500g szelídgesztenye
Húsleves (lehet kockából is)
1 zellerszár
Cukor
1 egész csirke
2 dl tejszín
1 diónyi vaj
4 nagy alma
Só és bors
1 csokor friss fűszernövény
(kakukkfű, metélőhagyma, tárkony, turbolya – ízlés szerint)
1. Vagdossuk be a gesztenyék kemény héját úgy, hogy a belső vékony hártyát ne sértsük fel. Ez az egyszerű bemetszés elég lesz ahhoz, hogy a gőz beáramoljon a héj alá, és így elősegítse szétnyílásukat. Tegyük őket egy nagy lábasba, és engedjünk rájuk bőven hideg vizet. Forraljuk fel, és hagyjuk bugyogni mindössze 1 percen át. Húzzuk le az edényt a tűzről, és hámozzuk meg gesztenyéket, amíg még melegek. Így előfőzve a kemény héj és a hártya egyszerűen eltávolítható, viszont ha a teljesen megfőtt gesztenyéket próbálnánk hámozni, akkor gyorsan kiszáradnának, és sokkal nehezebb lenne lehúzni a héjukat.
2. Tegyük a meghámozott gesztenyéket egy akkora lábasba, amelybe éppenhogy belefér, öntsünk rá annyi húslevest, hogy ellepje, ízesítsük zellerrel és 1 evőkanál cukorral. Melegítsük forrásig, majd főzzük lassú forrás közben addig, amíg a gesztenyék olyan puhák nem lesznek, hogy össze tudjuk őket nyomni ujjunkkal. Tartsuk melegen a tűzről levéve, amíg el nem érkezik a felhasználás pillanata.
3. Tisztítsuk meg a csirkét, töltsük meg a belsejét 2-3 evőkanál sózott, borsozott és 2 evőkanál aprított fűszernövénnyel felvert tejszínnel. Kötözzük össze, kenjük be egy kis vajjal, sózzuk és borsozzuk. Süssük 225 ºC-os sütőben 40 percig, vagy nyárson. Öntsünk mellé a tepsibe egy kis húslevest.
4. Eközben hámozzuk meg az almákat, vágjuk őket negyedekre, távolítsuk el a közepüket a magokkal együtt, és készítsünk belőlük kompótot.
5. Terítsük szét az almakompótot egy meleg tálon, helyezzük erre az ágyra a csirkét, díszítsük a félretett, húslevesben melegen tartott gesztenyékkel, egyik részüket egészben hagyva, a többit összetörve. Locsoljuk meg a hús szaftjával.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK