ÁLLATI CUKISÁGOK

Kutya-macska együttélés

Szerző:
Szabó Anna
A kutya-macska harmónia nem fantázia kérdése, hanem nevelésé. Igaz, hogy nehéz munkát, türelmet kíván, de melyik állat nevelése nem? Ha elég kitartó vagy, idővel valósággá válhat. Tartsd meg következő tanácsainkat, hogy háziállataid a közös boldogság útjára léphessenek.

 


Több kedvenc egy háztartásban

A legtöbb fajtánál egyébként is érdemes állatorvossal ivartalanítani kisállatodat, de ha többet tartasz otthon, akkor mindenképpen – ez igaz függetlenül attól is, hogy kuty(ák)at és macská(ka)t vegyesen, vagy csak egyikből csapatosan tartasz otthon. Ezzel megszabadítod őket a hormonoktól, valamint egyúttal az agressziótól is. Persze ivartalanítás után is előfordulnak majd civakodások, de azok már inkább csak az étel, a játékok, a csontok tulajdonvitájára és a gazdik figyelemfelkeltésére szolgálnak.

Ha lehetséges, folyamatosan ellenőrizd, hogy mindegyik a saját táljából eszik-iszik. Figyelj továbbá arra is, hogy mik váltanak ki nagyobb vitákat közöttük, és ne hagyd a konfliktus helyzet újbóli kialakulását. Legyen gondod rá, hogy egyénileg mindegyik háziállattal legyen közös tevékenységetek, amikor kicsit csak rá figyelsz. Értékeld a jó magaviseletüket is, ne csak a rossz esetén törődj velük. És ami a legfontosabb mindig érzékeltesd velük, hogy Te vagy a falkavezér közöttük.

 

Macska macskával

Az első benyomások különösen fontosak a macskáknál, ezért nagyon óvatosan kell megismertetned őket egymással. Kezdd azzal, hogy különálló szobában tartod őket, így megszokj egymás szagát. Másnap nyiss kis rést a szobák ajtaján, hogy lássák is egymást. Majd adj nekik jutalmat, hogy az új szagot kellemes dolgokkal hozzák kapcsolatban. Amikor mindkét macska nyugodt, nyisd ki az ajtót, hogy megismerkedhessenek, de mindezt a Te jelenlétedben.

Az agresszió bármely jelénél, különítsd el őket újra, lassú kimért mozdulatokkal, nem kapkodva. A macskáknál nem lehet erőltetni a jóviszonyt, ezért kell neked nagyon türelmesnek lenned. Ezt az eljárást olyan macsekoknál is alkalmazhatod, akik nem jönnek ki egymással már egy jó ideje.

 

Kutya macskával

Függetlenül attól, hogy érett vagy fiatal macskáról van szó, a bemutatások kulcsfontosságúak. Előkészületként a kutyust jól fáraszd le előtte: játssz vele, futtasd meg. A cica toleranciájától függően indítsd az ismerkedést úgy, hogy a kutyát babarács mögött, vagy pórázon tartva mutatod be neki. Engedd meg a macskának, hogy tetszése szerint és szabadon (!) kutakodjon. A kutya elzárása azért fontos, mert a macskának mindig éreznie kell, hogy van lehetősége a menekülésre.

Egy jó kutya-macska kapcsolat akár évekig eltarthat úgy, hogy közben a macska mindenféle hűhó nélkül tolerálja a kutyát. Ügyelj arra, hogy mindkettőjüknek legyen saját élettere, a Te felelősséged megtanítani nekik a másik életterének tiszteletben tartását.

 

Kutya kutyával

A versengés a kutyákban általános benne van, hiszen mindannyian uralkodni szeretnének a falkán. Egy kutyának kell a vezetőnek lennie közülük, és ezt nekik kell lerendezni, hogy ki lehet. Mi emberek hajlamosak vagyunk őket egyenrangú felekként kezelni őket, viszont ez a kényeztetés csak ront a helyzeten, és felerősíti a problémát.

Ezzel szemben amint eldől a kutyák között a hierarchia, a gazdinak támogatnia kell a vezetőjüket. A legegyszerűbben úgy segítheted, ha hagyod, hogy mindenben az első legyen, pl. először ő kap enni, inni, őt engeded ki elsőnek az ajtón, ha lakáson belül tartod állataidat. De természetesen az emberi családjának kell(ene) lennie a végső alfa-kutyának.

 

Tennivalók csetepaté esetén

Amikor kitör a küzdelem az állatok között, soha ne próbáld meg a kezeddel vagy a testeddel leállítani. Locsold le őket egy pohár hideg vízzel, hogy lecsillapítsd őket, és próbáld meg a figyelmüket elvonni, ha túl vannak a nehezén. De ne büntesd meg őket, hiszen Te voltál az, aki csapatot kreáltál belőlük, és ők csak elemi ösztönüket követték, amikor civakodtak valamiért. Extrém helyzetekben, amikor gyakori a harc, kérd tréner segítségét.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL