GASZTRO

Kalácsféle reggelire

Szerző:
Szabó Anna
Kissé időigényes, de ha nem szeretnél hajnalban kelni az elkészítéséhez, akkor sincs semmi gond. Bármikor látsz neki, jól jár a család, hiszen akár napokig friss marad!

Hozzávalók:

1 ¼ dl egyenlő arányban kevert tejszín és tej
25g friss, vagy 1 evőkanál szárított élesztő
50g kockamargarin vagy vaj
Kb. 5dl finomliszt
Csipetnyi só
2 teáskanál cukor
1 tojás
1 teáskanál őrölt kardamom

Töltelék:
100g kockamargarin vagy vaj
¾ dl cukor
1 teáskanál őrölt kardamom

Díszítéshez:
1 enyhén felvert tojás
Gyöngycukor vagy aprított mandula

Elkészítése:

1. A tej és a tejszín keverékét melegítsd 37°C-ra, ha friss élesztőt használsz, 45°C-ra, ha szárítottat. Morzsold az élesztőt egy nagy tálba, és add hozzá a folyadékot, addig kevergetve, míg az élesztő feloldódik.

2. Daraboljuk a vajat a liszt nagyjába. Add hozzá a folyadékot és a maradék hozzávalókat. Gyúrd sima és rugalmas tésztává. Fedd le, és hagyd megkelni közel kétszeresére.

3. Borítsd ki a tésztát liszttel enyhén megszórt felületre. Könnyedén gyúrd hozzá a maradék lisztet. Nyújtsd ki a tésztát 30x50centi téglalappá.

4. Keverd simára a vajat a cukorral és a kardamommal, és kend meg vele tésztát. Hosszában tekerd fel, majd vágd 10 darabra. Ezeket vágott felükkel felfelé helyezd egy nagyjából 21cm átmérőjű kikent kuglófformába. Úgy is késztheted, hogy a tekercset 20 darabra vágod, és ezeket egymással félig fedésben helyezed el körben egy 24cm átmérőjű, szétnyitható tortaformában. Ha elrendezed a szeleteket, fedd le, és hagyd kelni nagyjából 40 percig, míg a duplájukra nőnek.

5. Kend meg a tésztát felvert tojással. Szórd meg gyöngycukorral és mandulával. Süsd a sütő legalsó rácsán 15-20 percig. Amikor a sütési idő a végéhez közeledik, a koszorút felteheted a sütő középső rácsára.

A sütő hőmérséklete: 200°C, légkeveréses 175°C.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL