Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg hideg vaj
2 tojás
Só
1 kis vöröshagyma
1 sárgarépa (12 dkg)
25 dkg cseresznyeparadicsom
2 evőkanál olívaolaj
40 dkg vegyes darált hús
Cayenne-bors
15 dkg frissen reszelt cheddal sajt (vagy közepesen érett gouda)
1 tojássárgája
Vaj vagy margarin a muffinsütőformához
Liszt a sütőformához és a kidolgozáshoz
Elkészítése:
A lisztből, a darabokra vágott vajból, a tojásokból és fél teáskanál sóból gyorsan sima tésztát gyúrunk. Frissentartó fóliába (folpack) csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. A muffinformát vékonyan kivajazzuk, kilisztezzük, és szintén hűtőbe tesszük.
A hagymát és a répát meghámozzuk, mindkettőt kis kockákra vágjuk. A paradicsomokat megmossuk és elfelezzük. Az olajat megmelegítjük, és a hagyma- meg a répakockákat közepes lángon megpároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve 3-4 perc alatt morzsásra sütjük. Majd belekeverjük a paradicsomot és kb. 1 percig sütjük a hússal. Sóval és cayenne-borssal pikánsra ízesítjük.
A sütőt előmelegítjük. A tésztát lisztezett felületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, és kiszúrunk belőle 12 darab 5 cm átmérőjű és 12 darab 8 cm átmérőjű kört. A nagy körök közepéből kiszaggatunk egy kis lyukat. A kis tésztaköröket a muffinsütőforma mélyedéseibe tesszük.
A maradék tésztát újra kinyújtjuk, 4 cm széles csíkokat vágunk belőle, és kibéleljük velük a mélyedések szélét. Jól odanyomjuk az alsó laphoz, a kilógó tésztát pedig levágjuk.
A sajtot a húsmasszához adjuk, és az egészet egyenletesen elosztjuk a mélyedésekben. Rátesszük a nagy tésztaköröket, és körben jól rányomjuk. A tojássárgáját elkeverjük 1 teáskanál vízzel, és megkenjük vele a tésztát.
A muffinokat a sütőben 180 ºC-on (alul, légkeverésesnél 160 ºC) 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve a muffinokat 5 percig pihentetjük a sütőformában, majd kiszedjük a formából, és azonnal tálaljuk.
Tipp |
A pie-muffinhoz nagyon jól illik egy frissítő saláta. Ehhez 15dkg fiatal leveles salátát lazán összekeverünk 20 dkg vékony sárgarépacsíkkal vagy reszelékkel és 15 dkg felezett vagy négyfelé vágott cseresznyeparadicsommal, 2 evőkanál sherryt és 4 evőkanál balzsamecetet elkeverünk 6 evőkanál olívaolajjal, sóval, borssal, és rácsepegtetjük a salátára. Vagy 15 dkg vagy vad fűszernövényt összekeverünk 5 dkg vegyes csírával és 10 dkg apró szemű eperrel, 2 evőkanál narancslét és 4 evőkanál eperecetet elkeverünk 6 evőkanál mandula- vagy mogyoróolajjal, sózzuk, borsozzuk, és a salátára csepegetjük. |
Forrás:
Christina Kempe: A legkedveltebb muffinok. Holló és Társa, 2004.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK