Szabó Anna
Hozzávalók:6 nagy (kb. 10 cm átmérőjű) articsóka
½ citrom
2 evőkanál friss citromlé
5 evőkanál olívaolaj
2,5 dl víz, leveskockából készített leves vagy száraz fehérbor
40dkg meghámozott, kockára vágott vagy lecsepegtetett és felaprított konzervparadicsom
10 dkg mazsola 10 percig annyi meleg vízbe áztatva, amennyi ellepi
2 evőkanál méz
Só és frissen őrölt bors
Vágjuk le az articsóka szárát és tetejét, szedjük szét, és a külső levelek nagyját dobjuk el, majd a maradékot éles késsel távolítsuk el. A lágy articsókát vájjuk ki éles kiskanállal, majd dörzsöljük be a fél citrommal a felületét, és helyezzük citromlével kevert hideg vizes tálba, míg az összessel el nem készülünk. Közvetlenül főzés előtt csepegtessük le, és itassuk le róla a vizet.
Töltsük az olívaolajat nagy serpenyőbe, és tegyük közepes lángra. Tegyük bele az articsókaszíveket, forgassuk át benne alaposan, és öntsük fel a vízzel, az alaplével vagy a borral. Fedjük le a serpenyt, és pároljuk benne az articsókát puhán ropogósra (kb. 15 perc), miközben a foyladék nagy részét magába szívja. Adjuk hozzá a paradicsomot, a lecsepegtetett mazsolát meg a mézet, kavarjuk össze alaposan, és fedő nélkül, takarékon főzzük, míg késsel megszúrva puhának érezzük, és a lé besűrűsödött (kb. újabb 10 perc). Sózzuk, borsozzuk, és szükség szerint adjunk még hozzá mézet vagy citromlét. Rakjuk tálcára, és kanalazzuk rá a visszamaradt párolólevet.
OLVASS TOVÁBB!
3 isteni karácsonyi puding - Mind a 10 ujjadat megnyalod!
A karácsonyi puding hagyományos megédesítője, elválaszthatatlan kísérője az év legnagyobb ünnepének. A hagyomány azt tartja, hogy ah...
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK