A tealevelek titka: a teanin
Választhatunk teát az íze kedvéért, az illatáért, vagy akár egy-egy egészségügyi probléma megoldásaként. A lényeg, hogy minden tea jótékony hatással van az egészségünkre.
A tea élettani hatásainak vizsgálata során a kutatók eljutottak a növény egyik természetes összetevőjéig, a teaninig. Úgy gondolják, hogy ennek az aminosavnak alapvető szerepe van a tea közérzetjavító hatásainak érvényre jutásában, már 2-3 csésze tea elfogyasztása után is. A teában lévő koffein - amit teinnek is szoktak nevezni - lassan és tartósan fejti ki a hatását, a kávé gyors, robbanékony effektusával szemben. A koffeintartalom egy csészényi teában kb. feleakkora, mint egy csésze kávéban, tehát a hiedelmekkel ellentétben, az esti órákban is fogyasztható, mert nem borítja fel szervezetünk nyugalmi állapotát, így az elalvást sem gátolja. A teanin csak a teában található, a tealevelek egyik természetes aminosava. A tein és a teanin az összes teafajtában megtalálható.
Miért épp a fekete tea?
A világon körülbelül 1500 teafajta létezik. A történelem folyamán számos kultúrában csodás gyógyhatást tulajdonítottak a teának. Több mint ezer évvel ezelőtt a buddhista szerzetesek vallási célzattal ittak teát, hogy meditáció közben könnyebben ébren maradjanak. A buddhizmus terjedésével a tea is egyre ismertebb lett. Mára olyannyira népszerűvé vált a világon, hogy a víz után a leggyakrabban fogyasztott ital - becslések szerint naponta egymilliárd csészényit isznak meg belőle. A leszüretelt tea több mint háromnegyedéből fekete teát készítenek - az amerikaiak, és európaiak többsége ezt issza. A leveleket összezúzzák, majd kiteszik a levegőre, hogy bizonyos kémiai változások után megszárítsák azokat. Ettől barnulnak meg a levelek, és jön létre a fekete tea jellegzetes aromája.
Egy holland vizsgálat szerint azokat a férfiakat, akik napi négy-öt csésze fekete teát felhörpintenek, közel 70 százalékkal kisebb eséllyel sújtja stroke. Egy másik, 1993-ban készült tanulmány a fekete tea nagyobb mennyiségű fogyasztása és a halálos kimenetelű infarktusok számának csökkenése közti összefüggésről számolt be.
- Az egészség megóvásában valószínűleg a flavonoidoké a főszerep - mondja John Folts, a Wisconsini Egyetem kutatóközpontjának orvos igazgatója. Megállapította, hogy a fekete teában lévő flavonoidok gátolják a vérlemezkék összetapadását, és így megelőzik a veszélyes vérrögök kialakulását, melyek a legtöbb infarktust és szélütést okozzák.
Japán kutatók laborkísérletekkel kimutatták, hogy a tea gátolja a fogakon a lepedékképződést, és elpusztítja a szájban jelen lévő baktériumokat, amelyek a fogszuvasodás mellett ínybetegségeket is okozhatnak.
OLVASS TOVÁBB!
Omega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
KÖZÉRZETFogszabályozás ár – ennyibe kerül a fogszabályozás manapság
Bár sokszor úgy érezzük, hogy a tökéletes mosoly ára szinte minden pénzt megér, itt az ideje, hogy beszéljünk a költségekről....
Mi a különbség a szemvizsgálat és a látásvizsgálat között?
A köznyelvben gyakran egymás szinonimájaként használjuk, ám a szemvizsgálat és a látásvizsgálat nem ugyanaz. Szemünk egészsége érd...
KÖZÉRZETNyomkodjuk-e a pattanásokat? A La Roche-Posay inkább a hámlasztásban hisz!
A pattanások nyomkodása valós probléma, főleg akkor, ha a tükör előtt állva nem tudsz ellenállni a kísértésnek....
KÖZÉRZETNyári nyomás, őszi nyugi: a pihenés is lehet kimerítő?
Sok ember számára a nyár a boldogság és a kikapcsolódás időszaka. Napsütés, nyaralás, élmények – mindez egyesek számára örömte...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK