A töltelékhez:
1kg spenót megmosva, megtisztítva, vagy 8-9 csésze spenót, cékla zöldje, sóska és mangold vegyesen, vagy 2 csomag (2*30dkg) fagyasztott spenót felolvasztva
¼ csésze (6dkg) vaj vagy 5 evőkanál olívaolaj
2 csokor újhagyma felaprítva
2 evőkanál finomliszt
Só és bors
¼ kávéskanál reszelt szerecsendió ízlés szerint
1/8 kávéskanál cayenne-i bors vagy csípős pirospaprika
3dkg pirított mandula (vagy fenyőmag)
10dkg mazsola 10 percig meleg vízbe áztatva
2dkg felaprított friss kapor
4 kemény tojás
3 dkg pirított zsemlemorzsa olívaolaj megkenéséhez
Melegítsük elő a sütőt 190 ºC-ra (gázsütő 5. fokozat). Nyújtsuk ki a tésztát a burok alsó feléhez, és béleljünk ki vele egy 23cm átmérőjű formát. Nyújtsuk ki a tészta másik felét, és tegyük félre.
Tegyük a vizes spenótot vagy a zöld féléket egy nagy serpenyőbe, és közepes lángon kavargassuk, míg megfonnyad (kb. 3 perc). Csepegtessük le alaposan, vágjuk durvára, és facsarjuk ki, amennyire csak lehet.
Kis serpenyőben forrósítsuk fel a vajat vagy olajat, és pároljuk benne puhára az újhagymát (kb. 3 perc). Keverjük hozzá a lisztet, és pirítsuk 2-3 percig. Tegyük ezt a pépet a felaprított zöldfélékhez, és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, valamint cayenne-i borssal. Forgassuk bele a mandulát, a leszűrt mazsolát, a petrezselymet és a kaprot, majd szeleteljük fel a kemény tojást.
Szórjuk a zsemlemorzsát a tésztával bélelt forma aljára, és kenjük rá a zöld masszát. Rakjuk a tetejére a karikára vágott tojást, kenjük meg vízzel az alsó tészta peremét, és helyezzük rá a tetejét. A felesleges tésztát vágjuk le, és a széleket nyomkodjuk össze. A lepény közepébe vágjunk lyukat, ahol a gőz távozhat, és a leeső tésztadarabkákból készítsünk rá díszítőelemeket. Kenjük meg a lepény tetejét olívaolajjal, és a középső rácson süssük aranyszínűre (kb. 40 perc). Vegyük ki a sütőből, és szeletelés előtt 10 percig pihentessük.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK