Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Chilli con carne hamiskásan

Szerző:
Szabó Anna
Aki konzervellenes az most ne nézzen ide, mert ebben bizony lesz abból a fémdobozos fajtából. Ráadásul ez a nem igazi változat, az igazi alapján, de ezt mindjárt megmagyarázom. Történt ugyanis, hogy eldöntöttem, hogy elkészítem a családom férfitagjainak egy nagy kedvencét, a Chilli con carne-t, de már megint nem volt időm meg türelmem végigvinni egy háromórás macerát, így felgyorsítottam a munkamenetet. Ez van! Nem változok, mint ahogy több időm sem lesz.


Mindenesetre a végeredmény az valami őrületes lett, és bár nincs összehasonlítási alapom, talán nincs is rá szükségem. A fiúknak nálunk ez lett „az” igazi Chilli con carne, amihez nem kellett begyújtanom a sütőt, beszerezni jalapeno paprikát és a babázást is megúsztam. Tudják: Mire van szükségünk a babázáshoz? Babra meg vízre, amit persze előző este kellett volna előkészíteni a gondos háziasszonynak, ha megtette volna, és nem felejti el. De bizony elfelejtette! Mint ahogyan babot sem vásárolt…

Ellenben legnagyobb félelmei ellenére beletette a titkos összetevőt, pedig mennyire, de mennyire vacillált, ám végül nem bánta meg. Sőt! Egy határozott sőt, mert direkte megkóstoltam előtte és utána, és olyan pikantériája és színe lett az ételnek tőle, ami teljesen új dimenziót adott neki. És hogy mi ez? Nem árulom el, majd a hozzávalók közt előkerül, szerintem nagyot fog nézni mindenki. De megnyugtatásul, köze nem lesz az ételben a már megszokott ízhez, összeolvad a fűszerekkel és újrafogalmazódik.

Hozzávalók:
4-5 evőkanál étolaj
150 g füstölt szalonna vagy bacon
500 g darált marhahús, vagy sertéshús
4 babkonzerv lecsepegtetve (lehetőleg négy különböző féle)
400 ml paradicsomszósz
1 sárga és egy piros húsú kaliforniai paprika
1 doboz édes konzervkukorica
150-200 ml sör
1 leveskocka
1 nagy fej vöröshagyma
4 nagyobb gerezd fokhagyma
ízlés szerinti chilli paprika, vagy bármilyen csípős paprika
1 púpos evőkanál keserű kakaópor vagy 2-3 nagy kocka jó minőségű étcsokoládé (ez tehát nem vicc)
1 púpos teáskanál fahéj (elhagyható)

Elkészítése:

1. Egy nagy fazékban felforrósítjuk az olajat, ebben lesütjük az apróra vágott hagymát és a szalonnát. Hozzáadjuk a darált húst, majd néhány perc alatt puhára pároljuk.

2. Közben jöhetnek rá az ízlés szerinti fűszerek, a paprika, majd a paradicsom, a leveskocka, a bab, a kukorica és a titkos hozzávaló: a kakaó vagy a csoki. Durván öt percig főzzük, hiszen a konzervbab eleve puha, a kukorica pedig roppanósan, édesen a legfinomabb.

3. Vagyis már majdnem kész vagyunk, de ekkor még nagy valószínűséggel elég híg a leve, így egy-két (szükség esetén később további) kanál lisztet keverünk hozzá, utánsózzuk, összeforraljuk és már kész is.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL