1 kg kemény húsú burgonya
6 vékony szelet füstölt húsos szalonna
2 gerezd fokhagyma
2 mogyoróhagyma
petrezselyemzöld
kakukkfű
turbolya
1 diónyi vaj
350 g omlós tészta
1 tojás
1 kis doboz tejszín
só, bors
Hámozzuk meg, mossuk meg és töröljük szárazra a burgonyát, majd vékonyan szeleteljük fel. A szalonnáról távolítsuk el a bőrét, és vágjuk apró kockákra. Tisztítsuk meg a fokhagymát és a mogyoróhagymát, majd vágjuk fel finomra csakúgy, mint a zöldfűszereket. Vajazzunk ki egy kerek tortaformát. Az omlós tésztát osszuk egy kisebb és egy nagyobb részre. A nagyobbikat lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és terítsük a formába úgy, hogy túllógjon a szélén. A tésztát rakjuk ki egy sor burgonyával, sózzuk, borsozzuk, majd szórjunk rá egy réteg apróra vágott zöldfűszerrel összekevert szalonnakockát. Ezután egy újabb réteg burgonya következik, amjd ismét zöldfűszeres szalonna és így tovább mindaddig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A szalonna miatt csak mérsékelten sózzunk, viszont bőven használhatjuk a borsot. Nyújtsuk ki a maradék tésztát: ez lesz a lepény teteje. Fektessük rá a töltelékre, és enyhén megnedvesítve ragasszuk egymáshoz a két tésztát, ujjunkkal körös-körül összenyomkodva. A lepény tetejét és oldalát kenjük meg felvert tojással. Melegítsük a sütőt 225 ºC-ra, és süssük 1 óra 15 percig. Vegyük ki a sütőből, és óvatosan vágjuk körbe a tetején a tésztát. Öntsük bele tejszínt, és mozgassuk meg a lepényt, hogy mindenhova jusson belőle. Illesszük vissza a fedelet, tegyük vissza a kikapcsolt sütőbe, és tartsuk benn 15 percig.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK