtalan érvet fel lehetne sorakoztatni amellett, hogy miért jó az a kutyának, ha ő is ritmusban eszik. Ennek azonban nincs komolyabb jelentősége – sokkal inkább nekünk van szükségünk arra, hogy aznapi ritmusunkba beletesszük az etetési szertartás.

 Forrás:

Korom Gábor: NEKED UGATOK!
Kutyasuli Könyvek

 

 

Korom Gábor, a Népszigeti Kutyasuli vezetője. A szerző hosszú utat járt be: egykori sportkutyásként csapatai fényes trófeákat gyűjtöttek, de egyszer nagyot fordult vele a világ. Onnantól kezdve munkatársaival az ember és a kutya kapcsolatát kutatják, azokat a módszereket, amelyek a mindennapokban is könnyen alkalmazhatók, s általuk harmonikussá tehetjük a viszonyunkat a kutyánkkal. A szerző egy új oktatói generáció kinevelésén fáradozik, e könyve azonban nekünk szól: azoknak a gazdáknak, akik többet várunk magunktól az etető, simogató, sétáltató személyzet szerepénél. Akik szeretnénk megérteni, hogy a kutya mit miért csinál, hogy egyszer s mindenkorra felhagyjunk a parki kutyakergetéssel, a lakás romjainak eltakarításával.

Még több információt erről
a könyvről és a kutyák tartásáról 
idekattintva találsz! >>

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL