KÖZÉRZET

Fáj a hátad? Tudj meg mindent az iszmakógia módszerről

Szerző:
Szabó Anna
Húzd ki magad! Ülj egyenesen! Mondják a szülők gyermekeiknek, és bizony a helyes testtartás elsajátítása nagyon fontos egészségünk szempontjából. Az iszmakogia módszer a természetes mozgás technikáján alapszik, melyet felnőttkorban is el lehet sajátítani.

A városi életmódot folytató emberek többsége panaszkodik rendszeresen hát, vagy derékfájásra. A rossz testtartás pedig rengeteg kellemetlenséget okozhat, és egy sor betegség kialakulásáért is felelős. A mai kultúránk sajnos nem fektet elég hangsúlyt a rendszeres testmozgásra és a tudatos izomfejlesztésre, pedig testünk egészséges működésének feltétele a folyamatos karbantartás. 


Sorvadó izmok, kopó porckorongok

Anélkül, hogy tudnánk róla, mi magunk gyötörjük a testünket, ha rossz a testtartásunk, helytelenül lélegzünk, vagy keveset mozgunk. Ennek köszönhetően fokozatosan elsorvadnak az izmaink, elkopnak a porckorongok, de ennek következménye az idegek becsípődése is. Ahhoz, hogy megóvjuk magunkat ezektől a kellemetlenségektől, el kellene sajátítanunk a testünkkel való helyes bánásmódot. Ehhez tudatos odafigyelésre van szükség.


A legtöbben helytelenül használják izmaikat mozgás közben. Néhányat túlerőltetnek, ezek elgémberednek, vagy begörcsölnek, más izmokat pedig használaton kívül hagynak. Az elhanyagolt izmok az elernyedés miatt letapadhatnak, elgyengülhetnek, fájdalmat okozhatnak. 



A helyes testtartás pihenteti a gerincet

A görnyedt hát, és a csapott váll megakadályozza azt is, hogy a tüdő a megfelelő mértékben kitáguljon, s így térfogatának csak egyharmadát használja ki, de a görnyedt testtartás az emésztőszervek működésének sem kedvez. A gyomor nem tudja tökéletesen feldolgozni az ételt, felfúvódhat, izom-, illetve bélgörcs alakulhat ki, és a belek mozgása sem lehet szabad. A megfelelő testtartás pihenteti a hátgerincet. Aki egyenesen jár, annak hátizmai megtámasztják a meglehetősen ingatag gerincoszlopot, rossz mozdulat esetén védik a csontokat. Ezáltal fájdalommentesen és gazdaságosan működhet a testünk. 



Izomterápia

A hátfájások hátterében, néhány esetben csak egy egészen egyszerű statikai zavar áll, melyet már a helyes testtartás elsajátítása is orvosolhat. A legtöbb hátfájást azonban a tartóizmok gyengesége okozza. Az iszmakógia egyik területe az izomterápia, mely könnyen kivitelezhető gyakorlatsorokból áll, de jó szolgálatot tehet a gerinctorna, vagy a pilates is. Az izomterápia gyakorlatai főleg a gerincoszlop izmainak erősítését szolgálják. Mindenek előtt a harmonikus és fájdalommentes ülést-állást és járást kell elsajátítani, majd az egészségtelen szokásokon tudatosan változtatni. 

Meg kell tanulnod észrevenni magadon, ha görnyedten ülsz, és figyelmeztetni magad annak kijavítására. Ha például sokat kell egy helyben állnod, ne nehezedj az egyik lábadra, mert egyrészt sokkal hamarabb elfáradsz, másrészt érezheted, hogy a hátizomzatod a tarkódig megfeszül, a csípőízületed ropog, a légzésed felszínessé válik. Tudatosítsd magadban, hogy ez a testtartás káros, és próbálj mindkét lábadra támaszkodni. Egyszerű dolognak tűnhet, mégis hatásos. A helyes testtartás nem csak egészségünk miatt fontos. Kihat bizony még a hangulatra is. Egy görnyedt állapot önbizalomhiányról, kedvtelenségről, fáradtságról árulkodik, ellenben, ha kihúzod magadat, pillanatok alatt jobban érzed hangulatjavító hatását. Próbáld csak ki!




Erősítsd meg a hátizmokat!

Napi öt-tíz perc gerinctorna is már sokat segíthet. Az első gyakorlatot akár a munkahelyeden is végezheted.

1. Egyenesen ülve, fejtetővel nyújtózz a plafon felé, miközben talpadat a földhöz nyomod. Válladat erősen húzd le, lapockáidat közelítsd egymáshoz, majd engedd vissza. Minden gyakorlatot lassan, koncentráltan, négyszer ismételd meg.

2.Hason fekvésben a fej a homlokon támaszkodik. A két kar a fül mellett nyújtva. A medencét billentsd hátra (has behúzással, farizmok összeszorításával). A medence helyzetét megtartva nyújtózz meg a jobb karral és a bal lábbal egyszerre, majd emeld el a talajról, és engedd vissza. Ugyanígy végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is.



A testtartás aranyszabályai

Helyes állás: Hasizmodat és farizmodat egyszerre kissé megfeszítve, húzd magad alá a medencédet. A lapockáidat közelítsd a gerinchez, vállaidat tartsd lent. Nyújtózkodj fejtetővel felfelé, miközben az álladat behúzva tartod.

Helyes járás: A tartásodra / ld. fent / járás során is fokozottan figyelj oda, rövid lépésekkel haladj, bokából gördítsd a lábaidat / sarok- talp-lábujj /. Ne hordj kemény talpú, vagy magas sarkú cipőket! Mindez gyakorlással kialakítható, automatizálható!

Helyes ülés: Ilyenkor a medence hátra billenését kell megakadályozni, vagyis elsősorban a hátizmok aktivitása szükséges ahhoz, hogy a felegyenesedett medencét megtartsák. Húzd ki magadat és ülj büszkén!


Az egyszerű séta, mindent megmozgat

Az egyszerű mozgások néha a leghatékonyabbak. Indulj el minden nap egy rövidebb sétára, miközben tudatosan ügyelsz arra, hogy a hátad végig egyenes marad, karjaid és lábaid ellentétesen mozogjanak. A rendszeres séta tempójától függetlenül is jót tesz a szervezetnek. Persze minél intenzívebb a tempó, annál erőteljesebb a mozgás egészségvédő hatása. Akkor ideális a tempó, ha a légzés kissé mélyebb, mint normális állapotban, a szív pedig csak egy kicsit ver szaporábban.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL