2018. január 23. - Zelma, Rajmund
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. január 23. - Zelma, Rajmund
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

A túlzott egészségmánia betegséghez vezet

Mindig azon jár az agyad, hogy vajon, amit megettél egészséges-e? Az odáig rendben van, hogy vásárlásnál figyelsz rá, de ha már e köré szerveződik az egész életed, akkor gyanakodhatsz az ortorexia nervosára. Hogy mi az? Megmutatjuk...


Bizonyára a te ismerőseid körében is nem egy akad, aki gyanúsan szemlél minden asztalára kerülő ételt. Netalán még azt is, amit korábban nagy lelkesedéssel a legkisebb gondolkodás nélkül befalt volna. Persze, mindenki szeretne jól és jót enni, azt adni meg a szervezetének üzemanyagként, amire a legjobb.

Azonban az egészséges táplálkozás elsősorban kiegyensúlyozott – ásványi anyagban, vitaminban, tápanyagban gazdag – étkezés jelent. De ha az életedből 10-15%-nál többet tesz ki az egészséges táplálkozás iránti elkötelezettség, illetve annak űzése, akkor érdemes egy pillanatra elgondolkodnod.


Vajon az evés van érted vagy te az evésért? Netalán jobban aggódsz a kelleténél ételeid minőségéért? Sokan lesznek, akik hirtelen felszisszennek majd az ortorexia nervosa leírásának olvasása közben, de sebaj. Ez is legalább akkora probléma, mint a többi evési zavar: az anorexia, a bulimia.

 

A baj már közöttünk van

Hol másutt, mint az egészség- és szépségipar, valamint a különböző népbutító őrületek fellegvárában, az Egyesült Államokban írtak először az ortorexia nervosáról, vagy egyszerűen az egészségfüggésről. 2001-ben egy amerikai pszichológus Steven Bratman megjelentette a tünetegyüttesről szóló könyvét.

Az azóta eltelt hét évben sajnos még mindig nem lett bevett fogalom a pszichiátriában, de legalább egyre többen cikkeznek róla. Mindenekelőtt a mániákus étkezési zavarok közé sorolta, valamint leírta azt is, hogy leginkább a huszonöt évnél idősebb, az átlagosnál jobban kereső nőket érinti.

 

Gasztrománia, ami már betegség

Az ortorexiások élete elsősorban az ételek köré csoportosul. Főként annak minősége és a megfelelő elkészítése. A betegnek az okoz örömet, hogy minél nagyobb rituáléval készítse el, bíbelődjön vele, fantáziáljon róla. Ezért cserébe szigorúan töröl az étlapról minden – az aktuális trendnek megfelelő – egészségtelen hozzávalót: tejterméket, puffasztó zöldségeket, készételeket, tojást, lisztfélét, cukrot.

Szélsőségesen és kényszeresen ragaszkodik az egészséges életmódhoz, az általa jótékonynak hitt ételekhez. Retteg még a gondolatától is, hogy esetleg olyan falatot nyel le, ami megbetegítheti, netalán idővel meg is ölheti.

A mindennapi életre ez úgy vetődik le, hogy a fűszer csak akkor jó, ha zöld; a gyümölcs rostjai bár jót tesznek az emésztésnek, de maga a gyümölcsfogyasztás candidát okoz… Emellett mindent a legjobb forrásból, a legjobb helyről beszerezve természetesen. Vagyis szép lassan a konyha engedelmes rabja lesz, éppen azzal, hogy étrendjét már-már stratégiai szinten tervezi. Természetesen idővel ez a perfekcionizmus áttevődik a mindennapi életre, a későbbiekben átveszi felette irányítást is. Extrém esetben eltávolodik barátaitól, amit egyáltalán nem bán, hiszen több ideje marad a konyhára...

 

 

 

Élvezeti érték az első helyen

Hibáztathatnánk a médiát is, hiszen egymásra kontráz az egészségőrületre. Mindig más és más hozzávalót űz ki a kedveltek köréből. Arról nem beszélve, hogy magától értetődő álomcélként kezeli a minél egészségesebb – ez talán nem is baj – főként pedig fitt, szép, és karcsú életet. Nem alakot, életet. Teszi mindezt úgy, hogy az ételre már nem, mint éhségünk csillapítójára, hanem gasztronómiai élvezetre tekint.

 

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Napi Tarot - Kedd

Napi Tarot - Kedd

A Tarot mai üzenete: "A Szerencsekerék annak a mozgásnak a jelképe, amely az egyik oldalon felemel, a másikon a mélybe taszít."

Tovább »
A keddi nap angyalüzenete

A keddi nap angyalüzenete

Angyalaink mai útmutatása: "Elismerően méltányoljuk azt a fejlődésedet, amit abban értél el, hogy megemlékeztél a szeretetről napi tevékenységeid során. Kristály tisztán látjuk, hogy szeretettel teli gondolataid, érzéseid és cselekedeteid révén mekkorára nőtt hozzájárulásod a világ fejlődéséhez."

Tovább »
A napi jóslat Számodra - Kedd

A napi jóslat Számodra - Kedd

Tudd meg, melyik erő áll ma melletted, mit kell, vagy mit nem szabad tenned.

Tovább »

Kalkulátor

Horoszkóp és őrangyalok

Az angyalok a mennybolt csillagai között élnek. Minden csillagjegynek és bolygónak van őrangyala. Ha sikeresen kapcsolatba szeretnél lépni a saját őrangyaloddal, akkor az asztrológia jó kiindulópont lehet.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Piros Katalin

Schüssler só tanácsadó, sorselemző

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Piros Katalin

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép