LELKIPATIKA

Ha lecsendesedsz, megszáll a nyugalom

Szerző:
Szabó Anna
A test és a lélek mindig hatnak egymásra. Ami jót tesz a testünknek, az jótékony hatású a lélekre is, és fordítva. Az aktív és kiegyensúlyozott életvezetéshez a feszültség és az ellazulás megfelelő ritmusa szükséges.

 

A lazítás egyik leghatékonyabb módja a meditáció, ami magyarul elmélkedést, szemlélődést, tűnődést jelent. Mint mindenhez, amit kevésbé ismerünk, tévhitek is kapcsolódnak, ezért most segítünk eloszlatni a meditálással összefüggő félreértéseket.


1. A meditáció csak akkor használ, ha hiszünk benne
Nem igaz. A gyakorlatokat könnyebben elvégzed, ha hiszel a hasznában, de még a hitetlenek is megtanulhatják ellazítani magukat.

2. Az ideges, feszült ember képtelen meditálni
Nem igaz. Legfeljebb több gyakorlásra van szüksége. Idővel azonban éppen ő profitálhat belőle legtöbbet.

3. A sikeres meditációhoz évek munkájára van szükség
Nem igaz. A meditáció pozitív hatásai már az első teljes ellazulás után tapasztalhatók.

4. A meditáció nem lehet különösebben hasznos, hiszen akkor mindenki végezné
Nem igaz. A rendszeres testmozgás is egészséges, mégis sok a lusta ember. Aki beteges, hamarabb öregszik, rosszabb a közérzete, mégsem kezd mozogni.

5. A meditációra csak megfelelő lelki beállítottságú ember alkalmas
Nem igaz. Mindenki képes rá. Csak van, aki elnyomja magában ezt a képességet.

6. A meditációt olyan emberek számára találták ki, akiknek rengeteg a szabadidejük
Nem igaz. A meditálásnak számos módja van, időigényesebb és expressz változatok is.

7. A meditálást csak valódi gurutól lehet elsajátítani
Nem igaz. A meditáláshoz nem kell semmiféle hókusz-pókusz. Ha valakinek mégis szüksége van rá, keressen magának egy született indiai mestert.


Az első titok: az igazi cél


Sokan hitetlenkednek és csodálkoznak, ha a misztikus víziók, a megérzések és a magasabb szintű mentális tevékenység lehetőségével találkoznak. Azok, akik meditálnak, gyakran találkoznak ilyesmivel, de ez egyik sem lehet a meditáció igazi és elsődleges célja. A meditáció célja az, hogy visszavezessen saját magunkhoz. Ahogy egyre egészségesebbek, boldogabbak leszünk, ahogy egyre inkább tudomást veszünk saját magunkról, a meditáció többi jó hatása magától jön majd – a feljavult mentális tevékenység, a jobb megérzések, a tudatalatti forrásainkhoz való könnyebb hozzáférés.


A második titok: ha kizökkensz, az még nem kudarc


A meditáció nem munka abban az értelemben, hogy kényszerítened kell magad arra, hogy egyre tovább tudj koncentrálni. Ha tudatosan akarjuk megelőzni a gondolkodást, annak negatív hatása van a meditációra. Inkább, akármikor, ha elkalandozik a gondolatod, vagy zűrzavart érzel, csak fogadd el ezeket a gondolatokat és finoman térítsd vissza a figyelmedet a meditáció tárgyára. Ahányszor csak elkalandozik a gondolatod, tedd ezt. Előbb-utóbb az elméd lecsillapodik, nyugodtabb lesz, egyre kevesebb zavaró gondolat merül majd fel.


Harmadik titok: a magadba látás még nem elég


Ha magadba látsz, az még nem fogja megváltoztatni az életedet. A meditáció valószínűleg segít, szélesebb lesz a perspektívád, tisztábbak a gondolataid. De hiába látod magad jobban, hiába érzed a belső irányítást, ha aztán nem cselekszel annak alapján, sosem fognak azok a nagyon kívánt változások bekövetkezni az életedben. Ez nem csak azt jelenti, hogy az anyagi világban tégy valamit, például beszélgess el őszintén a barátoddal, vagy fizesd ki azt a számlát, ami úgy nyomaszt. Azt is jelenti, hogy aktívan kell kérned a tudatalatti segítségét. Ha így teszel, az álmaid magukhoz fognak vonzani.


Negyedik titok: tanuld meg elengedni


És ha kértél, fontos, hogy tudd is elengedni. Ne azzal foglalkozz, hogyan is fogod konkrétan megszerezni azt, amire annyira vágysz. A „tudni akarom” vágya akadályozza a megvalósulást az anyagi világban. Csak bízz a tudatalattidban.


A változások – talán mind – majd automatikusan megtörténnek


A rossz szokások egyszer csak eltűnnek, nem akaraterővel, önsanyargatással, csak elengeded őket, az elég. Ahogy megtanulsz tudatosan elengedni, egyre több jelzést kapsz belülről, és így meg tanulsz bízni ezekben a jelzésekben. A jelzésben, hogy biztos kezekben vagy, és valami csodás fog történni.


A jógagyakorlatok lelke a meditáció


A különféle ülésmódok tulajdonképpen nem mozgatják a testet, inkább a nyugalmat, kitartást hangsúlyozzák. A következő három meditációs technika rutintalanok által is könnyen elsajátítható, és hamar eredményre vezet: pihentet, kikapcsol, kedvet csinál komolyabb tanulmányokhoz.

Légzésmeditáció


Ülj nyugodtan, egyenes háttal, lazítsd el magad. Ismételgesd magadban: Belégzés... kilégzés... 2. belégzés... kilégzés... Összesen négyig juss el, majd kezdd elölről a számolást. Ne akard szabályozni levegővételeidet. Ha nyugodtan ülsz, szervezeted perceken belül megtalálja a saját ritmusát. Söpörd félre zavaró gondolataidat, ne figyelj semmire, csak a légzésedre.


Járásmeditáció


Menj ki a szabadba (parkba vagy erdőbe). Kényelmesen sétálj, vigyázz, nehogy a légzésed felgyorsuljon. Karjaidat hagyd lazán. Bízd az agyadra, hogy összehangold lépéseidet és légzésed ritmusát. Vízszintes terepet válassz, hogy semmi ne zökkentsen ki a meditációból.


Gyertyameditáció


Sötétítsd el a szobát, ülj kényelmesen kb. 30-40 centire egy égő gyertyától. Egy-két percig nézz bele a lángba. Ha figyelmed lankad, koncentrálj erősebben a pislákoló fényre. Néhány perc elteltével csukd be szemedet, másodpercek múlva csukott szemmel is látni fogod a lángot. Őrizd agyadban a képet, ameddig csak tudod. Ha eltűnt, ne zökkenj ki nyugalmadból, pár másodperc után újra meg szokott jelenni. A csukott szemmel látott láng változtathatja színét, nagyságát, alakját. Ez a gyakorlat kiválóan erősíti a koncentráló képességet.

 



Érzelmi kapcsolatok zavarainál, munkahelyi konfliktusoknál, elválás okozta fájdalmaknál is érdemes elsajátítani a fenti lazítási módszereket.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL