2018. július 16. - Valter
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. július 16. - Valter
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

A túlzott egészségmánia betegséghez vezet

Mindig azon jár az agyad, hogy vajon, amit megettél egészséges-e? Az odáig rendben van, hogy vásárlásnál figyelsz rá, de ha már e köré szerveződik az egész életed, akkor gyanakodhatsz az ortorexia nervosára. Hogy mi az? Megmutatjuk...


Bizonyára a te ismerőseid körében is nem egy akad, aki gyanúsan szemlél minden asztalára kerülő ételt. Netalán még azt is, amit korábban nagy lelkesedéssel a legkisebb gondolkodás nélkül befalt volna. Persze, mindenki szeretne jól és jót enni, azt adni meg a szervezetének üzemanyagként, amire a legjobb.

Azonban az egészséges táplálkozás elsősorban kiegyensúlyozott – ásványi anyagban, vitaminban, tápanyagban gazdag – étkezés jelent. De ha az életedből 10-15%-nál többet tesz ki az egészséges táplálkozás iránti elkötelezettség, illetve annak űzése, akkor érdemes egy pillanatra elgondolkodnod.


Vajon az evés van érted vagy te az evésért? Netalán jobban aggódsz a kelleténél ételeid minőségéért? Sokan lesznek, akik hirtelen felszisszennek majd az ortorexia nervosa leírásának olvasása közben, de sebaj. Ez is legalább akkora probléma, mint a többi evési zavar: az anorexia, a bulimia.

 

A baj már közöttünk van

Hol másutt, mint az egészség- és szépségipar, valamint a különböző népbutító őrületek fellegvárában, az Egyesült Államokban írtak először az ortorexia nervosáról, vagy egyszerűen az egészségfüggésről. 2001-ben egy amerikai pszichológus Steven Bratman megjelentette a tünetegyüttesről szóló könyvét.

Az azóta eltelt hét évben sajnos még mindig nem lett bevett fogalom a pszichiátriában, de legalább egyre többen cikkeznek róla. Mindenekelőtt a mániákus étkezési zavarok közé sorolta, valamint leírta azt is, hogy leginkább a huszonöt évnél idősebb, az átlagosnál jobban kereső nőket érinti.

 

Gasztrománia, ami már betegség

Az ortorexiások élete elsősorban az ételek köré csoportosul. Főként annak minősége és a megfelelő elkészítése. A betegnek az okoz örömet, hogy minél nagyobb rituáléval készítse el, bíbelődjön vele, fantáziáljon róla. Ezért cserébe szigorúan töröl az étlapról minden – az aktuális trendnek megfelelő – egészségtelen hozzávalót: tejterméket, puffasztó zöldségeket, készételeket, tojást, lisztfélét, cukrot.

Szélsőségesen és kényszeresen ragaszkodik az egészséges életmódhoz, az általa jótékonynak hitt ételekhez. Retteg még a gondolatától is, hogy esetleg olyan falatot nyel le, ami megbetegítheti, netalán idővel meg is ölheti.

A mindennapi életre ez úgy vetődik le, hogy a fűszer csak akkor jó, ha zöld; a gyümölcs rostjai bár jót tesznek az emésztésnek, de maga a gyümölcsfogyasztás candidát okoz… Emellett mindent a legjobb forrásból, a legjobb helyről beszerezve természetesen. Vagyis szép lassan a konyha engedelmes rabja lesz, éppen azzal, hogy étrendjét már-már stratégiai szinten tervezi. Természetesen idővel ez a perfekcionizmus áttevődik a mindennapi életre, a későbbiekben átveszi felette irányítást is. Extrém esetben eltávolodik barátaitól, amit egyáltalán nem bán, hiszen több ideje marad a konyhára...

 

 

 

Élvezeti érték az első helyen

Hibáztathatnánk a médiát is, hiszen egymásra kontráz az egészségőrületre. Mindig más és más hozzávalót űz ki a kedveltek köréből. Arról nem beszélve, hogy magától értetődő álomcélként kezeli a minél egészségesebb – ez talán nem is baj – főként pedig fitt, szép, és karcsú életet. Nem alakot, életet. Teszi mindezt úgy, hogy az ételre már nem, mint éhségünk csillapítójára, hanem gasztronómiai élvezetre tekint.

 

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Felismered az országokat a körvonaluk alapján? - Játékos teszt

Felismered az országokat a körvonaluk alapján? - Játékos teszt

Gyerekkorunkban sokunknak volt földgömbje és imádtuk forgatni, nézegetni, miközben arról álmodoztuk, hogy felkeressük az összes helyet vagy legalábbis a kedvenc országainkat. De ha földgömböd tán nem is volt, akkor az iskolában a földrajz atlaszt lapozgatva ragadtak rád az országok, városok nevei és talán a formáik. Képes vagy felismerni az országokat úgy, hogy csak a körvonalukat látod?

Tovább »
Válassz egy holdat és tudj meg valami egészen érdekes dolgot magadról! - Képes személyiségteszt

Válassz egy holdat és tudj meg valami egészen érdekes dolgot magadról! - Képes személyiségteszt

Ezt a tesztet egy londoni pszichológuscsoport állította össze, melyben a Hold különböző színei szerint határozták meg az egyes személyiségtípusokat. Attól függően, hogy melyiket választod, megtudhatsz magadról néhány érdekes dolgot. Komoly felismerések lehetnek ezek. Felkészültél az igazság pillanatára? Akkor ne várj tovább, teszteld magad!

Tovább »
Idézd meg életedbe az egyetlen igaz szerelmedet! - Ikerláng varázs

Idézd meg életedbe az egyetlen igaz szerelmedet! - Ikerláng varázs

Bizonyára te is hallottál arról a misztikus és csodálatos szerelemről, amit az ikerláng szerelem képes adni. Talán már elszántan keresed is a másik feledet a világban, azt, akiből csak egy van. Ha egy csettintésre nem is varázsolhatja elő ez a mágia, de meghívhatja az életedbe, hogy mielőbb egymásra leljetek, hogy újra egyesüljetek és beteljesítsétek a sorsokat. Végezd el az ikerláng varázst, ha szeretnél mielőbb az egyetlen igaz szerelmeddel lenni!

Tovább »

Kalkulátor

Várandós kismamák kalendáriuma

A babavárással új, izgalmas korszak kezdődik minden nő életében – az örömteli várakozás és a váratlan felfedezések időszaka. Kalkulátorunkból megtudhatod, hétről hétre hogyan fejlődik a kisbaba és mi történik az anyuka szervezetében.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Rosta Szilvia

Ingatlan értékbecslő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Rosta Szilvia

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép