SZEX, SZERELEM

A női orgazmus története

Szerző:
Szabó Anna
Manapság már nehéz elhinni, de száz évvel ezelőtt a női orgazmus elérésekor a férfiak csak legyintettek, és azt gondolták, hogy csak hisztiről van szó. Ezért megvizsgáljuk a női orgazmus történetét a különböző korokban.

Mindjárt itt is van egy érdekes adat: tudtad, hogy a női csiklón 8 000 idegvégződés található – kétszer annyi, mint a hímvesszőn? Hát persze, hogy tudtad. És azt is, hogy mennyi kirobbanó, eksztatikus gyönyört tud ez szerezni nekünk. De akkor miért tartották olyan sokáig titokban azt, hogy egy nő számára mennyi élvezetet rejthet a szex?


Női orgazmus a régmúltban

Egészen a 20. századig a tudósok azt gondolták, hogy nők egyáltalán nem képesek az orgazmusra. Ha egy nő az 1800-as években a szexuális felindultság jeleit mutatta, a férje elvitte az orvoshoz, hogy gyógyítsa ki a hisztérikus feszültségből.
A „betegség” tünetei az érzékenység, a megemelkedett testhőmérséklet és a duzzadt szeméremtestek voltak. És találd ki, hogyan kezelték az orvosok ezeket a nőket! Hát persze, hogy maszturbálással! És meggyógyult! Persze ezt nem maga a beteg csinálta, hiszen a maszturbálás nyilvánvalóan egészségtelen, és megrohasztja az agyat. A bizarr rítust egy bába, vagy maga a doktor végezte el.

Az ipari forradalommal pedig eljött a gőzhajtású vibrátorok korszaka, így a „modern orvosok” már ezeket, valamint más furcsa és érdekes szerkezeteket használhattak arra, hogy „megszüntessék a feszültséget a nőben”.
Mára már szerencsére felvilágosultabbak lettünk. A 20. század első felében felismerték, hogy a női orgazmus kulcsa a csikló, és a vagina elülső falában felfedezték a G-pontot is, hogy az élvezet hivatalosan is megduplázódjon.

Ami pedig az irodalmat illeti, D.H. Lawrence 1928-as, nagy botrányokat kiváltó regénye, a Lady Chatterley szeretője költőien írja le a női orgazmust. A kilencvenes évek végén a Vagina monológok ledöntötte az addigi tabukat, manapság pedig már nők által, nők számára készített pornófilmeket is lehet kapni, amelyek nem a nyögésre, sikoltozásra és grimaszolásra fektetik a hangsúlyt, hanem a női élvezeteket ünneplik.


Egy kis segítség

Az eddigiek alapján úgy tűnhet, hogy az emberiség mindig nagyon konzervatívan és szembekötve állt hozzá a női orgazmushoz. Ez persze nem így van: a III. században elkészült egy könyv Indiában, amely azt taglalta, hogyan lehet kielégíteni a nőket. Bizony, a Káma szutráról van szó, amely mind a mai napig szinte egyedülálló abban, hogy mindenféle szégyenlősség és félénkség nélkül tárgyalja a szexuális gyönyöröket – és a női orgazmust. A könyvecske ráadásul mindvégig azt sugallja, hogy a női szexualitást nem szabad magától értetődőnek venni, és a férfiaknak a saját gyönyöreiket a nő élvezete alá kell rendelniük – vagy legalábbis egyenlőként kell kezelniük őket.

Most biztos elrohansz a könyvtárba vagy a könyvesboltba, hogy azonnal beszerezz egy példányt, ami nem is rossz ötlet, de ne feledd, hogy te is taníthatod a partneredet. És soha, de soha ne felejtkezz el az alapszabályról: az a fontos, hogy mindketten jól érezzétek magatokat, az orgazmus elérése csak másodlagos szempont.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL