ÁLLATI CUKISÁGOK

Így utazz a kutyussal

Szerző:
Szabó Anna
A kutyák számára az utazás lehet örömteli és retteget esemény is. Örömteli azért, mert a gazdával közös akcióba indul, felfedezni a világot, feltérképezni eseményeit, ingereit.

Ha azonban a kutya érzékeny, ezek az ingerek épp az ellenkező hatást váltják ki belőle. Az idősebb, illetve a sokat utazó kutyák ilyenkor általában aludni, pihenni szoktak – számukra ez már egy megismert tevékenység, amely nem rejteget meglepetéseket.

Ők megismerték az utazás, a közlekedés szabályait, így velük biztonságosan lehet utazni. A kutya kiszámíthatatlan viselkedése, vagy ha a sofőr figyelmét elvonja az útról, komoly balesethez vezethet! A közúti balesetekben az ember védelmére kialakított védelmi rendszerek (biztonsági öv, légzsák stb.) sajnos kutyáinkat nagyon kevéssé védik, így ők sokkal inkább ki vannak téve a veszélyeztetésnek.

Az utazás ingereit, szabályait meg kell ismernie a kutyának. Ha az együtt utazó gazdák közül az egyiknek nincs más dolga, mint a kutyát figyelni, akkor a kutya váratlan viselkedése nem okoz nagy problémát: ez a gazda megnyugtathatja vagy fegyelmezheti a kutyát. Egy idő után kialakulnak a szabályok, és kiszámíthatóvá válik a környezet. Választhatjuk az utazásnak egy másik módját is. Magunkkal vihetjük a kutya helyét: az erre a célra készített szállítóboxot. Ez a forma egyre népszerűbb, mert csökkenti a kutya által okozott szennyeződést, a helyes módon beszoktatott kutya utazását nyugodttá teszi, és biztonságot nyújt.

 

Mennyi idős kortól lehet magaddal vinni a kutyát?

Ha a kutya megérkezik új otthonába, akkor szüksége van egy bizonyos időre, amíg azt biztonságban magáénak érzi. A teljes beszokás hozzávetőleg két hónapig tart, de már egy hónap elteltével is egészen jól viseli környezetét. Ha van egy hely, amit sajátjaként ismer fel, és esténként oda térhet haza, akkor szinte nincs időkorlátjuk az idegen környezetbe történő kirándulásoknak.

Már az első pillanattól ajánlott kisebb felfedezőutakra indulni. A nagyobb túrákkal vagy a rendszeres távollétekkel érdemes megvárni, hogy az otthoni környezetét megszokja. A szemfüles gazda az otthon egy kis darabját is magával tudja vinni.

Ha beszoktatod a kutyát egy pihenőboxba, hordozható dobozba, akkor szinte bárhol úgy tud pihenni, mintha otthon hagynád. Ennek több előnye is van: biztonságban szállítható autóval, vagy más járművel; ha magára kell hagynod idegen helyen, akkor ezt nyugodtan megteheted, mert a saját doboza nem idegen számára. Ráadásul bárhol képes lesz nyugodtan pihenni.

 

Hány az autóban

Van olyan kutya, amelyik zökkenőmentesen veszi az első utazást, és soha nincs gondja vele. Más gazdák nem ilyen szerencsések: az ő kutyájuk nem bírja az autózást rendszeresen hány az autóban. Nem kell csüggedni: minden kutya képes megszokni akár a nagyon hosszú utakat is.

A fokozatosság elvének betartása felgyorsíthatja a szoktatást. Első lépésként csak jutalomfalatokat adj a kutyának, méghozzá a kocsinak az ő számára kijelölt részén.

A következő lépésben már az ajtót is rázárhatod egy pillanatra, majd kinyitva engedd ki a kutyát. Egyre hosszabb időre zárd rá az ajtót. Végül jöhet az első elindulás.

Éppen csak a háztömböt kerüljétek meg, majd a kutya kijöhet az autóból – és valami nagy mulatság jöjjön! Ha nem tudunk ilyen mulatságot, játékot kitalálni, akkor etetések előtt menj a kutyával egy tömbkört.

Miután egyre több sikerélmény érte, melyek a kocsihoz kapcsolhatók, a kutya egyre jobb kedvvel fog beülni melléd. Kezdhetjük növelni a megtett távolságot – de csak kis adagokban. Problémásnak tűnhet ez a rituálé, de bőségesen megtérül. Csak egyszer kell végigcsinálnod, és több nem lesz gondod az autózással.

Ha nincs lehetőség a fokozatos szoktatásra, akkor sincs nagy baj. Csak takarító felszereléssel kell készülnöd. A kutya így is meg fogja szokni az autózást. A gazdák általában ott követik el a hibát, hogy mivel a kutya nem szeret kocsival utazni, ezért nem is viszik, vagy csak nagyon ritkán. A kutya ahelyett, hogy megszokná az autót, a ritka, de biztos traumák miatt egyre vacakabbul bírja az utazást, és így a gazda és a kutya számára egyaránt rémálom lesz. Éppenséggel minél többet kellene vele kocsikázni – a siker, a megoldás meglesz, csak türelem kell hozzá!

 

Etetés utazás alatt

Az utazás viszontagságai megzavarhatják a kutya anyagcseréjét, sőt okozhatnak fokozott szőrhullást is, valamint a kutya gyomra is felkavarodhat, aminek következményeként a kutya hányhat.

Nem célszerű a kutyát utazás előtt megetetni. Utazás alatt is csak akkor etesd, ha többnapos útra indulsz, vagy ha ebed számára az utazás már hétköznapi rutin.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL