GASZTRO

Fenséges és egészséges

Szerző:
Szabó Anna
Jóllakni nagyon jó. Ám nem csak zsíros fogásokkal eheted tele magad. Ropogtass müzlit, majszolj palacsintát, egyél egészséges tésztatálat. A recepteket pedig összeállításunkban megtalálod. Jó étvágyat kívánunk az egészséges étrendhez!

1. Tésztatál húsgolyókkal

Hozzávalók (4 személyre)

- 1 fej fokhagyma
- 1 közepes póréhagyma
- 25 dkg sárgarépa
- 25 dkg gomba
- 4 ek. olaj
- 1 dl fehérbor
- 1,5 dl húsleves kockából
- 2,5 dl tejszín
- 25 dkg spagetti, vagy makaróni, esetleg hosszúmetélt
- 60 dkg darált hús – szárnyasból
- 2 tojás
- 3 ek. zsemlemorzsa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem

Elkészítés


A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, és ferdén 1 cm széles karikákra metéljük. A répát meghámozzuk, megmossuk, és apró darabokra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, negyedeljük.

Nagy edényben vizet forralunk, és külön-külön a répát 4 percig, a pórét 3 percig blansírozzuk benne. Kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Nagy serpenyőben felforrósítunk 1 ek. olajat, és a hagymát üvegesre pároljuk benne. Felét tálra szedjük, a maradékhoz a serpenyőbe dobjuk a gombát, és 5 percig pároljuk. Ráöntjük a fehérbort, a húslevest, a tejszínt, és lefedve, lassú tűzön kb. 15 percig főzzük.

A zöldségek főzőlevében a csomagoláson olvasható utasítás szerint kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lecsepegtetjük. A darált húst összekeverjük a félretett hagymával, a tojásokkal, a zsemlemorzsával, belenyomjuk a fokhagymát, és sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Nedves kézzel kb. 16 egyforma nagyságú golyót formázunk belőle, és a maradék olajban körös-körül megpirítjuk (kb. 10 perc).

A gombás léhez keverjük a répát, a pórét, a tésztát, és sóval, borssal utána ízesítjük. Hozzáadjuk a húsgombócokat, és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Közben leöblítjük, és apróra vágjuk a petrezselymet. Tálaláskor az ételre szórjuk.


2. Rakott palacsinta

Hozzávalók (4 személyre)

Palacsintatésztához
- 15 dkg liszt
- 4 tojás
- 2,5 dl tej
- 4 ek vaj

Töltelékhez
-1 citrom
- 50 dkg zsírszegény túró
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg mandulaforgács
- vaj a sütéshez

Elkészítés


A lisztet elkeverjük a tojásokkal, a tejjel, a vajjal és egy csipet sóval. Letakarjuk, és kb. 20 percig pihentetjük. Közben alaposan megmossuk a citromot, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A túrót kikeverjük a citromhéjjal, a cukor felével, a vaníliás cukorral. A maradék cukrot, a citrom levét egy másik tálkában összekeverjük a mandulaforgáccsal.

Kivajazunk egy teflon palacsintasütőt, és egymás után vékony palacsintákat sütünk a masszából. Kivajazunk egy nagy tűzálló tálat. A sütőt 220 fokra előmelegítjük (gázsütő esetén 4. fokozat). A palacsintákat megtöltjük a túrós keverékkel, és feltekerjük. A töltött palacsintákat 3-4 cm nagyságú darabokra vágjuk, és egymás mellé állítgatjuk a tűzálló tálban. Ráöntjük a mandulás keveréket, és a sütőben kb. 8 percig sütjük. Vaníliafagylalttal tálaljuk.


3. Ropogós müzli

Hozzávalók (4 személyre)

- 1 ek. margarin
- 1,5 ek. barna cukor
- 1,5 ek. méz
- 1 tk. olaj
- 5 csepp vaníliaaroma
- 2 csepp mandulaaroma
- negyed tk. őrölt fahéj
- 12,5 dkg zabpehely
- 1 ek. szezámmag
- 3 dkg egész mandula
- 2 dkg mandulaforgács
- 5 dkg mazsola
- 5 dl natúr joghurt (zsírszegény)
- 2 banán

Elkészítés


Margarinnal kikenünk egy sütőtepsit. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Lábosban összekeverjük a cukrot a mézzel, az olajjal, a vanília- és mandulaaromával, a fahéjjal, és lassú tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad. Levesszük a tűzről, belekeverjük a zabpelyhet és a szezámmagot.
A masszát egyenletesen a tepsire kenjük, és a sütő középső rácsán kb. 10 percig sütjük. Rászórjuk az egész mandulát és forgácsot, és további 10 percig sütjük, amíg a mandula aranybarna lesz. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A masszát széttördeljük, és belekeverjük a mazsolát. A banánt széttördeljük, és belekeverjük a mazsolát. A banánt meghámozzuk, és vékonyan felkarikázzuk. A joghurtot négy tálkába szétöntjük, egyenletesen elosztva rászórjuk a mandulás müzlit, és hozzákeverjük a banánt.


Tipp: a ropogós müzli jól záródó edényben két hétig is eltartható.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL