Mindenesetre a végeredmény az valami őrületes lett, és bár nincs összehasonlítási alapom, talán nincs is rá szükségem. A fiúknak nálunk ez lett „az” igazi Chilli con carne, amihez nem kellett begyújtanom a sütőt, beszerezni jalapeno paprikát és a babázást is megúsztam. Tudják: Mire van szükségünk a babázáshoz? Babra meg vízre, amit persze előző este kellett volna előkészíteni a gondos háziasszonynak, ha megtette volna, és nem felejti el. De bizony elfelejtette! Mint ahogyan babot sem vásárolt…
Ellenben legnagyobb félelmei ellenére beletette a titkos összetevőt, pedig mennyire, de mennyire vacillált, ám végül nem bánta meg. Sőt! Egy határozott sőt, mert direkte megkóstoltam előtte és utána, és olyan pikantériája és színe lett az ételnek tőle, ami teljesen új dimenziót adott neki. És hogy mi ez? Nem árulom el, majd a hozzávalók közt előkerül, szerintem nagyot fog nézni mindenki. De megnyugtatásul, köze nem lesz az ételben a már megszokott ízhez, összeolvad a fűszerekkel és újrafogalmazódik.
Hozzávalók:
4-5 evőkanál étolaj
150 g füstölt szalonna vagy bacon
500 g darált marhahús, vagy sertéshús
4 babkonzerv lecsepegtetve (lehetőleg négy különböző féle)
400 ml paradicsomszósz
1 sárga és egy piros húsú kaliforniai paprika
1 doboz édes konzervkukorica
150-200 ml sör
1 leveskocka
1 nagy fej vöröshagyma
4 nagyobb gerezd fokhagyma
ízlés szerinti chilli paprika, vagy bármilyen csípős paprika
1 púpos evőkanál keserű kakaópor vagy 2-3 nagy kocka jó minőségű étcsokoládé (ez tehát nem vicc)
1 púpos teáskanál fahéj (elhagyható)
só
Elkészítése:
1. Egy nagy fazékban felforrósítjuk az olajat, ebben lesütjük az apróra vágott hagymát és a szalonnát. Hozzáadjuk a darált húst, majd néhány perc alatt puhára pároljuk.
2. Közben jöhetnek rá az ízlés szerinti fűszerek, a paprika, majd a paradicsom, a leveskocka, a bab, a kukorica és a titkos hozzávaló: a kakaó vagy a csoki. Durván öt percig főzzük, hiszen a konzervbab eleve puha, a kukorica pedig roppanósan, édesen a legfinomabb.
3. Vagyis már majdnem kész vagyunk, de ekkor még nagy valószínűséggel elég híg a leve, így egy-két (szükség esetén később további) kanál lisztet keverünk hozzá, utánsózzuk, összeforraljuk és már kész is.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK