A „canape” (kanapé), egy falatnyi, szemet gyönyörködtető finomság”. Az enyém azért hamis, mert nem pirított kenyérszeletre lett helyezve, hanem egy apró tányérra. A kenyér szerepét itt ugyanis egy bajor perectésztából készült, „grissini jellegű” mártogatóssal váltottam fel.
Magát a krémet, szintén bajor recept ihlette, magyaros karakterét pedig az őrölt fűszerpaprika és a feketebors adja.
Hozzávalók:
A krémhez:
1 Tihanyi Camembert sajt
Ízlés szerint: vaj, só, bors, fűszerpaprika
A grissinihez:
150 g finomliszt
1/4 teáskanál kristálycukor
1/4 teáskanál só
90 ml langyos víz
1/2 csomag szárazélesztő
2 evőkanál étolaj
Krém elkészítése:
A camembert külső rétegét lehámozzuk, hozzáadjuk a vajat és a fűszereket, majd bot mixerrel pürésítjük.
Grissini elkészítése:
1. A tészta hozzávalóit én a kenyérsütő gépbe öntöttem, és dagasztás programra állítottam. Aki kézzel szeretné (vagy kénytelen) kidolgozni, annak a leírás a következő: Az élesztőt 90 ml langyos vízben felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk az élesztős vizet és az olajat, majd sima tésztává dolgozzuk. A tálat meleg helyre tesszük, és kb. a duplájára kelesztjük.
2. Az elkészült tésztát egy lisztezett felületen újra átdolgozzuk, téglalap alakúra nyújtjuk (az, hogy milyen vékonyra, ízlés kérdése), majd hosszanti irányban csíkokra vágjuk.
3. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra, majd készítsük elő a szódabikarbónás oldatot. Egyszerűen a vizet forraljuk fel a szódabikarbónával. Az elkészült oldattal egyenletesen kenjük be a tésztát, ez adja meg majd a tészta barnás színét. Ezután helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük szép arany barnára.
4. Ez az oldat egyébként csak egy magyarosított, hamis változat, ami a nátron-lúgos oldatot helyettesíti. Ezt két okból is mellőztem: egyrészt azért, mert a nátron nálunk nagyon nehezen beszerezhető, másrészt azért, mert könnyen, nagyon veszélyes égési sérüléséket tud okozni.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK