1 ½ dl (2/3 csésze) tej
25g friss, vagy 1 evőkanál szárított élesztő
½-1 narancs reszelt héja
1 dl narancslé
1 dl túró
1 dl cukor
1 tojás (egy keveset tegyünk félre a kenéshez)
7-8 dl finomliszt
A kenéshez és díszítéshez:
Felvert tojás
2 dl porcukor
2-3 evőkanál narancslé
Melegítsük fel a tejet 37 ºC-ra, ha friss élesztőt, 45 ºC-ra, ha szárított élesztőt használunk. Morzsoljuk az élesztőt egy nagy tálba és adjuk hozzá a tejet, addig kevergetve, míg az élesztő feloldódik. Adjuk hozzá a narancshéjat és a narancslevet, a túrót és a cukrot.
Verjük fel a tojást, és egy kevés kivételével, amit a kenéshez teszünk félre, adjuk a folyékony hozzávalókhoz.
Gyúrjuk hozzá a liszt nagyját. A tésztának simának kell lennie, de nem lehet túl rugalmatlan. Fedjük le és hagyjuk kelni nagyjából 30 percig.
Borítsuk ki a tésztát liszttel enyhén megszórt felületre. Gyúrjuk hozzá a maradék lisztet, míg a tészta sima és rugalmas nem lesz.
Osszuk a tésztát 3 egyenlő részre. Sodorjunk mindhárom darabból 40 cm hosszú rudakat. A szálakból készítsünk hosszú, szoros fonatot.
Kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben formáljunk kerek cipót a fonatból.
Fedjük le, és hagyjuk kelni 30 percig. A cipót kenjük meg a maradék tojással.
A sütő középső rácsán süssük 20-25 percig. Vegyük ki a sütőből és tegyük rácsra. Fedjük le, és hagyjuk kihűlni. Keverjük a porcukrot a narancslébe, majd hintsük meg vele a cipót.
Külön töltelék készítése helyett a töltelék hozzávalóit a tésztához is hozzáadhatjuk.
A sütő hőmérséklete: 200 ºC, légkeveréses: 175 ºC
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK