GASZTRO

Csőben sült tojás fekete olajbogyóval

Szerző:
Szabó Anna
Isteni mediterrán reggeli.

 

Hozzávalók:

60g vaj
30g liszt
5dl tej
Szerecsendió
6 kemény tojás
100g kimagozott fekete olajbogyó
100g fekete olajbogyó
Só és bors

 

Elkészítése:

1. Készítsünk nem túl híg besamelmártást vajból, lisztből, tejből, ízesítsük sóval, borssal, reszelt szerecsendióval. Öntsük egy tűzálló tál aljába. Így készíthetünk jó besamelt: olvasszuk meg a vajat, azonnal öntsük bele az összes lisztet, majd egy habverővel gyorsan kevergessük; ezután állandóan kevergetve főzzük lassú tűzön 2 percig. Amikor a keverék már teljesen sima, vegyük le a tűzről, és állandó kevergetés mellett lassan öntsük bele a tejet. Tegyük vissza a tűzre, és tovább keverve kis lángon főzzük még kb. 12 percig, amíg besűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl sós, hiszen még az olajbogyót is bele kell tennünk! A néhány csipet szerecsendiót ne hagyjuk ki, de a borsot helyettesíthetjük őrölt pirospaprikával.

2. Hámozzuk meg a tojásokat, és vágjuk ketté. Fektessük őket a mártásra úgy, hogy ne merüljenek el teljesen, majd egyenletesen elosztva szórjuk közéjük az olajbogyókat. A kemény tojásokat úgy tudjuk könnyen megpucolni, ha főzés után a munkalaphoz ütögetjük, majd hideg vízbe tesszük őket kb. 10 percre.

3. Melegítsük elő a sütőt. Toljuk be a tálat épp csak annyi időre, hogy jól átmelegedjen, és a teteje éppen megszilárduljon. Ne süssük túl sokáig, mert a szósz teteje könnyen megpirosodik. A besamelmártásba szórhatunk 1 evőkanál reszelt ementálit, ekkor adjunk mellé pirítóst.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL