UTAZÁS

Catal Hüyük a világ legrégebbi városa

Szerző:
Szabó Anna
A törökországi Dél-Anatóliában található Catal Hüyük története Kr.e 7500 körülig nyúlik vissza. Érdekes lépsejtekhez hasonlóan építkeztek, labirintust alkotva, ezért utcák szinte egyáltalán nem voltak a városban.

 

Az ásatások már eddig is számos meglepő felfedetést hoztak, melyek egyre közelebb visznek bennünket az ősi kultúra megértéséhez. Az egyik legérdekesebb az építkezés, ami nagyon eltérő a későbbi civilizációkétól. A házak, szorosan egymáshoz tapadtak, mint a lépsejtek. A házak közötti területek szemétdombként funkcionáltak, és ide került a szennyvíz, az ételmaradék és a tűzhelyek fahamuja is. A házakba fából, és nádból készült, sárral tapasztott tetőkön át, lépcsőkön lehetett bejutni.


A kultúra legfőbb szociális egysége az 5-10 fős háztartás volt, és nincs bizonyíték arra, hogy lettek volna közterek, adminisztratív épületek, vagy előkelők, például papok, vagy királyok lakhelyek. Minden házban külön lakó- és dolgozóhelyiségek találhatók. A házak belső falát gazdagon díszítették fali szőnyegekkel, falfestményekkel és szobrokkal. Bár templom maradványait nem találták meg, a leletek azt sugallják, hogy a Catal Hüyük-i hit bővelkedett szimbólumokban. A falfülkékbe és a gabonatároló edényeikbe jellegzetes terrakottafigurákat helyeztek, valószínűleg rituális védelmi céllal.


Catal Hüyük egyik legérdekesebb jellemzője e rétegződése. Amikor egy ház alkalmatlanná vált a használatra, tulajdonosai lebontották a tetőt és a falakat, majd a ház alsó szintjét gondosan feltöltve, ugyanazon a helyen építettek új otthont. A legnagyobb földhalomban a régészek legalább 14 egykori lakószintet találtak egymás tetejére építve.


Catal Hüyük vallási élete nincs még teljesen megfejtve, de annyi bizonyos, hogy a vallási szertartások a házi szentélyek köré szerveződtek, melyeket gazdagon díszítettek természeti képekkel, köztük leopárdok, medvék és más vadállatok ábráival. Ugyanakkor a medve az Istenanya ősi szimbóluma is, ami a születés és a halál misztériumához köthető. A kutatások során sok apró terrakotta Istenanya alakot ábrázoló agyagfigurát találtak, de a Catal Hüyüki vallás még összességében rejtély maradt. A régészeti feltárást nemzetközi kutatócsoport végzi, melyben több mint 100 régészből és más kutatóból álló csapat dolgozik. Catal Hüyük déli részén tető védi az ásatásokat. Az eddigi leletek a jelenleg ismert legnagyobb és legkifinomultabb neolitikus település képét rajzolják ki.

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL