A jótékony hatások érvényesek: makréla, lazac, tintahal, tonhal, hering, szardella, szardínia.
Rendszeres fogyasztásukkal csökken a szívinfarktus veszélye.
Tudtad, hogy
Az eszkimók között a szívinfarktus szinte ismeretlen betegség, s ezt a rendszeres halfogyasztásnak köszönhetik. Vizsgálatok eredményei bizonyítják, hogy vérzsírsav- és vérkoleszterinszintjük alacsonyabb, mint az európai átlag.
Miért érdemes halolajat fogyasztani?
A halolajban található többszörösen telítetlen zsírsav. Az eikoza-pentaénsav és a dokoza-hexaénsav.
Mindkettő a többszörösen telítetlen omega-3- zsírsavak közé tartozik. Így az omega-3 zsírsavak fogyasztásakor csökken a vérrögök képződésének veszélye, megtartja rugalmasságát az érfal.
A különböző érbetegségek során keletkező elzáródások megelőzésében is kiváló gyógyszernek bizonyul.
Remekül enyhíti a pikkelysömör tüneteit.
A kapszula formájában beszerezhető halolaj enyhíti a kínzó viszketést, amelyet a pikkelysömör okoz.
A pikkelysömörben szenvedők tüneteiket nagy mértékben enyhíthetik, ha gyógyszeres kezelésüket omega-3 zsírsavakkal kiegészítik.
Rendszeres fogyasztásával enyhíthetők az idült reumások ízületi gyulladás panaszai, továbbá a törött végtagok regenerálódását is sikerrel elősegíti.
A tengeri halak kiváló A,- B2,- B6,- B12,- és D vitaminforrást tartalmaznak.
Könnyen emészthetőek, így a kímélő étrendbe sorolhatók.
Hetente három alkalommal fogyasszunk tengeri halféléket.
A kagylókról és rákokról:
A néphit már ősidők óta szerelmi afrodiziákumnak tartja az osztrigákat, kagylókat, rákokat. Egyiptom hajdani királya, Faruk is minden szerelmes légyottja előtt temérdek osztrigát fogyasztott. Később már XIV. Lajos és Casanova étlapján is rendszeresen szerepeltek az ínycsiklandó tenger gyümölcsei.
Ajánlott fogyasztása: Hetente két-három alkalommal.
A kagyló fluort, szelént, jódot, vasat és cinket, valamint fehérjét tartalmaz.
A rák igen gazdag fluorban, jódban, rézben és fehérjében.
A kagylókban és rákokban található szterolok nagy mértékben gátolják a koleszterin felszívódását.
Íme egy igazi vitaminbomba:
Tonhal paradicsommal és olívabogyóval
Hozzávalók:
- 4 db tonhalszelet (12 dkg-osak)
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 nagy fej hagyma vékonyra szeletelve
- 40 dkg szeletelt friss paradicsom
- ½ csésze olívabogyó apróra vágva
- 2 evőkanál friss aprított oregano (vagy 1 evőkanál szárított oregano)
- ¼ teáskanál őrölt fekete bors
Elkészítés: Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk fel kevés olajat, hirtelen süssük meg benne a tonhalszeleteket, oldalanként kb. 2 percig, majd szedjük ki a serpenyőből a kész halszeleteket és tegyük félre. Öntsünk olajat a serpenyőbe, majd adjuk hozzá a szeletekre vágott hagymát és 5 percig dinszteljük. Tegyük hozzá a paradicsomot, olívabogyót és oreganot, majd lassú tűzön további 3 percig hevítsük. Szórjuk meg a borssal. Tengeri sóval ízesítsük. Tegyük vissza a tonhalat a raguhoz, fedjük le és forrósítsuk át a finomságokat.
OLVASS TOVÁBB!
A jóga alapjai: Miért érdemes belevágni?
A jóga egy ősi mozgásforma és filozófia, amely testet, lelket és szellemet harmonizál. Napjainkban egyre több nő fordul a jóga felé, h...
KÖZÉRZETOmega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
Fogszabályozás ár – ennyibe kerül a fogszabályozás manapság
Bár sokszor úgy érezzük, hogy a tökéletes mosoly ára szinte minden pénzt megér, itt az ideje, hogy beszéljünk a költségekről....
KÖZÉRZETMi a különbség a szemvizsgálat és a látásvizsgálat között?
A köznyelvben gyakran egymás szinonimájaként használjuk, ám a szemvizsgálat és a látásvizsgálat nem ugyanaz. Szemünk egészsége érd...
KÖZÉRZETNyomkodjuk-e a pattanásokat? A La Roche-Posay inkább a hámlasztásban hisz!
A pattanások nyomkodása valós probléma, főleg akkor, ha a tükör előtt állva nem tudsz ellenállni a kísértésnek....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK