60g vaj
30g liszt
5dl tej
Szerecsendió
6 kemény tojás
100g kimagozott fekete olajbogyó
100g fekete olajbogyó
Só és bors
1. Készítsünk nem túl híg besamelmártást vajból, lisztből, tejből, ízesítsük sóval, borssal, reszelt szerecsendióval. Öntsük egy tűzálló tál aljába. Így készíthetünk jó besamelt: olvasszuk meg a vajat, azonnal öntsük bele az összes lisztet, majd egy habverővel gyorsan kevergessük; ezután állandóan kevergetve főzzük lassú tűzön 2 percig. Amikor a keverék már teljesen sima, vegyük le a tűzről, és állandó kevergetés mellett lassan öntsük bele a tejet. Tegyük vissza a tűzre, és tovább keverve kis lángon főzzük még kb. 12 percig, amíg besűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl sós, hiszen még az olajbogyót is bele kell tennünk! A néhány csipet szerecsendiót ne hagyjuk ki, de a borsot helyettesíthetjük őrölt pirospaprikával.
2. Hámozzuk meg a tojásokat, és vágjuk ketté. Fektessük őket a mártásra úgy, hogy ne merüljenek el teljesen, majd egyenletesen elosztva szórjuk közéjük az olajbogyókat. A kemény tojásokat úgy tudjuk könnyen megpucolni, ha főzés után a munkalaphoz ütögetjük, majd hideg vízbe tesszük őket kb. 10 percre.
3. Melegítsük elő a sütőt. Toljuk be a tálat épp csak annyi időre, hogy jól átmelegedjen, és a teteje éppen megszilárduljon. Ne süssük túl sokáig, mert a szósz teteje könnyen megpirosodik. A besamelmártásba szórhatunk 1 evőkanál reszelt ementálit, ekkor adjunk mellé pirítóst.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK