Hozzávalók
- 70 dkg liszt
- 45 dkg darált töpörtyű
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2-3 tk só
- 1 dl fehérbor
- 2 tojássárgája + 1 egész a kenéshez
- tejföl
Elkészítés
Az élesztőt egy pici cukorral elkevert, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a darált töpörtyűt és a sót egy tálba rakjuk, kézzel összemorzsoljuk, majd a közepébe mélyedést csinálunk és beletesszük a két tojássárgáját, a bort, a felfuttatott élesztő és 1-2 ek tejfölt. Alaposan összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tészta legyen belőle. Ezután kinyújtjuk, és először felhajtjuk az alsó részét a feléig, majd a ráhajtjuk felső részét is. Végül a jobb és a bal oldalát is. Letakarva kb. 30 percig kelesztjük.
Ha a tészta megkelt, kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét éles késsel berácsozzuk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a két tenyerünk közé véve, kicsit megsodorjuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük pogácsákat, és egy felvert egész tojással megkenjük a tetejüket. (Vigyázni kell, hogy az oldalára ne folyjon le a tojás, mert akkor nem jön fel a tészta sütés közben.) Előmelegített forró sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. (A pogácsát nem szabad alacsony hőfokon sütni, mert akkor nagyon kiszárad.)
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK