Mert finomabb, tartósítószer mentes, és ha már volt részed valaha abban, ahogyan az egész lakást belengi a friss kenyér illata, soha többet nem fogsz a boltban kenyeret venni. Variálhatóak a hozzávalók, tehetsz bele magvakat, sütheted különböző lisztekből, adhatsz hozzá krumplit vagy hagymát. A változatok végtelenek, csak a fantáziád szab majd nekik határt. Mivel valamivel sűrűbb lesz, mint a nagyüzemi kenyerek, ezért kevesebb szelet elég lesz majd ahhoz, hogy jóllakottnak érezd magad. Nem utolsó sorban olcsóbb, még akkor is, ha első látásra úgy tűnik, hogy megdobja a villanyszámládat- ez nem így van. Amennyivel több lesz a fogyasztás, azt szinte észre sem veszed majd.
Nagyanyáink még nem élesztővel, hanem kovásszal sütötték a kenyeret. Nagyon egyszerű az elkészítése, csak liszt, langyos víz és néhány nap kell hozzá. A legjobb, ha rozslisztből készíted, mert ez ad egy nagyon kellemes ízt az elkészülő kenyérnek. Első nap keverj össze 5 evőkanál lisztet, fél deci meleg vízzel, majd ezt ismételd meg a második és harmadik napon is. Amíg készül a kovász, addig meleg helyen kell tartanod. Akkor van készen, ha már savanykás illata van, és feljön mint a kelt tészta. Ebből a keverékből adj majd a tésztához, és mindig annyival pótold vissza, amennyit felhasználtál. Ha már nem használod, rakd a hűtőbe, majd a következő használat előtt fél nappal vedd ki onnan.
A drágább, jobb minőségű, vagy biolisztekkel könnyebb dolgozni, érdemes hát rászánnod egy kicsit több pénzt, az alapanyagok beszerzésére. Ahhoz, hogy a mindennapi majd levegős és könnyű legyen, át kell szitálni a lisztet, nem csak úgy beleönteni a gépbe, vagy a tálkába, amiben majd készül. Szintén könnyebbé, levegősebbé teszi a kenyeret a tésztához adott aszkorbinsav vagy almaecet.
Ahhoz, hogy a kenyér valóban ízletes legyen, az általad kiválasztott recepteket grammra pontosan be kell tartani. Ha sütőben sütöd, a dagasztás és a kelesztés elkerülhetetlen, a kenyérsütő géppel kiválthatod ezeket.
-50 dkg finom liszt
-3 dl langyos víz
-0,5 dl almaecet, vagy 1 kk aszkorbinsav
-2 tk cukor
-2 tk só
-1 ek olaj
Bár minden ízlés kérdése, de ha teljes kiőrlésű lisztekből készíted a kenyeredet, akkor mindig keverd fehér liszttel, legalább 1:3 arányban, mert egyébként nagyon sűrű lesz. Aztán majd ha megkóstolod, a következőket már variálhatod ízlésednek megfelelően. Az otthoni kenyérsütés másik szépsége, a kísérletezés izgalma is, hiszen mindenki sütött már olyan kenyeret, ami nem ízlett igazán. Ez a pakliban benne van. A teljes kiőrlésű, vagy magvas kenyerek soha nem lesznek olyan magasak, mint az egyszerű fehér kenyerek, hanem laposabbak, sűrűbbek.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK