A recept alapja a mindenki által jól ismert, és szeretett bajor perec, ami a pizza tésztájaként szolgál, a feltétek pedig igazán magyaros hozzávalók.
Hozzávalók:
A tésztához:
600 g finomliszt
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
360 ml langyos víz
2 csomag szárazélesztő
8 evőkanál étolaj
Szódabikarbónás oldathoz:
10 g szódabikarbóna
125 ml víz
Pizza alap:
tejföl
1 tojássárgája
Feltétek:
házi sonka
póréhagyma
kolbász
edámi sajt
Vagy ki mit szeretne!
Elkészítése:
1. A tészta hozzávalóit én a kenyérsütő gépbe öntöttem, és dagasztás programra állítottam. Aki kézzel szeretné (vagy kénytelen) kidolgozni, annak a leírás a következő: Az élesztőt 360 ml langyos vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk az élesztős vizet és az olajat, majd sima tésztává dolgozzuk. A tálat meleg helyre tesszük, és kb. a duplájára kelesztjük. Ameddig a tészta kel, előkészítjük a feltéteket.
2. Az elkészült tésztát egy lisztezett felületen újra átdolgozzuk, négyzet alakúra nyújtjuk (az, hogy milyen vékonyra, ízlés kérdése), majd az átlók mentén, négy háromszögre vágjuk, amiknek a széleit, kb. 2 cm magasságig visszatekerjük. Ez lesz a pereme a pizzánknak. A tésztát félretesszük, hogy a felülete száradjon egy kicsit.
3. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, majd készítsük elő a szódabikarbónás oldatot. Egyszerűen a vizet forraljuk fel a szódabikarbónával. Az elkészült oldattal egyenletesen kenjük be a tészta peremeit, ez adja meg majd a tészta barnás színét. Ez az oldat egyébként csak egy magyarosított, hamis változat, ami a nátron-lúgos oldatot helyettesíti. Ezt két okból is mellőztem, egyrészt azért, mert a nátron nálunk nagyon nehezen beszerezhető, másrészt azért, mert könnyen, nagyon veszélyes égési sérüléséket tud okozni.
4. A tojás sárgát keverjük el a tejföllel, kenjük meg vele a pizzát, tegyük rá a feltéteket, majd a legvégén a reszelt sajtot.
5. A pizzát a sütő alsó rácsán süssük tizenöt percig, majd a középsőn még annyi ideig, ameddig szép aranybarna nem lesz.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK